Vremea este foarte bună pentru agricultură, iar temperaturile ridicate pe care le-am avut până acum câteva zile în toată ţara, umiditatea din sol şi din atmosferă a permis tuturor culturilor care au fost semănate în toamnă să răsară, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în cadrul unei conferinţe la Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Este o vreme foarte bună pentru agricultură. Eu mai spus-o şi o repet: temperaturile ridicate pe care le-am avut până acum câteva zile în toată ţara, umiditatea din sol şi din atmosferă a permis tuturor culturilor care au fost semănate în toamnă să răsară, undele dintre ele şi în mare majoritate să înfrăţească, să acopere solul, să avem o densitate corespunzătoare la fiecare cultură, înţelegând aici grâul, orzul, orzoaica de toamnă şi rapiţa. Este adevărat că la cultura de rapiţă pe anumite suprafeţe în ţară sunt goluri în cultură, densităţi mai mici şi probabil că în primăvară fermierul va decide ca o anumită suprafaţă, în funcţie de situaţia concretă de la faţa locului, să o întoarcă şi să reînsămânţeze suprafaţa respectivă cu culturi de primăvară”, a spus Petre Daea.

De asemenea, acesta a afirmat că a existat o anumită îngrijorare din partea pomicultorilor legat de situaţia în care temperatura se menţinea şi prin asigurarea sumei de temperaturi necesare pentru fiecare fenofază în parte puteau să iasă din repausul vegetativ o parte din speciile pomicole, dar că nu s-a ajuns în această situaţie.

Lucrările agricole vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii, în timp ce la culturile de toamnă se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a ţării, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru perioada 19 – 25 ianuarie.

Conform estimărilor, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Izolat, în centrul, estul, nordul şi nord-estul Moldovei, precum şi în centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de apă în sol.

Pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, la culturile agricole de toamnă se va menţine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în semănăturile tardive, cerealierele de toamnă aflate în faza de răsărire şi insuficient călite vor prezenta vârful frunzelor brunificat (1-3 cm).

La culturile de orz şi grâu, din cauza alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, izolat va fi posibilă înregistrarea fenomenului de ‘descălţare’ a plantelor.

Specialiştii notează, totodată, că, în funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla predominant în faza de înfrunzire (7-11 frunze), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general medie şi slabă.

Nu în ultimul rând, speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus biologic în toate regiunile agricole.

În condiţiile agrometeorologice menţionate în prognoza de specialitate, lucrările în câmp vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

 

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail