La începutul acestei luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna a lansat campania de informare „Lucrezi pământul, depui cerere, primeşti fonduri europene şi naţionale. APIA te aşteaptă!”
În cadrul campaniei, fermierii sunt informaţi cu privire la fondurile destinate schemelor/ măsurilor de sprijin pe suprafaţă, în anul 2012, precum şi la modalitatea de accesare a acestora. De asemenea, sesiunile de informare vor cuprinde şi o secţiune privitoare la completarea electronică a cereri de sprijin prin intermediul aplicaţiei IPA on-line.
„Suntem în plină campanie de informare SAPS. Perioada de depunere a cererilor este 1 martie-15 mai, fără penalizări, şi din 16 mai, până în 11 iunie, cu penalitate de 1 % pentru fiecare zi de întârziere. Campania se desfăşoară pe mai multe nivele: avem sesiuni de informări cu primarii şi referenţii agricoli, sesiuni de informări tip caravană, cu fermierii- încercăm să atingem toate comunele din judeţ- cât şi informări prin mass-media, internet, pentru ca fiecare fermier să ştie ce documente are de trimis şi cum”, a explicat Marius Popică, directorul executiv adjunct al APIA Covasna. Acesta a precizat că, la fel ca şi anul trecut, fiecare fermier va primi o invitaţie, acasă, în care se va preciza unde trebuie să se prezinte pentru a depune cererea, la ce centru, la ce dată, la ce oră şi la ce inspector, precum şi documentele pe care trebuie să le aibă la el.
Adeverinţa este obligatorie!
Directorul APIA a precizat că, noutatea absolută faţă de anul trecut constă în faptul că fiecare fermier, indiferent dacă are suprafeţe noi, sau că are suprafeţele vechi, trebuie să aducă adeverinţă de la Primărie prin care să se ateste că suprafaţa pe care o solicită este înscrisă în registrul agricol, la partea de folosinţă. Din actul de la autoritatea locală trebuie să rezulte că fermierul foloseşte suprafaţa respectivă. Potrivit lui Marius Popică, adeverinţa trebuie făcută pe blocuri fizice. Trebuie ştiut faptul că adeverinţa nu este opţională, ci este element de eligibilitate: „Dacă fermierul nu aduce adeverinţa, nu poate să depună cererea. Să se ducă la primării, la referenţi, să-şi ceară adeverinţe!”, a spus directorul APIA.
Acesta a mai explicat că, începând cu 2014 APIA nu va mai putea plăti nici un leu, până nu face o verificare încrucişată – în cazul animalelor, cu registrul animalelor de la Direcţia Sanitar Veterinară, iar pe partea de teren, cu registrul agricol.
Ana Alina Costache