Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Covasna aduce la cunoştinţa angajatorilor noile modificări legislative privind ucenicia la locul de muncă. Schimbările vizează contractul de ucenicie, atribuţiile, drepturile şi obligaţiile angajatorului precum şi susţinerea finaciară a acestuia.

Conform prevederilor legale referitoare la  ucenicia la locul de muncă, se elimină obligaţia angajatorului de a obţine autorizaţia şi atestatul de maistru în ucenicie, având în vedere că angajatorul trebuie să desemneze o persoană care să coordoneze ucenicia la locul de muncă. Coordonatorul trebuie să fie salariat al angajatorului care organizează ucenicia la locul de muncă. Durata contractului de ucenicie nu poate fi mai mare de 3 ani şi mai mică de 12 luni. De asemenea, angajatorul are obligaţia de a organiza evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale, şi, totodată,  de a suporta costurile evaluării şi certificării formării prin ucenicie la locul de muncă. În cazul în care ucenicul nu a obţinut competenţele profesionale specifice programului de formare prin ucenicie, evaluarea acestuia se mai poate face o singură dată, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei comisiei de evaluare.

În situaţia în care ucenicul nu obţine nici a doua oară Certificatul de competenţe profesionale, angajatorul este obligat să restituie la AJOFM, în totalitate,  sumele încasate de la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru respectivul ucenic, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data primirii celei de-a doua decizii a Comisiei de evaluare, eliberată potrivit legii.

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care se va pregăti ucenicul, fără a fi mai mică de: 12 luni , dacă ucenicia la locul de muncă se face pentru dobândirea unei calificări  de  nivelul unu, 24 de luni, dacă ucenicia se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel doi şi  36 de luni  în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel trei.

Potrivit directorului executiv din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă  AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, orice persoană fizică ce a împlinit 16 ani, dar nu are mai mult de 25 de ani, şi nu dispune de o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia,  poate fi încadrată  ca ucenic. Persoana fizică poate încheia un contract de ucenicie la locul de muncă şi la împlinirea vârstei de 15 ani,  însă numai cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legail. De asemenea,   maternitatea nu e un motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncă. În cazul ucenicilor care au împlinit 18 ani, perioada de ucenicie este asimilată cu cea de continuare a studiilor. Mai pot  încheia un contract de ucenicie la locul de muncă  persoanele fizice autorizate,  dacă fac dovada că prestează de cel puţin un an activitatea pentru care a fost autorizată, precum şi   întreprinderea familială, prin reprezentantul ei, dacă face dovada că derulează de cel puţin un an activitatea pentru care s-a constituit ca întreprindere familială. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie la locul de muncă  poate primi, lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie,  o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă,  în vigoare.

În conformitate cu  prevederile legale,  angajatorul are obligaţia de a   asigura  resursele materiale, umane şi finaciare necesare  desfăşurării uceniciei şi să elaboreze un plan de activitate a ucenicului pentru calificarea  pentru care doreşte să  angajeze ucenici.

Cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data încetării contractului de ucenicie, angajatorul are obligaţia să evalueze pregătirea teoretică şi practică a ucenicului, în cadrul unui centru de evaluare. Timpul necesar pregătirii teoretice a ucenicului este inclus în programul normal de muncă.

De asemenea, ucenicul poate fi supus unei perioade de probă care nu va depăşi 30 de zile lucrătoare. Pe acelaşi loc de muncă nu pot fi angajaţi, succesiv, mai mult de 3 ucenici, pe perioada de probă. Odată cu expirarea perioadei de probă  cuprinsă în contractul de ucenicie la locul de muncă, angajatorul trebuie să încheie o convenţie  cu AJOFM Covasna.

Statutul ucenicului îi conferă acestuia toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de legislaţia muncii, dar şi de Legea uceniciei.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail