Potrivit primarului stațiunii Covasna, Gyerő József, turismul se află pe o pantă ascendentă, în orașul pe care în conduce, numărul vizitatorilor care se cazează în stațiune fiind în ușoară creștere.
Faptul că turismul din orașul Covasna urmează tendințe pozitive, se reflectă în încasările Primăriei, din taxa de stațiune, pentru anul 2017. Astfel, fiecare turist, cu excepția persoanelor încadrate în gradele de handicap I și II, are de achitat suma de 1 leu pe noapte de cazare, bani care sunt reinvestiți tot în infrastructura de turism. „Cifra aceasta este de 511.061 lei. Practic am avut acest număr de înnoptări, plus numărul de înnoptări ale persoanelor cu handicap de gradul I și II. În total suntem undeva la 550.000 de înnoptări pe an, brut (…). Eu zic că este o cifră puțin mai mare decât cea de anul trecut. (…) Banii câștigați din taxa de turism sunt reinvestiți tot în beneficiul turiștilor, pentru amenajarea traseelor de aeroterapie, pentru dotarea cu mobilier specific a zonelor de picnic, pentru promovarea orașului (pentru aceasta plătim o cotizație către Asociația pentru Promovarea Turismului în Județul Covasna – dânșii ne asigură promovarea), mai asigurăm și funcționarea fanfarei și muzica de promenadă, întreținerea curățeniei, spectacole finanțate din aceste sume, în beneficiul turiștilor.”, a declarat primarul Gyerő József.
Deși lipsa zăpezii, precum și a temperaturilor destul de scăzute au împiedicat în acest sezon punerea în funcțiune a pârtiei din stațiune, în Covasna au continuat să vină valuri de turiști în această primă lună a anului 2018, întrucât, încă de la începutul anului, au avut loc în oraș mai multe evenimente care au adus aici oameni din aproape toată Europa. Primele astfel de evenimente au fost concursurile organizate de Federația Română de Automobilism Sportiv (Historic Winter Rally și Winter Rally Covasna), la care au participat echipaje din țările francofone din Europa, dar și din Bulgaria, Ungaria și România. De asemenea, la hotelul Căprioara a avut loc un concurs național de table și Backgammon (joc asemănător tablelor), la care au fost prezenți concurenți din aproape toată Europa.
Investiții în infrastructura de turism
Cu privire la îmbunătățirea condițiilor pe pârtie, primarul Covasnei a mai adăugat: „Vineri am fost la Alba Iulia și am semnat contractul de finanțare la A.F.I.R (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – n. red.), pe Grupul de Acțiune Locală, pentru achiziționarea celor trei tunuri de zăpadă. Pentru acestea avem o sumă cofinanțată de A.F.I.R., și sume cofinanțate de bugetul local, adică sumele neeligibile – pe care le vom acoperi din bugetul local. Iarna 2018-2019 pârtia din Covasna va beneficia de tunuri noi, așteptăm doar frigul. Atunci nu o să mai fim expuși riscului lipsei zăpezii – reducem acest risc cu 50% – trebuie să fie doar temperaturi negative, astfel încât să putem pune în funcțiune tunurile. În termen de 6 luni trebuie să finalizăm achiziția tunurilor. (…) Pe termen scurt, dorim să achiziționăm aceste trei tunuri de zăpadă și să îmbunătățim condițiile de pe pârtia de schi. De asemenea, în ultima ședință de consiliu local am aprobat întocmirea unei cereri de finanțare și am aprobat și P.U.Z.-ul pentru a cumpăra un sistem de acces electronic pe pârtie, respectiv o pompă de apă de mai mare capacitate, care să alimenteze cele trei tunuri de zăpadă. Tot pe G.A.L. (Grupul de Acțiune Locală – n. red.) vom depune și această cerere de finanțare, al cărei contract sper să îl încheiem undeva în primăvară și să achiziționăm aceste echipamente pentru sezonul următor.”
Se deschide pârtia de schi din stațiunea Covasna
Cu privire la deschiderea pârtiei de schi din stațiunea Covasna, primarul Gyerő József anunța ieri, 25.01.2018, pe pagina sa de Facebook că „Vineri, 26 ianuarie, se deschide Pârtia de schi Lőrincz Zsigmond din Covasna. Cu siguranță, de mult așteptam cu toții acest moment, dar anul acesta vremea nu a ținut cu noi, cel puțin până în acest moment. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, spre regretul nostru, abia acum am reușit să asigurăm condițiile minimale necesare punerii în funcțiune a pârtiei. Deocamdată, doar porțiunea mai puțin abruptă este utilizabilă. Ca și anul trecut, drumul forestier de lângă pârtia de schi poate fi utilizată pentru săniuș.Ca element de noutate, s-a deschis unitatea de alimentație publică de la parterul refugiului montan, unde aveți posibilitatea de a vă încălzi, a vă relaxa consumând un ceai cald, cafea, vin fiert, ori o gustare. Sâmbătă, începând cu ora 11, Fanfara de tineret a Casei Orășenești de Cultură <<va încălzi>> atmosfera. Vă așteptăm cu drag!”
Planuri pentru atragerea turiștilor în stațiunea Covasna
Aflat în continuă dezvoltare, orașul Covasna continuă să atragă turiști de nișă, în speță pensionari veniți la tratament. Însă planurile edilului șef sunt îndrăznețe și vizează extinderea profilului turistic al stațiunii, către turiști cu o putere financiară mai mare: „Planuri pentru a atrage turiștii în orașul Covasna avem și pe termen lung și pe termen scurt. Pe termen lung, acum lucrăm pe un P.U.Z. care ar viza locația viitorului centru Wellness, SPA și ștrand. Deci, deocamdată, documentația pusă este în fază de avizare. Patinoarul primit de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, actualmente este dus la un service de specialitate, în vederea reparării Am comandat piesele de schimb, care urmează să fie aduse din străinătate. În momentul în care va fi gata patinoarul, acesta va fi pus în funcțiune, probabil, undeva la sfârșitul lunii februarie. Acesta va funcționa, sper, și în sezonul următor. În ceea ce privește infrastructura turistică pe sezonul de vară, lucrăm în continuare la instalarea băncilor, a coșurilor de gunoi, cosirea ierbii, asigurarea condițiilor pentru efectuarea aeroterapiei, dotarea cu mobilier urban a zonelor de picnic, dorim să amenajăm și acel teren pe care îl avem deasupra hotelului Montana, tot cu această destinație și să îl mobilăm ca atare. Am dori să amenajăm și zona cascadei. Desigur, acestea se vor face și în funcție de resursele financiare pe care le avem, iar, din păcate, acestea au scăzut drastic, în condițiile în care avem o pierdere de vreo 2,5 milioane de lei de la bugetul de stat, din cotele din T.V.A. și din impozitul pe venit. (…) Ne-am dori să cotim puțin către piața concurențială, să nu mai depindem de finanțarea biletelor de către guvern, ori de finalizarea cu întârziere a licitațiilor, deoarece în extrasezon, sunt în parte nefolosite capacitățile de cazare. Dar avem și câteva hoteluri care își câștigă existența din piața concurențială, cum este Clermont, TTS, sau hotelul Turist. În momentul în care vom deschide centrul SPA, probabil se va schimba profilul turistic al orașului Covasna.”, a adăugat primarul Gyerő József
Orașele înfrățite – sursă de turiști străini
Orașul Covasna s-a înfrățit, de-a lungul timpului cu Balatonfüred, Csenger, Gyula, Nagykanizsa și Papa din Ungaria, precum și cu orașul Călărași, din Republica Moldova. Edilul șef a menționat beneficiile pe care aceste relații între orașe le aduc ambelor părți implicate: „Cu ocazia schimburilor culturale, de divertisment pe care le avem cu orașele înfrățite, mai mult din Ungaria, foarte multe persoane vin și ne vizitează orașul. De exemplu, chiar în perioada 13-15 aprilie, exact când vom ține noi zilele culturale Kőrösi Csoma Sándor, ne va vizita o delegație din orașul înfrățit Gyula, care vine să implementeze un proiect câștigat de dânșii în Gyula, finanțat de către Guvernul Ungariei și de către Uniunea Europeană, și care vizează relațiile dintre orașele înfrățite cu Gyula, printre care și orașul Covasna, în domeniul social. Atunci vor veni în jur de 50-60 de persoane, atât pensionari cât și alți cetățeni ai orașului înfrățit, care vor fi cazați la hotelul Clermont. Acesta este cel de-al doilea proiect al dânșilor. Tot așa, există relații între asociațiile de pensionari, din orașul Covasna respectiv Gyula și Nagykanizsa. Pe plan profesional, au mai existat relații între spitalul de cardiologie din Covasna și cel din Balatonfüred. Anul acesta ne va vizita o formație din orașul Călărași, din Moldova, pe care i-am invitat cu ocazia sărbătoririi Centenarului, de 1 Decembrie, pentru a le fi alături covăsnenilor.”
Oana-Mihaela Bărzic