ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Decretul privind numirea Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost publicat, luni, în Monitorul Oficial. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni acest decret.

Guvernul Viorica Dăncilă a fost validat, luni, de cele două Camere ale Parlamentului, întrunite în sesiune extraordinară, după ce anterior miniştrii desemnaţi au fost audiaţi în comisiile de specialitate.

S-au înregistrat 282 de voturi „pentru”, 136 „împotrivă” şi o abţinere. Au fost 429 de parlamentari prezenţi, dintre care voturile valabil exprimate – 419. Votul a fost secret cu bile.

Cabinetul Dăncilă, aprobat de conducerea PSD la 26 ianuarie, va avea patru vicepremieri – Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) – fără portofoliu. Atribuţiile Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social vor fi preluate de alte structuri ale Executivului.

Astfel, noii miniştri ai Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

– Paul Stănescu – viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
– Graţiela Leocardia Gavrilescu – viceprim-ministru, ministrul Mediului
– Viorel Ştefan – viceprim-ministru fără portofoliu
– Ana Birchall – viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
– Carmen Dan – ministrul Afacerilor Interne
– Teodor Meleşcanu – ministrul Afacerilor Externe
– Mihai Fifor – ministrul Apărării Naţionale
– Eugen Orlando Teodorovici – ministrul Finanţelor Publice
– Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
– Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
– Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale
– Lia – Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
– Dănuţ Andruşca – ministrul Economiei
– Anton Anton – ministrul Energiei
– Lucian Şova – ministrul Transporturilor
– Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
– Ştefan Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
– Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii
– George Ivaşcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
– Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor
– Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării
– Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
– Ioana Bran – ministrul Tineretului şi Sportului
– Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului
– Natalia Intotero – ministrul pentru Românii de pretutindeni
– Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
– Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Viorica Dăncilă, în Parlament: Vom guverna cu mândrie şi respect pentru români

 

Noul Executiv va guverna „cu mândrie şi respect” pentru români, a afirmat premierul desemnat Viorica Dăncilă, luni, în plenul Parlamentului, înainte de votul de învestitură.

„Reprezint alături de colegii mei propuşi pentru viitorul Guvern voinţa politică a coaliţiei majoritare din Parlament. Această propunere de Guvern aduce în faţa dumneavoastră rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016. Astăzi, veţi vota nu persoane, ci dorinţa cetăţenilor României exprimată prin democraţie. Dacă vom obţine acest vot, vom guverna cu mândrie şi respect pentru români, având permanent în faţă programul de guvernare”, a declarat Dăncilă.

Ea a precizat că, faţă de premierii care au precedat-o, are „un avantaj”.

„Este pentru prima oară când programul de guvernare al unei majorităţi politice se bucură de un grad de cunoaştere atât de ridicat, atât în mediul politic, dar şi în presă, cât şi la nivelul populaţiei”, a mai afirmat Dăncilă.

 

Dăncilă: Nu voi introduce nicio taxă nouă; vom renunţa la formularul 600

 

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a anunţat, luni, în plenul Parlamentului, că nu va introduce în mandatul său nicio taxă nouă, iar în această săptămână se va renunţa la formularul 600.

„Am în vedere maxim 50 de taxe cu aplicare generală şi asta cât mai curând posibil. (…) Cât timp voi fi prim-ministru, nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Scopul meu este acela de a uşura şi de a simplifica viaţa economică, nu de a o complica. Chiar de săptămâna aceasta, vom renunţa la formularul 600 şi, ulterior, la aproape toate celelalte. Un singur formular pentru cei cu activităţi independente, pe an, este propunerea noastră începând cu anul 2019″, a declarat Dăncilă.

Ea a precizat că are în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal.

„Pe lângă informatizare, am în vedere reducerea birocraţiei prin simplificarea sistemului fiscal, mai precis prin reducerea sau comasarea numărului de taxe plătite de firme şi cetăţeni”, a explicat Dăncilă.

 

Dăncilă: Obiectivul meu este ca în 2020 România să fie în clasamentul celor mai puternice economii din UE

 

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a afirmat, luni, în plenul Parlamentului, că obiectivul mandatului său este ca, în 2020, România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din UE.

„Obiectivul mandatului meu este ca, în 2020, România să fie în prima jumătate a clasamentului celor mai puternice economii din Uniunea Europeană, astfel încât tinerii să nu mai plece din România, iar cei care deja au plecat să îşi dorească să se reîntoarcă acasă. Pentru a realiza acest obiectiv, am în vedere trei direcţii principale: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea creşterii veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei”, a declarat Viorica Dăncilă în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa de validare a Guvernului.

Ea a explicat că în privinţa investiţiilor există marele avantaj că nu va pleca „de la zero”, mulţumind guvernelor din 2017 care „au lucrat la elaborarea proiectelor de investiţii şi la deblocarea fondurilor europene”.

„Există, deja, pe lista de priorităţi mai multe proiecte de investiţii pregătite pentru a fi lansate şi îmi voi începe mandatul de la o absorbţie a fondurilor europene de aproape 11% şi cu toate autorităţile de management acreditate. Asta ne va permite să ajungem la 30 de miliarde de euro fonduri europene absorbite până-n anul 2020, adică o rată de absorbţie de 72,5%. De asemenea, legile de înfiinţare a Fondului suveran de dezvoltare şi investiţii şi a Băncii de dezvoltare a României sunt deja în dezbatere parlamentară, iar după adoptarea lor mizez pe atragerea sumelor necesare pentru a susţine programul de investiţii ambiţios pe care-l avem”, a mai afirmat Dăncilă.

Ea a adăugat că Guvernul pe care-l va conduce are în vedere investiţii în trei domenii majore în perioada 2018-2020.

„Infrastructură rutieră şi feroviară, unde vom finaliza în următorii trei ani 350 de kilometri de autostradă şi 250 de kilometri de cale ferată. De asemenea, vom creşte cu peste 50% numărul de drumuri modernizate şi cu peste 33% numărul populaţiei racordate la reţeaua de apă”, a spus Dăncilă.

Ea a menţionat, apoi, investiţiile în Educaţie.

„Avem asigurată prin PNDL II finanţarea pentru cele 2.500 de noi grădiniţe şi creşe, modernizarea a 2.000 de şcoli, precum şi construcţia a 30 de cămine studenţeşti”, a precizat Dăncilă.

Aceasta a menţionat şi măsurile în domeniul Sănătăţii.

„Sănătatea, unde avem proiectul celor opt spitale regionale şi a spitalului republican, care vor deveni cele mai importante centre de excelenţă medicală din ţară, dar şi din această regiune a Europei. Totodată, vom continua dotarea tuturor spitalelor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, începută încă de anul trecut, prin dotarea tuturor spitalelor judeţene cu un computer tomograf şi un aparat de rezonanţă magnetică „, a anunţat Dăncilă.

Premierul desemnat a explicat că a doua mare direcţie a guvernării este cea privind „continuarea creşterii veniturilor populaţiei”.

„Vreau ca românii să aibă salarii cât mai apropiate de nivelul salariilor din Europa. Aceasta este singura cale care poate împiedica plecarea tinerilor din ţară (…) Să continuăm creşterea salariilor aşa cum am prevăzut în Legea salarizării unitare din sistemul bugetar. Totodată, vom respecta calendarul din program privind creşterea salariului minim pe economie în fiecare an, astfel încât în 2020 salariul minim net pe economie să depăşească 300 de euro. În acelaşi timp, însă, trebuie să continuăm majorarea punctului de pensie până la 1.775 de lei în anul 2020 şi să eliminăm inechităţile din sistemul de pensii printr-o nouă Lege a pensiilor care să permită, totodată, românilor aflaţi în afara ţării să-şi poată plăti electronic de acolo de unde sunt contribuţiile la sistemul de pensii românesc, bineînţeles, dacă doresc acest lucru”, a mai declarat Dăncilă.

A treia marea direcţie avută în vedere pentru următorii trei ani de guvernare, a continuat premierul desemnat, se referă la „reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei”.

„Suntem o ţară cu una dintre cele mai bune infrastructuri de IT din lume. Vreau, aşadar, ca cele mai multe tranzacţii şi depuneri de documente, atât între cetăţeni şi administraţie, dar şi între instituţii şi în interiorul instituţiilor, să se facă prin mijloace online. În Parlamentul European, aproape toate documentele sunt elaborate şi circulă în spaţiul virtual pe baza semnăturii electronice. Vreau să aplicăm cât mai repede acest model şi în ţara noastră”, a spus Dăncilă.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail