Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a înregistrat în cursul anului 2017, peste 80 de cereri din partea unor persoane interesate să ocupe locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatori prin rețeaua EURES.
Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocupartea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, în cadrul unei recente conferințe de presă, că 81 de persoane, din care 32 femei, au depus, în cursul anului trecut, solicitări oficiale pentru a lucra în străinătate, prin EURES.
„ Am încheiat anul 2017 cu doar 81 de persoane, din care 32 femei, care și-au prezentat opțiunea să plece din țară, solicitând loc de muncă în străinătate (prin rețeaua EURES-n.r.). Deci, 81 de persoane, din totalul celor aproximativ 3000 din evidența noastră, nu reprezintă o pondere foarte, foarte mare. Există, totuși, interes pentru a ocupa locuri de muncă în afara țării.”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Acesta a amintit că, recent, au avut loc selecții în județele Neamț și Brăila, în vederea ocupării unor locuri de muncă în Portugalia, în domeniul agricol.
„Amintim că se face selecție pentru recoltarea zmeurei, în Portugalia, pentru care, în Roman- județul Neamț și la Brăila, județul Brăila s-au organizat întâlniri de selecție pentru 300 de locuri de muncă. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni că din județul Covasna i-ar fi interesat pe oameni să plece. ”- a declarat directorul executiv Kelemen Tibor.
Potrivit acestuia, s-au lansat și oferte din partea unor angajatori nemți, cu privire la desfășurarea unor activități lucrative, în Germania, de către studenți și masteranzi, pe perioada vacanței de vară.
„Am informat și că studenții, masteranzii care doresc să lucreze în perioada vacanței, minim două luni, în Germania pot să se înscrie, să se înregistreze și să facă demersurile pentru a fi angajați în domeniul hotelier, gastronomic sau fast food, în producție industrială și în domeniul serviciilor. Nu vă prezentăm aceste date ca și cum i-am trimite pe covăsneni de-acasă, ci pentru că este un drept al lor (să le cunoască –n.r.).”- a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.
Peste 600 de locuri de muncă disponibile prin EURES
Un număr de 662 locuri de muncă figurau ca fiind vacante în Spațiul Economic European, la data de 25 ianuarie (a.c), conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Potrivit aceleiași surse, în Spania – erau oferite, zilele trecute, 164 locuri de muncă: 150 pentru agricultori, 10 pentru sudori, 3 pentru tehnicieni, unul pentru montatori structuri (panouri) metalice; în Germania – 105 locuri de muncă, astfel: 28 posturi de șofer de camion, 25, de salvamar, 10, de programator PLC, 5 de bucătar, 4 de ospătar, 4 de fizioterapeut, 3 de electricieni în construcții, 3, de personal servire clienți, 3 de șofer de autobuz, două de mecanic instalații sanitare de încălzire și climatizare, două- de montator instalații electrice, două locuri de muncă pentru personal întâmpinare oaspeți, două, pentru tehnicieni mecatronică, un loc de commis chef, un post de contabil, un post de inginer construcții civile, un post de macaragiu, un post de manager front-office, un post de mecanic instalații de climatizare și refrigerare, un post de menajeră – șefă, unul de sudor, un post de tehnician service, un post de tehnician sisteme de încălzire, un post de vopsitor auto, unul de zidar. În Danemarca figurau ca fiind vacante 100 locuri de muncă, pentru lucrători în agricultură – culegători de mazăre. În Olanda se ofereau, la 25 ianuarie (a.c.), 56 locuri de muncă, dintre care 20 pentru lăcătuși confecții metalice, 20 pentru sudori, 15 pentru culegător de căpșuni, un loc de muncă pentru instalator încălzire centrală și de gaze.
În Marea Britanie figurau ca fiind vacante 55 locuri de muncă, dintre care 50 pentru măcelari, tranșatori, fasonatori, împachetatori carne, 5 pentru asistenți medicali; în Belgia – 38 locuri de muncă, dintre care 10 pentru ciontolitori- tranșatori carne, 4 pentru operatori CNC, 3 pentru șoferi de camion, două pentru electricieni iluminat stradal, două posturi de macaragiu, două, de tehnician rețele de telecomunicații, un post de electrician rezidențial, un post de inginer aplicație, un post de inginer de calitate, un post de inginer dezvoltare, un post de inginer materiale, un post de inginer de producție, un post de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, un post de mecanic autoturisme, un post de operator/ ambalator în industria alimentară, un post de operator turnare metale, un post de programator CNC, un post de proiectant mecanic, unul de tehnician de întreținere și instalare, unul de tehnician hvac și unul de tehnician testare. În Cehia se dorea la data respectivă angajarea a 15 operatori CNC și a 15 forjori. În Portugalia se ofereau 30 locuri de muncă pentru culegători zmeură, mure și afine. În Slovenia figurau ca fiind vacante 30 de locuri de muncă, pentru muncitori în asamblare producție componente auto. În Finlanda figurau ca fiind vacante 23 de locuri de muncă, fiind căutați 12 lucrători sezonieri – culegători de căpșuni, zmeură și mazăre, 10 măcelari/tranșatori carne de pui, un ospătar. În Luxemburg se dorește angajarea prin EURES a 10 seniori tehnicieni Chrome; în Malta, 10 operatori matrițe plastic; în Bulgaria – 4 matrițeri, 4 turnători; în Norvegia – doi frizeri; în Lituania – un manager vânzări.
„Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.” – au transmis reprezentanții ANOFM, prin intermediul site-ului instituției.
Detalii suplimentare despre locurile de muncă vacante prin EURES pot fi aflate și consultând site-ul www.eures.anofm.ro, unde sunt precizate și cerințele postului, date privind modul de aplicare și de selecție.
EURES (Eures – European Employment Services) reprezintă o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elveția. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei rețele sunt sindicatele, organizațiile patronale și alți actori implicați în piața muncii. Rețeaua este coordonată de Comisia Europeană – se arată pe site-ul www.eures.anofm.ro.
Ana Ciorici Costache