Deși au obținut o producție foarte bună de cartofi în cursul anului trecut, producătorii mici și mijlocii din județ întâmpină greutăți în a-și valorifica producția, afirmă directorul executiv al Direcţiei Agricole Covasna, ing. Könczei Csaba.
Acesta a declarat că anul trecut a fost foarte bun din punctul de vedere al producţiei. Datele Direcției pentru Agricultură a județului Covasna arată că în 2017, suprafața cultivată cu cartofi a crescut în acest an în județul Covasna, cu aproximativ 2.000 de hectare decât în anii anteriori, ajungând la 13.873 de hectare. În toamna anului trecut, producția medie la hectar a fost de aproape 28.000 de kilograme/ha. Conform directorului executiv, mai sunt agricultori care mai au cartofi din cei recoltați în toamnă, încă în stoc.
„Este aceeași problemă din fiecare an: producătorii mici și mijlocii încă au cartofi de vânzare. Cei mari, din câte am auzit și din câte am discutat, cei care au avut contracte – o parte cu fabricile de chipsuri, o parte cu hypermarketurile, ei au cam terminat sau au în stoc doar ceea ce mai au de livrat către acele fabrici sau hypermarketuri. Se vede, efectiv, problema că producătorii mici și mijlocii, având în vedere că nu sunt organizați, nu contează pe piață. Au avut cartofarii o oportunitate, zic eu, un noroc, pentru că a fost mare cerere din partea Moldovei și a Ucrainei, de dincolo de Prut, deci s-au exportat cantități destul de mari, iar cantitatea aceasta exportată a ajutat piața să fie cât mai lejeră, mai volatilă.”- a declarat directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Covasna.
Potrivit acestuia, organizarea agricultorilor este foarte importantă în privința valorificării.
„Dacă stai de vorbă, față în față, cu oricare, fiecare recunoaște, știe ce ar trebui făcut, spun că ar trebui să se unească, însă când este vorba chiar să preiei tu inițiativa, să preiei frâiele unei asociații sau a unei organizații, nu mai vrea nimeni. Noi promovăm aceste posibilități. Există anumite inițiative, există și afinitate către aceste lucruri, dar încă nu se concretizează în ritmul în care am vrea noi.”- a spus ing. Könczei Csaba.
Acesta a opinat și că producătorii de cartofi din județul Covasna ar trebui să se reorienteze spre cartofii de sămânţă sau de industrializare, care au un preț mai bun.
„Cred că producătorii covăsneni ar trebui să se orienteze către o producție de sămânță, care are plusvaloare, ca preț, și poate, o parte, spre cartoful de industrializare. Cartofi pentru consumul uman pot să producă și alte zone mai puțin facile pentru cultura cartofului, dar cartoful de sămânță și de industrializare se pretează numai în zona noastră, să zicem așa. Cândva, înainte de 1989, eram cei mai mari și cei mai buni cultivatori de cartofi de sămânță, pentru toată țara. Zona Brașov, Covasna, Harghita, era <<leagănul>> cartofului de sămânță, aveam zone închise în care se produceau numai sub formă controlată și după reguli foarte stricte, cartofi de sămânță de cea mai bună calitate. Din păcate, în ultimii 26-27 de ani, această tradiție a dispărut, având în vedere că toată lumea a început să ia cartofi de sămânță din import. Regulile acelea foarte stricte, zonele închise, au dispărut, din păcate.”– a spus ing. Könczei Csaba.
Ana Ciorici Costache