Programul de susținere a agricultorilor care cultivă roșii în spații protejate va continua și în 2018, ca urmare a unei Hotărâri aprobate într-o recentă ședință de Guvern. Solicitările de înscriere în program se pot depune de la începutul anului. La nivelul județului Covasna, acest program a fost accesat, în 2017, de către trei cultivatori, iar conducerea Direcției pentru Agricultură a județului se așteaptă ca numărul acestora să crească, în anul care stă să înceapă.

Schema de „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate”, pentru anul 2018 a fost adoptată printr-o Hotărâre în cadrul unei recente ședințe de Guvern.

Resursele financiare necesare aplicării schemei sunt de 183 de milioane lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 40 de milioane euro și se asigură din bugetul pe anul 2018, conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, www.madr.ro

Cine poate beneficia de schema de sprijin acordată pentru 2018 și cum se poate aplica?

Potrivit aceleiași surse, schema de minimis pentru anul viitor este similară anului 2017 și se va implementa de către Direcțiile pentru Agricultură Județene (DAJ), iar potențialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător
producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 producătorii agricoli persoane juridice.
Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an, iar sumele se vor plăti într-o singură tranşă.

Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 m2. Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată <<Program susținere tomate, 2018>> și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării; să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.” – se arată pe site-ul Ministerului.
Conform sursei citate, scopul acestui program este realizarea unei producții cantitative și calitative și are rolul de a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia. În același timp, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.

Fermierii interesați de această schemă de sprijin și care îndeplinesc cumulativ criteriile necesare pot depune solicitări de înscriere în Program încă de la începutul anului.

Conform datelor Direcției Agricole a județului Covasna, în 2017, trei producători covăsneni – unul din Câmpu Frumos și doi din Cernat, au accesat acest program, fiecare depășind cantitatea de 2000 de kilograme pe care trebuiau să o valorifice, în vederea obținerii subvenției. Acest lucru pare a fi de bun augur, în condițiile în care județul nostru nu are tradiție în cultivarea roșiilor. Conducerea Direcției Agricole se așteaptă ca numărul aplicanților să crească, în 2018.

„Programul a avut mare succes, la nivel de țară, din ceea ce am înțeles de la colegii mei, dar și la noi a avut un real succes! (…) Sper că numărul beneficiarilor (din județ – n.r.) va crește!” – a declarat, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o recent, directorul Direcției pentru Agricultură a județului Covasna, ing. Könczei Csaba.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail