Peste 400 de copii ce provin din familii defavorizate – atât cei ce frecventează deja grădinița, cât și cei ce urmează să fie înscriși, din septembrie – participă, începând de ieri, timp de patru zile, alături de părinții lor, la ateliere de lectură în 7 grădinițe-gazdă din Valea Crișului, Bățanii Mari, Barcani, Brăduț, Turia și Sfântu Gheorghe, în cadrul Caravanei „Fiecare copil merită o poveste”, derulată de Asociația „OvidiuRo”. Activitățile din cadrul Caravanei se derulează în județul nostru cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.
Caravana „Fiecare copil merită o poveste” are ca obiectiv creșterea calității activităților de dezvoltare a limbajului în grădinițele din comunități sărace și, de asemenea, formarea profesorilor pentru modulele educaționale „Șotron Doi” (Modului „Șotron Doi” fiind un program ce constă în 10 sesiuni săptămânale prin care copiii de doi ani sau mai mari care, din diverse motive, nu au descoperit încă grădinița, și părinții lor, se familiarizează cu mediul structurat de învățare. Anul acesta, Șotron Doi se va desfășura în perioada martie – iunie 2018, iar OvidiuRo le va pune la dispoziție profesorilor voluntari un kit de resurse educaționale care să susțină activitățile Șotron Doi), și Ateliere de Vară „Șotron”, ediția 2018.
Caravana se desfășoară pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului școlar 2017 – 2018 și va ajunge în județele cu un număr mare de comunități defavorizate, la nivel național, au transmis reprezentanții Asociației „Ovidiu Ro”, potrivit cărora, în perioada 12-15 februarie 2018, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna, activitățile din cadrul Caravanei se derulează în 7 grădinițe din localități covăsnene.
„Începând de luni (ieri –n.r.), peste 400 de copii ce provin din familii defavorizate din județul Covasna – atât cei ce frecventează deja grădinița cât și cei ce urmează să fie înscriși, din septembrie – participă, alături de părinții lor, la ateliere de lectură în 7 grădinițe-gazdă din Valea Crișului, Bățanii Mari, Barcani, Brăduț, Turia și Sfântu Gheorghe. Fiecare zi de activități în grădiniță se va încheia cu un atelier de literație dedicat profesorilor participanți. În această săptămână, OvidiuRo va organiza și o sesiune de formare, găzduită de ISJ Covasna, privind modulul educațional Șotron Doi, pentru profesorii din învățământul preșcolar care predau în comunități defavorizate.”- au transmis reprezentanții „OvidiuRo”.
Potrivit acestora, copiii participanți la atelierele de lectură vor primi câte o carte pentru acasă, iar profesorul-gazdă și ceilalți profesori din învățământul preșcolar participanți vor primi un kit educațional pentru grupă constând în cărți mici, mari și uriașe, materiale, postere și fișe educative. De asemenea, la sesiunea de formare, toți profesorii vor primi kituri educaționale pentru grupă, iar celor care vor organiza modulul educațional „Șotron Doi”, „OvidiuRo” le va pune la dispoziție kitul „Șotron Doi”.
„Anul acesta continuăm să fim prezenți în grădinițele din zone sărace, acolo unde este nevoie să creăm și să susținem o infrastructură pentru educație de calitate și literație. Am pregătit deja mii de kituri cu resurse educaționale ce stimulează cunoașterea și cărți ilustrate – ce vor ajunge atât în grupele de grădiniță, cât și acasă, la copii. Ca Agenție pentru Educație Timpurie, vom susține în continuare profesorii și vom organiza sesiuni de formare în practici educaționale axate pe dezvoltarea vocabularului și stimularea lecturii în grădinițe, prin metode de învățare centrate pe copil”, a transmis Maria Gheorghiu, Cofondator „OvidiuRo”, conform comunicatului de presă „OvidiuRo”.
„Ne bucurăm să fim în continuare partenerii OvidiuRo – idee în care am semnat recent un protocol de colaborare pentru 2018 – și încurajăm cât mai mulți directori și profesori de învățământ preșcolar care lucrează cu copii ce provin din familii defavorizate să se alăture proiectului. În acest fel, împreună, vom reuși să creștem calitatea actului educațional în zonele rurale, în primul rând prin accesul la resurse de calitate, mai ales cărți – atât de necesare copiilor care nu au acasă nici măcar o carte.” a declarat, conform comunicatului, prof. Kiss Imre, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar Județean Covasna.
„Fiecare copil merită o poveste” este o continuare a caravanei „Poftă de Carte”, implementată de OvidiuRo în anul școlar 2016-2017, la nivel național, cu suportul Fundației „Carrefour”, în grădinițele din mediul rural cu cei mai mulți copii care provin din familii defavorizate, precum și a seriei de conferințe și de sesiuni de formare la care au participat peste 1000 de profesori din învățământul preșcolar, au transmis reprezentanții „OvidiuRo.”
Potrivit acestora, proiectul va fi implementat, în fiecare județ, în colaborare cu grădinițe-gazdă și se adresează copiilor, părinților și profesorilor, care sunt invitați la activități de lectură în grădiniță. La finalul fiecărei săptămâni, zeci de profesori din județ și din zonele limitrofe vor participa la o sesiune de formare pentru modulul educațional „Șotron Doi”, modul ce se adresează copiilor încă neînscriși la grădiniță – prima ocazie pentru cei mici să exploreze drumul spre grădiniță, jocurile, cărțile și jucăriile.
Ana Ciorici Costache