Consecventă preocupărilor statornice de a informa şi preveni societatea în legătură cu marile pericole ce vin din lumea tenebroasă a stupefiantelor, Agenţia Naţională Antidrog a lansat, la mijloc de „făurar” 2012, încă o etapă a interesantului proiect „Mesajul meu antidrog” ce se adresează mai cu seamă tinerilor.
Detalii ne oferă Liliana Lazea, coordonator CPECA Covasna
Vechea noastră colaboratoare, inspector specialist pentru prevenirea criminalităţii, Liliana Lazea, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna ne-a oferit mai multe detalii cu privire la acest proiect.
– Aşadar, stimată Liliana Lazea, ne aflăm într-un an nou, deci se conturează şi o nouă ediţie a programului ce în 2013 va face o cifră rotundă.
– Aşa este, ieri, 14 februarie 2012, a demarat în judeţul nostru a IX-a ediţie a Proiectului naţional „Mesajul meu antidrog”, care a avut un bun feedback anii trecuţi.
– Pentru cititorii care au mai puţine informaţii în acest domeniu, ar fi bine să faceţi anumite precizări.
– Este vorba de un proiect sustenabil, de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog, care constituie un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile reprezentative din mediul şcolar. Rezultatele obţinute, până în prezent, ne încurajează să continuăm acest demers preventiv, care are caracterul unic de a conferi adolescenţilor încadraţi într-o formă de învăţământ, o alternativă la consumul de droguri.
– Cum, prin ce metode şi mijloace?
– Încercăm să oferim adolescenţilor posibilitatea de a contribui la lansarea de mesaje pozitive în favoarea unei vieţi sănătoase, fără stupefiantele ce fac atâtea ravagii în lumea întreagă. Ca atare, s-au structurat mai multe căi prin care vom acţiona: film de scurt metraj, fotografie digitală, pagină web, eseu literar, activităţi sportive, arte vizuale.
– Noutăţi?
– Avem. Ţinând seama de amploarea fenomenului consumului de substanţe noi, cu proprietăţi psihoactive, anul acesta a fost inclusă secţiunea de creaţie audio-video destinată exclusiv prevenirii consumului acestui tip de substanţe.
Reacţii încurajatoare
– Care este reacţia adolescenţilor?
– Bună. În anii precedenţi, elevii din cadrul unităţilor de învăţământ din judeţul nostru s-au implicat activ, în fiecare an Covasna având cel puţin un câştigător la faza naţională a concursului, aşa după cum şi ziarul „Mesagerul de Covasna” a relatat la vremea respectivă.
– Vă urăm tuturor celor implicaţi în generosul program (organizatori şi participanţi) mult succes!
– Vă mulţumim. Sperăm că şi anul acesta „Mesajul antidrog” va fi recepţionat aşa cum se cuvine, dovedindu-şi utilitatea în timp, tinerii înţelegând să evite tentaţiile periculoase ale substanţelor interzise.
Horia C. Deliu