Zi de zi suntem bombardați de știri și informații din toate părțile, pe toate canalele: noutăți, fapte diverse, opinii, critici, publicitate, sport, descoperiri și invenții, rețete, avertizări și multe altele formând un amalgam informativ și zăpăcind mintea omului, care nu mai știe ce să creadă și ce nu. De pildă unii se întreabă dacă „Adevărul” chiar spune adevărul…?

Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

În consecință, haideți să vedem ce ne aduce la cunoștință cotidianul național „Adevărul” nr. 7887 din 7 februarie 2018, la prețul de 2,49 bucata, în prima pagină din cele 8. Noi chiar suntem înclinați să credem că această publicație înfățișează realitatea în mod veridic, altfel n-ar fi rezistat de la fondarea lui în 1888, până prezent.

Prima pagină este dominată de un articol semnat de Sorin Ghica, în care suntem puși în gardă că „Senatorii au validat un proiect de lege care mărește amenzile pentru tulburarea ordinii publice. Societatea civilă atrage atenția că majorarea amenzilor ar putea duce la descurajarea protestelor”;  își dau cu părerea Maria Nicoleta Andreescu, director executiv APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki), care susține că „Creșterea cuantumului unor amenzi îngrădește anumite drepturi. Sporirea sancțiunilor, în general, nu rezolvă problemele”, și Ludovic Orban, președintele PNL, care crede că „…acest proiect nu a urmat parcursul statutar”, deci nici societatea civilă, nici politicienii nu sunt convinși de utilitatea proiectului.

Ceva mai jos ne atrage atenția o știre despre taxarea șoferilor necuviincioși în public prin creșterea amenzilor de la 400 până la 1.200 de lei, iar persoanele care atentează la integritatea unor semeni ori produc pagube materiale ar putea primi amenzi între 2.500 și 4.000. Probabil că oamenii certați cu bunul simț nu-și înțeleg propriile fapte numai atunci când sunt mai aspru sancționați.

     Pagina este completată de editorialul semnat de Daniel Gorgonaru, care susține că „«Revoluția Fiscală» poate fi începutul sfârșitului lui Dragnea”. Viitorul va confirma sau va infirma opinia editorialistului.

Ultimul articol care încheie pagina este semnat de Elena Deacu și se referă la o cercetare realizată de think-thank-ul european Bruegel, despre cele trei „valuri de automatizare” care vor urma în următorii ani și vor afecta mâna de lucru în UE. Concluzia referitoare la țara noastră nu este deloc încurajatoare: „România este cea mai expusă țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de joburi care riscă să fie în viitor înlocuite cu roboți. Peste 60% din locurile de muncă sunt amenințate, de departe cea mai mare pondere din blocul european”. Trist dar cam adevărat.

Nu vom descrie aici toate paginile ziarului, de altfel cu multe articole interesante, ci vrem doar să ne gândim împreună cu cititorii la situația în care ne găsim noi și Țara, și să încercăm împreună să sprijinim toate faptele bune și acțiunile ce ar putea duce la o Românie mai înfloritoare și mai stăpână pe sine în spațiul european și în lume.

 

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail