Serviciile culturale și cele ce țin de petrecerea timpului liber sunt importante pentru comunitate, consideră primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, câteva dintre rezultatele activității instituțiilor culturale și de divertisment, din subordinea Primăriei.

„Sfântu Gheorghe, în era  globalizării și în era urbanizării nu poate fi considerat un oraș mare. Tocmai de aceea, noi am preluat și de la stat, dar și din sfera privată, anumite sarcini  care în alte orașe mari sunt în sarcina statului sau în sarcina sferei private (…). De exemplu, pentru ca în municipiul Sfântu Gheorghe să existe cinematograf, a trebuit să facem noi, Primăria, o investiție. La fel, pot spune despre ștrand, despre baza de schi de la Șugaș Băi, despre teatre – care în orașe mari, de foarte multe ori sunt finanțate de stat, iar dacă noi dorim să avem teatru  de calitate, trebuie să investim sume importante. Eu consider că aceste decizii sunt importante, că aceste servicii culturale, servicii care țin de petrecerea timpului liber, sunt importante pentru comunitate, și am decis să facem aceste investiții, evident, în dauna unor investiții în infrastructură. Sunt convins că cineva care stă pe o stradă nemodernizată nu se bucură că avem patru instituții culturale, că avem strand și cinematograf, dar sunt convins și că, încetul cu încetul, vom moderniza toată infrastructura din oraș, dar fără cultură și fără investiții în oameni, consider că nu are rost să numim un oraș, <<oraș>>.”-  a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András.

Zeci de mii de spectatori, la  Cinematograful „Arta” , activități la Arena Sportivă, vizitatori la Muzeul Cinegetic

Datele prezentate de primarul municipiului reședință de județ arată că la cinematograful „Arta”, deschis în data de 27 ianuarie a.c.,  au rulat peste 200 de filme, de 2.150 de ori. Acestea au fost vizionate de peste 37. 500 de spectatori. Cel mai căutat film a fost filmului maghiar „Kincsem”, care a fost vizionat de peste 3.300 de spectatori.

În acest an a fost inaugurată și Arena Sportivă, o investiție necesară, a amintit primarul:

„Pentru Arena Sportivă nu am făcut un calcul. Practic, (activitatea –n.r.) a pornit în toamna acestui an, dar doar dacă ne uităm la acel program pe care l-am inițiat pentru copii,  datele arată că au fost aproape 20.000 de copii anul acesta în Arena Sportivă. În afară de acest program, în Arena Sportivă au fost foarte multe evenimente sportive, culturale, religioase. Cred că a fost o investiție de care orașul avea nevoie.” – a afirmat primarul.

Datele acestuia arată și că la Muzeul Cinegetic, „o altă investiție a orașului”, au fost peste 9000 de vizitatori, în acest an.

Ștrandul și pârtia de schi au căutare,  la rândul lor

La ștrand, anul acesta au fost 18.268 de copii, 18.409 adulți și 1666 de pensionari- arată datele privind tipul de bilete vândute,  iar la pârtia de schi  au fost vândute 6.769 de abonamente, conform datelor prezentate în cadrul conferinței de presă.

„ Eu cred că aceste cifre arată faptul că era nevoie de aceste investiții.”-a afirmat Antal Árpád András.

Activitate bogată la Teatre și prin Casa de Cultură „Konya Adam”

Peste 11.000 de spectatori, la Teatrul „Andrei Mureșanu”, peste 30.000 de spectatori la Teatrul „Tamasi Aron” și peste 60.000 de persoane  participante la activitățile organizate prin Casa de Cultură „Konya Adam”, în acest an, conform datelor prezentate de primar:

„În ceea ce privește instituțiile de cultură, după cum știți, avem patru instituții de cultură finanțate de primărie, sub două personalități juridice. Vorbim de Teatrul <<Andrei Mureșanu>>, care începând cu 1 decembrie 2016 are propriul sediu,  și a avut foarte multe evenimente anul acesta. La toate evenimentele organizate de Teatrul <<Andrei Mureșanu>> au participat peste 11.000 de cetățeni. Avem și Teatrul <<Tamasi Aron>>, în cadrul căruia funcționează Teatrul de păpuși și <<M Studio>>. La evenimentele organizate de Teatrul <<Tamasi Aron>> au participat peste 30.000 de persoane, iar Casa de Cultură <<Konya Adam>>, care organizează și Zilele orașului, la evenimentele organizate de aceasta au participat aproape 60.000 de persoane; au fost în total 44 de evenimente organizate de Casa de Cultură <<Konya Adam>>,  cu aproape 60.000 de participanți.”- a precizat primarul Antal Árpád András.

Rezultate prin parcul fotovoltaic

„Încă o cifră interesantă aș mai dori amintesc (care tot de acest an ține), și care se leagă de parcul fotovoltaic. Acesta a pornit pe 23 august și până în acest moment a adus beneficii de 120.000 lei  Primăriei- aceasta este valoarea cantității de energie care s-a creat din 23 august până acum, în parcul fotovoltaic.” – a menționat primarul Antal Árpád András.

Întrebat ce mesaj dorește să transmită locuitorilor orașului, la final de an, acesta a răspuns:

„În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor cetățenilor că au avut răbdare în acele momente în care au fost foarte multe investiții care au creat foarte mult deranj în oraș. Mulțumesc că în acest context în care milioane de persoane pleacă din această țară, sunt în jur de 55.000 de oameni care au decis să rămână în acest oraș – eu cred că este un lucru foarte important. Pot să spun că este cel mai important lucru. Sper că în anul următor când vor pleca alte milioane de oameni din această țară, ei vor rămâne în Sfântu Gheorghe și își vor planifica viitorul aici, vor visa, vor proiecta, vor gândi împreună cu noi. Știm că nu putem să rezolvăm toate problemele lor, dar dacă avem încredere unii în alții, dacă ne ajutăm, sunt convins că vom face din Sfântu Gheorghe un oraș în care merită să trăim, merită să ne facem planuri de viitor și să avem cât mai mulți copii, că până la urmă, asta contează. Vă mulțumesc și vă doresc la mulți ani!”

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail