Comuna Vama Buzăului din judeţul Braşov va deveni în acest an staţiune turistică de interes local, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, primarul localităţii, Tiberiu Chirilaş.
El a spus că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în luna mai, documentaţia fiind depusă la Ministerul Turismului la jumătatea anului trecut.
„Proiectul pentru această titulatură a fost depus la Ministerul Turismului la jumătatea anului 2017 şi sper ca în acest an să se finalizeze. Este vorba despre atestarea comunei Vama Buzăului ca staţiune turistică de interes local. Toată documentaţia solicitată conform legii privind această atestare a fost depusă. Este un vis al meu de când am păşit în administraţia publică în calitate de primar al acestei localităţi. Această atestare înseamnă respectarea unor criterii, dar eu vă spun că sunt îndeplinite toate cele prevăzute de legislaţia în vigoare”, a explicat Tiberiu Chirilaş.
Edilul a mai spus că documentaţia a fost analizată de Ministerul Turismului, iar în luna mai 2018, în urma vizitei pe care o va efectua la Vama Buzăului, comisia constituită la nivelul ministerului, care se ocupă de atestări va verifica la faţa locului tot ce s-a prezentat în documentaţie. După această vizită urmează emiterea unei Hotărâri de Guvern care va acorda localităţii titulatura de staţiune turistică de interes local, a doua din judeţ după localitatea Bran.
„Vama Buzăului va deveni astfel o alternativă frumoasă a staţiunii turistice de interes local Bran. Prin obiectivele turistice care se află în localitatea noastră, prin faptul că Vama Buzăului este o localitate curată, foarte liniştită, prin produsele tradiţionale atestate eco şi bio în mare parte, prin infrastructura turistică în plină dezvoltare, dar şi prin evenimentele culturale, sperăm să atragem din ce în ce mai mulţi turişti. Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor, care în acest an împlineşte 10 ani de la înfiinţare, Cascada Urlătoarea, Vechiul pichet de grăniceri şi cele 7 Festung-uri (întăriri în genul taberelor militare), rămase din timpul Primului Război Mondial, trasee prin pădure pentru biciclete, atestate la nivel naţional, plimbări cu sania în timpul iernii pe vechile drumuri de ţară, Biserica Ortodoxă Înălţarea Domnului construită în anul 1848, Masivul Ciucaş din apropierea comunei, sunt obiectivele turistice care atrag turiştii pe tot parcursul anului. Numai Rezervaţia Naturală Valea Zimbrilor a fost vizitată anul trecut de 19.179 de turişti din care 10.979 au fost copii, iar restul adulţi, în creştere cu 15% faţă de anul 2016″, a mai afirmat Tiberiu Chirilaş.
Comuna are, în prezent, peste 100 de locuri de cazare atestate, în pensiuni de trei margarete, unde turiştii pot servi şi masa. Pensiunile au între 14 şi 22 locuri de cazare. Alte trei pensiuni de pe Valea Dălghiului se află în perioada de atestare, astfel că numărul locurilor de cazare va ajunge la 160.
Comuna Vama Buzăului se află la o distanţă de 45 km de municipiul Braşov, are în componenţă satele Vama Buzăului (reşedinţă), Acriş, Buzăiel şi Dălghiu. La nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului şi oraşul Întorsura Buzăului, în est de Munţii Siriului, Tătarul Mare şi Tătarul Mic, iar în sud-vest comuna este străjuită de Masivul Ciucaş.
Cu un total de 3.600 de locuitori, comuna Vama Buzăului reprezintă, în cadrul conceptului de dezvoltare şi promovare a turismului la nivelul judeţului Braşov, cea mai propice zonă din judeţ pentru dezvoltarea eco-turismului şi a produselor ecologice, la modul general, dar şi fiindcă zona include o paletă largă de valori naturale, culturale şi istorice, potrivit primarului localităţii.
AGERPRES