Agenţii economici din județul Covasna încep să fie interesați să încadreze în muncă ucenici. Cinci astfel de contracte sunt înregistrate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, acestea fiind primele încadrări în acest fel în județ, după o lungă perioadă de timp.

„Am finalizat contractarea celor cinci ucenici pe care i-am avut conform contractului de performanță încheiat cu Ministerul Muncii și cu ANOFM. Acest lucru se realizează pentru prima dată după mulți ani. Cred că ucenicia în Covasna s-a făcut în primii ani ai trecerii la comunism, respectiv într-o legislație care deja de mult este abrogată.”- a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, cele cinci persoane vor face ucenicie, la Sfântu Gheorghe, la o societate de prelucrare a lemnului, pe o perioadă de un an.

„Ucenicia se face în Sfântu Gheorghe, printr-o societate de prelucrare a lemnului; se face cu cinci ucenici, pe o perioadă de un an și se va finaliza cu obținerea unui certificat (…). Contractele sunt încheiate, sunt pe o perioadă de un an de zile. Persoana încadrată cu contract de ucenicie are statut de angajat, este asigurată, îi merge vechimea; va avea perioadă de pregătire teoretică, 100 de ore, iar diferența este cea de activitate practică într-un sistem normal de muncă, de 8 ore pe zi sau 6 ore de teorie pe zi, nu cumulate, conform unui orar, program, orar; deci, e o formă de pregătire a adulților. ”- a spus directorul Kelemen Tibor.

Societatea comercială respectivă va primi, prin convenție încheiată cu AJOFM Covasna, 1125 de lei pe lună, pentru fiecare ucenic încadrat.

Printre cei cinci ucenici se numără persoane care au absolvit doar opt clase, dar și persoane din grupuri vulnerabile.

„Suntem chiar bucuroși că am reușit să găsim, cu societatea comercială respectivă, înțelegerea de a deschide poarta și de a contracta aceste persoane.”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.

Ce este ucenicia și contractul de ucenicie?

Conform informațiilor postate pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie, pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

„Cadrul legislativ privind ucenicia la locul de muncă facilitează încadrarea pe piața muncii prin organizarea de stagii de ucenicie în cadrul cărora formarea profesională a ucenicilor întrunește criteriile de calitate, fiind asigurată de furnizori de formare profesională autorizați.

Angajatorii care încheie un contract de ucenicie în baza acestei legi pot primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie o sumă egală cu 1.125 lei.”- arată aceeași sursă, potrivit căreia, angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale ucenicilor pe toată perioada contractului de ucenicie încheiat în condiţiile legii.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular; încheiat pe durată determinată, în temeiul acestuia „ucenicul” (o persoană fizică) se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite „angajator”, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de: a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2; b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3; c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Conform Legii nr. 279 /2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile legii, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună, pe toată durata programului de ucenicie (între 12 și 36 luni).

Pentru acordarea sumelor din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul trebuie să încheie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data expirării perioadei de probă cuprinse în contractul de ucenicie, o convenţie. În vederea încheierii convenţiei angajatorii trebuie să depună la agenție următoarele documente: a) actul de identitate al ucenicului, în copie. b) contractul de ucenicie, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă, în copie. Convenţia se încheie pentru fiecare contract de ucenicie. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului numai dacă angajatorul face dovada implementării planului de activitate a ucenicului pe baza raportului de monitorizare.

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM/AMOFM în raza căreia au domiciliul sau reședința, prezentând următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; actele de studii și de calificare, în original și copie; adeverință medicală din care să rezulte că persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricții medicale, iar pentru a beneficia de un program de ucenicie, persoana înregistrată depune la AJOFM  cerere.

Detalii pot fi aflate contactându-i pe reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și accesând site-ul Agenției Naționale, http://www.anofm.ro/ucenicia-la-locul-de-munca-0.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail