Zilele Sfântu Gheorghe 2018 se apropie, încet, încet. Pregătirile sunt în derulare, iar una dintre  hotărârile care a fost luată  în legătură cu evenimentul din acest an este referitoare la faptul că scena amplasată la edițiile anterioare, în fața complexului „Șugaș” din oraș, să fie mutată în altă locație.

Locația avută în vedere pentru amenajarea scenei ar fi Parcul Memorial ’56, situat în curtea Liceului de Arte „Plugor Sándor”.  Reprezentanți ai organizatorilor s-au deplasat în cursul acestei săptămâni la fața locului pentru a vedea dacă spațiul ar permite ampasarea scenei și dacă locația ar fi potrivită.

În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local, consilierul local PSD, Rodica Pârvan, a ridicat problema referitoare la acest aspect:

„Știți că devine tradiție..ne obișnuim cu lucruri (…) și aflăm că acea scenă, unde eu știu că evoluau majoritatea formațiunilor reprezentative ale comunității noastre (…), scenă care era bucuria noastră într-un fel, va fi mutată în curtea Liceului de Artă. (…) Am mai avut o experiență de genul acesta când am evoluat pe malul acela din spatele Muzeului Secuiesc, și a fost un fiasco în anul acela, pentru că eu îmi  amintesc că evoluau formații de la școală și nu erau 10 spectatori… (…). Nu  știu dacă este cea mai bună idee să mutăm scena aceea. (…) De ce nu se organizează un colectiv, cum este colectivul acesta de organizare a acțiunilor dedicate Centenarului, și pentru organizarea Zilelor Sfântu Gheorghe, în care nu trebuie să fiu eu reprezentant acolo, dar în care oamenii să vină cu idei, cu propuneri? Noi primim un program care este aproape gata, și mare lucru nu putem să mai facem. Cineva trebuia să ne spună: <<este în proiect să se mute scena aceea>>. Noi consideram acea scenă, într-un fel, scena noastră, în sensul că 80% din acțiuni (ale comunității românești n.r.) erau organizate acolo. Dacă acea scenă se va muta în curtea Liceului de Artă, eu consider că este un lucru nefiresc. Nu știu dacă este adevărat, dar nu văd ca pe o inițiativă bună să fim  mutați în curtea Liceului de Arte (…). Deci, nu o văd ca pe o bună inițiativă. Nu știu dacă dumneavoastră ne confirmați acest lucru sau e numai un zvon (…).”- a spus consilierul local Rodica Pârvan.

Primarul municipiului, Antal Árpád András, a răspuns: „Nu este zvon, este o decizie luată în cadrul acelei … comisii – s-o numim- care în fiecare an face o analiză a Zilelor Sfântu Gheorghe din anul respectiv și în fiecare an încercăm să mai schimbăm câte ceva. Sunt ani în care iese bine, în alți ani iese mai puțin bine. Dacă iese mai puțin bine, revenim. Pentru mine este o noutate faptul că acea scenă a fost considerată de dumneavoastră ca scena comunității românești – pentru mine este o noutate absolută. Nu am perceput-o niciodată ca pe o scenă a comunității românești, atâta timp cât pe scena principală, de fiecare dată avem grijă să fie un echilibru între formațiile reprezentative din România, Ungaria, și, de ani buni, încercăm să aducem și de pe plan internațional câte o formație. Două aspecte au stat la baza acestei decizii: pe de-o parte și bugetul alocat pentru organizarea Zilelor orașului a fost redus cu 20% anul acesta, din cauza problemelor financiare pe care le avem, deci, practic, am propus un buget cu 20% mai mic decât anul trecut, iar acest lucru a însemnat că a trebuit să tăiem de undeva, iar pe de altă parte, având în vedere faptul că au fost mai multe persoane care au spus că există un aspect de dezordine în Piața <<Sfântu Gheorghe>> și practic, cei care vin în oraș se întâlnesc prima dată cu acest eveniment, în această piață, s-a venit cu această propunere care a fost agreată de toată lumea. Nu a fost nimeni care să fi spus să nu încercăm… este o încercare pentru anul 2018. În funcție de cum va funcționa, vom reveni sau nu vom reveni anul viitor, dar această decizie este luată și primul aspect, cel mai important, a fost, cum am spus, faptul că s-a redus bugetul cu 20%, deci a trebuit să contractăm mai puține formații…asta e…așa am rezolvat această problemă, anul acesta. Cum va fi anul viitor? Vom face o analiză după Zilele orașului și vom lua deciziile care se impun.”

Consilierul local Rodica Pârvan a spus, apoi: „Bun, (Înțelegeam dacă, din aceste motive –n.r. ar fi fost) desființată, dar de ce să fie mutată în curtea Liceului de Arte, asta nu am înțeles?”

La rândul său, viceprimarul municipiului Sztakics Éva a spus: „Nu în spatele Liceului de Arte <<Plugor Sándor>> se mută scena, ci în părculețul Revoluției anti-comuniste 56, deci aproape vis-a-vis de Hotelul <<Bodoc>>, deci în fața Liceului. Ne-am gândit că este un părculeț recent amenajat, foarte frumos amenajat, este mai intim pentru a găzdui acei copii, acele grupuri de copii care au fost în anii precedenți pe scena din fața magazinului universal <<Șugaș>>, deci, considerăm că merită această încercare. Încercăm să creăm o ordine și eu consider că atmosfera va fi mult mai plăcută pentru această scenă.”

„Argumentele nu stau în picioare”

În calitate de parte implicată în organizarea programului cultural românesc ce a avut loc în ultimii 2 ani pe Scena Comunității situată în Piața <<Sf.Gheorghe>> din fața magazinului Sugaș,  Maria Crețu-Graur, vicepreședinta Despărțământului Covasna- Harghita al ASTREI și-a manifestat, la rândul ei, nemulțumirea cu privire la hotărârea luată „în cadrul acelei … comisii ”, referitoare la necesitatea  mutării acesteia. „ Am aflat de mutarea scenei în urmă cu cca trei săptămâni, în momentul în care am mers la Biroul de imagine al primăriei, pentru a prezenta propunerea de programe culturale ale Asociațiunii ASTRA, pentru Zilele Sf. Gheorghe 2018.  La acel moment i-am comunicat nemulțumirea mea reprezentantei organizatorilor, argumentând că locul ales pentru scenă- în curtea Liceului de Artă -nu este potrivit pentru artiștii pe care i-am invitat în acest an – oaspeți din Republica Moldova precum și o interpretă de renume a cântecului popular românesc, dar nici publicului spectator, și i-am solicitat ca programul Asociațiunii ASTRA să fie cuprins în cel de pe  scena principală.  Totodată, i-am spus că nu sunt de acord cu motivul invocat care a stat la baza luării acestei hotărâri, respectiv că „era prea multă mizerie, iar spatele scenei nu era cea mai bună imagine pentru cei ce veneau dinspre gară” , cum de altfel, nu pot agrea nici explicația primarului Antal Arpad cum că „ au fost mai multe persoane care au spus că există un aspect de dezordine în Piața <<Sfântu Gheorghe>>”. Având în vedere faptul  că la ediția de anul trecut  am fost prezentă pe parcursul celor 3 zile de la sfârșit de săptămână în care au avut loc spectacole pe respectiva scenă, parte dintre acestea fiind organizate de Despărțământul Covasna- Harghita al ASTREI, vă pot spune că în Piața <<Sf.Gheorghe>> a fost la fel de „multă mizerie și dezordine” ca în oricare al loc din centrul orașului unde au fost organizate evenimentele cuprinse în programul Zilelor Sfântu Gheorghe. Dacă am reproșat ceva încă la momentul respectiv, a fost alegerea organizatorilor de a programa competiții sportive în zona Compexului Hărnicia, lucru care a îngreunat atât accesul artiștilor către scenă, cât și a publicului.

Nu înțeleg, totuși, cum cineva poate afirma că  activitățile culturale susținute de copiii din Sf. Gheorghe, și nu numai, precum și de oaspeți sosiți din alte județe dar și din afara țării, pot să dea „un aspect de dezordine în Piața <<Sfântu Gheorghe>>”. Pe parcursul celor 3 zile de activități organizate anul trecut, împreună cu angajații Biroului de Evenimente din cadrul Primăriei Sf. Gheorghe, am văzut părinți și bunici fericiți că-și văd copiii pe scenă, am văzut oameni urmărind cu interes programele artistice de la mesele la care erau, împreună cu prieteni, la un pahar de bere, ne-am prins în horă zeci de participanți, în fața scenei,  în ultima zi de spectacol folcloric românesc, și ne-am despărțit cu promisiunea că anul acesta ne vom reîntâlni. Unde-i dezordinea în toate acestea?

Și pentru că „în cadrul acelei … comisii” s-a luat  hotărârea mutării scenei, fără ca locuitorii municipiului Sf. Gheorghe să fie întrebați, ne rezervăm noi dreptul ca pe site-ul ziarului Mesagerul de Covasna să lansăm un sondaj de opinie pentru a afla opinia celor pentru care sunt organizate toate activitățile desfășurate în cadrul Zilelor Sf. Gheorghe, deci și cele de pe Scena Comunității care se dorește a fi mutată din fața magazinului Șugaș, în curtea Liceului de artă Plugor Sandor.

Trebuie să mai precizez că informația care mi-a fost  furnizată de reprezentanta organizatorilor este aceea că în Piața <<Sfântu Gheorghe>>” va fi amenajat <<un podium cu muzică stradală>>, pe care vor evolua artiști. În aceste condiții mă întreb: bugetul „redus cu 20%” va putea suporta și plata acestora, sau argumentele organizatorilor Zilelor Sfântu Gheorghe privind necesitatea mutării Scenei Comunității din Piața <<Sfântu Gheorghe>>, într-un loc „mai intim”,  nu stau în picioare? ”- a declarat Maria Crețu-Graur, vicepreședinta Despărțământului Covasna- Harghita al ASTREI, director al cotidianului Mesagerul de Covasna.

Ana Corici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail