Numărul cetăţenilor din judeţul Covasna care au contactat Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) pentru a denunţa diverse fapte de natură penală a crescut anul trecut cu aproape 50% faţă de anul anterior.
Aproape 60 de persoane s-au adresat direct, în scris sau telefonic acestei instituţii, se arată într-un comunicat de presă al DGA Covasna, remis marţi AGERPRES. Dintre acestea, 40 s-au prezentat personal la Biroul DGA pentru a face reclamaţii, dar au fost înregistrate şi un număr de 16 petiţii şi 3 apeluri prin Telverde care sesizau fapte de corupţie ori alte aspecte de natură penală.
În comunicat se menţionează că numărul persoanelor cercetate pentru fapte de corupţie şi infracţiuni din sfera evaziunii fiscale a crescut în 2011, fiind cercetate 123 de persoane, dintre care 34 angajate în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)
De asemenea, a crescut cu aproape 44% numărul dosarelor în care s-a dispus începerea urmăririi penale. Parchetul a dispus trimiterea în judecată a 15 inculpaţi în şase dosare, precum şi scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unui număr de 8 sancţiuni administrative în alte două dosare.
Având ca punct de plecare dosarele penale instrumentate la nivelul DGA Covasna, în cursul anului 2011 instanţele de judecată au pronunţat 4 hotărâri definitive de condamnare la pedepse cu închisoarea de 3 ani cu suspendare şi control judiciar.
Printre persoanele acuzate de luare de mită s-au numărat şi doi angajaţi din cadrul Poliţiei Rutiere Covasna, prinşi în flagrant după ce mai mulţi şoferi au reclamat că aceştia pretindeau diverse sume de bani pentru a nu dispune sancţiuni legale. De altfel, în 2011 DGA Covasna a organizat 6 acţiuni de prindere în flagrant, 4 dintre acestea fiind pentru dare de mită.
Tot anul trecut s-au înregistrat şi două cazuri în care lucrători MAI au sesizat lucrătorii DGA atunci când li s-au oferit diferite sume de bani ori alte valori pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES