Proiectul, ce se va derula pe o perioadă de 7 ani, vizează dezvoltarea infrastructurii, dar și desfășurarea de programe ce urmăresc incluziunea socială pentru locuitorii a trei zone defavorizate, din municipiul Sfântu Gheorghe.
Asociația a fost înființată în luna octombrie 2017, cu scopul principal de a depune o cerere de finanțare la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, cu privire la reabilitarea zonelor urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe, se arată într-un comunicat recent transmis redacției noastre.
Cei șase membri fondatori ai Asociației Grup de Acțiune Locală „Sepsi” (GAL Sepsi) sunt entități din Sfântu Gheorghe, care desfășoară, printre altele, activități de ajutorare a persoanelor vulnerabile ori a grupurilor marginalizate din oraș: Municipiul Sfântu Gheorghe, Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Sfântu Gheorghe, Asociația de Promovare a Sănătății Mentale „ESÉLY” Lelki Egészségvédő Egyesület, Asociația rromilor „AMENKHA”, Asociația CARITAS – Asistență Socială – Filiala Organizației Caritas Alba Iulia și FEMILD BAUINVEST S.R.L.
Strategia de Dezvoltare Locală – punctul de pornire pentru dezvoltarea unei comunități
În urma întocmirii Strategiei de Dezvoltare Locală a municipiului Sfântu Gheorghe, de către o echipă de experți din Târgu Mureș, au fost identificate trei zone urbane marginalizate pe teritoriul administrativ Sfântu Gheorghe: zona Őrkő, zona cartierul Ciucului și zona Câmpu Frumos. Strategia de Dezvoltare Locală este un document întocmit în urma unei laborioase munci de cercetare și documentare, ce definește pe termen mediu și lung viziunea de dezvoltare a unei comunități. Potrivit lui Balogh Marton, asistent universitar la Departamentul de Administraţie Publică, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, „acest tip de strategie clarifică pe termen mediu şi lung care sunt direcţiile şi domeniile spre care se orientează efortul de dezvoltare al comunităţii. Strategiile de dezvoltare locală sunt caracterizate de cel puţin şapte trăsături recomandate managerilor de la nivel local responsabili cu acest domeniu: imagine asupra viitorului, creativitate, flexibilitate, activitate, create pentru acţiune, orientare spre schimbare, orientare spre un câştig durabil.”
Conform comunicatului transmis de către Asociația GAL Sepsi, strategia întocmită pentru municipiul Sfântu Gheorghe definește planurile de dezvoltare infrastructurale și de resurse umane ale celor trei zone pe o perioadă de 7 ani, iar acest document face obiectul cererii de finanțare a Asociației. Acesta a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene pe data de 28 noiembrie 2017, iar o lună mai târziu, pe 29 decembrie, acesta a fost aprobat spre finanțare.
Un prim pas în dezvoltarea celor mai defavorizate zone din Sfântu Gheorghe
Proiectul depus în cadrul Programului Operațional Regional, Axa 9 – Sprijinirea regenerării economice și sociale a comunităților defavorizate din mediul urban, submăsura 9.1 Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunităţii, face obiectul unei cereri de finanțare pentru suma de 7 milioane de euro, bani ce urmează să fie folosiți pentru dezvoltarea celor trei zone defavorizate. Câștigarea lui este un pas important pentru Asociație, mărindu-i considerabil șansele de accesare a fondurilor europene pe viitor.
Managerul de proiect, din cadrul GAL Sepsi, Veres-Nagy Tímea ne-a declarat, cu privire la procesul de aprobare a proiectului: „Suma finală, de 7 milioane de euro, va fi acordată pe o perioadă de 7 ani – până în 2023, termen la care trebuie să fie atinși indicatorii. La Minister s-au predat în total 49 de proiecte, fiecare având 800-900 de pagini, iar procesul de verificare a fost minuțios și a durat destul de mult. Când am depus proiectul la Minister, reprezentanții ne-au spus că probabil vom primi cereri de clarificare, la care va trebui să răspundem în maxim 3 zile. Noi nu am primit decât o solicitare de clarificare, la care am răspuns în termenul legal. Cele 7 milioane de euro nu reprezintă o sumă foarte mare, dacă luăm în considerare faptul că trebuie refăcută infrastructura acestor trei zone, incluzând aici grădinițe și creșe, reabilitare de școli, de străzi, și așa mai departe. Proiectul mai prevede organizarea de cursuri de sensibilizare, de alfabetizare, programe de mentorat pentru cei care vor să își găsească un loc de muncă, programe pentru cei care vor să rămână în școală. Vom demara și niște campanii de comunicare, pentru ca oamenii să devină mai sensibili și mai înțelegători față de situația celor care locuiesc în aceste zone. Deci, am inclus aici tot ceea ce ține de un standard de viață minim care trebuie atins și în aceste zone. Cred că unul dintre motivele care au condus la înființarea acestor asociații – pentru că fiecare din cele 49 de proiecte a fost depus de către o asociație – este să depunem în continuare cereri de finanțare, pentru că nu ne putem baza pe un singur proiect. Dacă va fi aprobat acesta însă, ar putea fi un început excelent.”
Programe sociale pentru tinerii romi din Sfântu Gheorghe
De la înființare, Asociația GAL Sepsi a mai depus cereri de finanțare la Fondul „Beethlen Gabor” din Ungaria, pentru implementarea unor proiecte mai mici, dar nu mai puțin importante pentru comunitatea de romi din cartierul Őrkő: „Fondul <<Bethlen Gabor>> este un fond pus la dispoziție de către Guvernul Maghiar, de foarte mulți ani, disponibil pentru comunități maghiare din afara Ungariei – din Slovacia, din Ucraina, din România. Pot aplica organizații civile și biserici. Acestea sunt proiecte mici, pe fonduri mai puține – aproximativ 5000-6000 de lei. Aici am predat un proiect pentru implementarea unui program de teatru pentru tinerii din Orko, împreună cu niște actori din oraș, care să facă un inițieze de actorie, de mișcare artistică, să folosim limbajul teatrului ca formă de pedagogie. Acest program se adresează unui grup format din maxim 25 de tineri, din zona Őrkő, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. De asemenea, am mai depus un proiect pentru un program de vizitare a instituțiilor culturale – să îi ducem pe acești tineri la teatru, la muzeu, să îi familiarizăm cu elementele culturale din oraș. Reprezentanții asociațiilor care implementează astfel de proiecte au spus că dacă reușești să găsești o cale de comunicare cu romii, și dacă se creează o încredere între cele două părți, atunci aceștia sunt deschiși la astfel de activități. În Őrkő trăiesc cam 2000 de persoane și bineînțeles că printre acești oameni sunt mulți care nu sunt deschiși la astfel de lucruri. Dar sunt mulți și aceia care își doresc mai mult decât trăiesc zilnic acolo. Dar sunt convinsă că această asociație (GAL Sepsi – n. red.), împreună cu acele mame cu care deja lucrăm de ani de zile, și cu care am construit o relație bazată pe încredere, va putea atrage și mai multe persoane în proiectele pe care le vom porni. Începutul e greu, dar cu timpul, oamenii din aceste zone vor vedea că nouă chiar ne pasă.”, a declarat Veres-Nagy Tímea, managerul de proiect.
Obiectivul secundar al Asociației este să reunească și să sprijine acele inițiative – numeroase, dar de multe ori independente una de cealaltă – care vizează îmbunătățirea situației romilor din zona Őrkő sau a comunităților segregate din cartierele Ciucului sau de la Câmpu Frumos. Se dorește, totodată, ca Asociația GAL Sepsi să inițieze și noi proiecte de dezvoltare și să le implementeze în parteneriat cu echipe de experți în domeniu.
Veres-Nagy Tímea a adăugat, în final că: „Suntem conștienți de faptul că există un fel scepticism față de noile inițiative care apar din senin și doresc să îmbunătățească viața grupurilor marginalizate, totuși avem speranța că vom reuși să desfășurăm o activitate care să aibă sens în zonele identificate în Strategia de Dezvoltare Locală, iar această speranță se bazează – printre altele – pe experiența, perseverența și credința membrilor fondatori. Vă rugăm, dacă aveți interesul și timpul, să urmăriți cu atenție activitățile noastre.”
Oana-Mihaela Costache