Gospodărirea inteligentă, dar și facilitățile pe care le oferă resursele naturale ale Covasnei, fac din aceasta un oraș frumos, în continuă dezvoltare.

Covasna nu mai are nevoie de o prezentare amănunțită, întrucât renumele său de stațiune balneoclimaterică a început deja să depășească granițele țării. Locuitorii acestei zone se pare că au apreciat bogățiile pe care le oferă natura încă din perioada neolitică, de când datează primele descoperiri arheologice din această zonă. O dovadă incontestabilă a civilizației vechi de peste două mii de ani, în zona orașului Covasna, o reprezintă, însă, cetatea dacică, dezvăluită omului modern, abia în anul 1995, când o furtună puternică a culcat pădurea de pe dealul Cetatea Zânelor, scoțând la iveală ceea ce este acum considerată, de către arheologi, una din cele mai mari cetăți dacice, din afara munților Orăștie. Legenda spune că aici s-ar fi refugiat , înainte să moară, Decebal, după ce a fost înfrânt de romani. O altă legendă spune că între zidurile cetății ar sta ascunsă o uriașă comoară și că o dată la șapte ani se deschide poarta secretă către cuferele pline cu aur, ascunse chiar de către daci. Deși mulți au încercat, până acum nimeni nu a reușit să găsească această comoară, poate pentru că aceasta este doar o metaforă pentru bogăția dăruită de către Mama Pământ, prin apele sale minerale.

Numele orașului pare să fie de origine slavonă – kvasny –  ceea ce înseamnă dospit sau fermentat, fiind, se pare o referire la apele gazoase de aici, care sunt gazoase ca băuturile fermentate. Deși a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1548, primele cure balneare se pare că au fost organizate abia în secolul nouăsprezece, când apa minerală scoasă din fântâni era turnată în căzi de lemn și încălzită cu pietre fierbinți. Astăzi, Covasna este o stațiune modernă, în care turiștii sunt așteptați cu brațele deschise tot timpul anului.

Se încheie un an plin de realizări, se anunță alții la fel de încărcați

Despre activitatea autorităților locale, din ultimul an, dar și despre proiectele de viitor, primarul Covasnei, Gyerő  József, ne-a vorbit mai pe larg: „În ceea ce privește activitatea noastră, eu zic că încheiem anul în forță. Inclusiv în aceste ultime zile ale anului am pregătit, și încă mai lucrăm la niște documentații pentru acces atât la fonduri P.N.D.L. (Programul Național de Dezvoltare Locală – n. red.) , ori pe G.A.L. (Grup de Acțiune Locală – formă de parteneriat public-privat, ce contribuie la dezvoltarea zonei pe raza căruia acesta a fost înființat – n. red.). Deci lucrăm și acum ca să folosim cu spor și aceste ultime zile din an, pentru comunitate. Astăzi, ne uităm de-o parte în trecut, la ce am fi putut să facem în plus, iar pe de altă parte, ne uităm spre viitor, la ce trebuie să facem de acum încolo.

Cea mai importantă realizare, din acest an, este întocmirea documentației tehnice și depunerea cu succes a cererii de finanțare pentru P.O.R. (Programul Operațional Regional – n. red.) 2014-2020, Axa 7.1. (referitoare la dezvoltarea turismului – n.red.) și astfel am obținut o finanțare de circa patru milioane de euro de la Uniunea Europeană. Din aceștia dorim să reabilităm infrastructura stradală, aceasta însemnând toată suprafața drumului precum și toate utilitățile din corpul drumului, într-un număr de  unsprezece străzi din oraș. Făcând un bilanț, eu apreciez că aceasta este cea mai mare realizare a noastră, din acest an, atât din punct de vedere al fondurilor pe care putem să le absorbim, cât și din punct de vedere al utilității lor. În 28 noiembrie am înregistrat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pe P.N.D.L., alte trei cereri de finanțare, care vizează terminarea lucrărilor la grădinița începută, realizarea unei noi aripi a liceului Kőrösi Csoma Sándor, respectiv realizarea canalizării în satul Chiuruș. Am întocmit o cerere de finanțare pentru a achiziționa trei tunuri de zăpadă, pe Axa LEADER , prin A.F.I.R. (Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale  – n. red.) – noi suntem membri în G.A.L. Progressio. Pregătim încă o cerere de finanțare, pe aceeași axă, pentru realizarea unui sistem de acces pe pârtia de schi din Covasna, respectiv o pompă de apă de mare capacitate, care să alimenteze aceste tunuri de zăpadă.”

În ceea ce privește lucrările finalizate, primarul Covasnei a adăugat: „Au fost reabilitate câteva trotuare și alei pietonale din oraș, care au avut un ecou pozitiv în rândul  cetățenilor și al turiștilor și a contribuit la ameliorarea imaginii urbanistice a orașului Covasna. Am dezvoltat, de asemenea, iluminatul public în oraș. Acum ne pregătim pentru sezonul de iarnă cu pârtia de schi, întocmim ultimele contracte pe care trebuie să le semnăm pentru ca aceasta să funcționeze în condiții de legalitate.”

Amatorii de patinaj, din orașul Covasna, vor avea patinoar abia peste două luni

În ciuda bunelor intenții și a colaborării eficiente între consiliile locale Sfântu Gheorghe și Covasna, se pare că oamenii fără principii reușesc să amâne realizarea micilor proiecte: „În ceea ce privește patinoarul artificial pe care trebuia să îl primim din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, deocamdată am acceptat, printr-o hotărâre de consiliu local această donație, însă, din discuțiile pe care le-am purtat cu reprezentanții S.C. Rekreativ S.R.L., societatea care administra patinoarul până acum, și cu reprezentanții U.A.T. (unitatea administrativ-teritorială – n. red.) Sfântu Gheorghe, acest patinoar a fost vandalizat de către persoane necunoscute, la sfârșitul sezonului trecut. Pentru acest motiv am luat legătura și cu un specialist, care a inspectat patinoarul și care a concluzionat că într-adevăr acesta are anumite probleme tehnice și piese componente dezasamblate, furate, pe care trebuie să le completăm noi,  și să comandăm repararea acestui patinoar. Această lucrare va dura probabil până pe la începutul anului viitor. După semnarea procesului de predare-primire, patinoarul va trebui dus într-un atelier de specialitate, reparat și instalat după aceea. Probabil vom reuși să îl punem în funcțiune undeva la sfârșitul lunii ianuarie.”, a declarat primarul Gyerő József.

Planuri mari de viitor, pentru stațiunea Covasna

Elan și voință există, din partea autorităților locale, pentru a continua și în anul 2018 dezvoltarea orașului, însă acestea nu sunt de ajuns pentru demararea proiectelor. Pentru anul următor, autoritățile locale din stațiunea Covasna, plănuiesc, printre altele, renovarea internatului școlar, reabilitarea drumurilor și continuarea modernizării iluminatului public. Este nevoie, însă, ca și autoritățile de la nivel central să faciliteze accesul la fonduri:

„Pentru anul 2018 depindem foarte mult de posibilitățile de finanțare pe care putem să le obținem. Depindem, în special, de acele axe pe P.O.R. care se vor deschide. Dacă se va lansa o axă, unde ghidul este deocamdată în consultare publică, care va viza reabilitarea infrastructurii educaționale, acolo am dori să depunem o cerere de finanțare și să întocmim documentația aferentă pentru reabilitarea internatului  școlar din orașul Covasna, pentru că acesta se află într-o stare de degradare accentuată. Această cerere de finanțare va avea o valoare foarte mare. Dacă vom putea găsi o finanțare, pe iluminatul public aceasta ar constitui o altă prioritate.” , a precizat Gyerő József.

Reabilitarea termică a blocurilor, o problemă spinoasă

Blocurile din centrul stațiunii Covasna, au fost construite în anii 1970-1980 și necesită, ca orice clădire din acea perioadă, reabilitarea termică. Există disponibilitatea autorităților locale de a-i sprijini pe proprietarii de apartamente pentru efectuarea acestor lucrări, cofinanțând o parte din cheltuieli, însă acestea se lovesc, se pare, de reticența locatarilor de a se constitui în asociații și de a depune documentația necesară începerii lucrărilor de reabilitare termică.

Cu privire la acest aspect, primarul Covasnei a detaliat: „Și aici avem la dispoziție o sumă de bani, însă, din păcate, există o reticență din partea proprietarilor apartamentelor de blocuri, în a se întruni în asociații de proprietari, fiindcă doar asociațiile sunt eligibile pentru accesarea de fonduri, bineînțeles, cu o cofinanțare din partea primăriei orașului Covasna. Există o cerere de finanțare depusă de către trei asociații, încă înainte de anul 2014, dar deocamdată nu au primit și un răspuns, în sensul de a se valida acel proiect și de a se aloca sumele de bani necesare lucrărilor. Deci acele trei asociații sunt încă în așteptare pentru fonduri guvernamentale. Pe exercițiul bugetar al Uniunii Europene 2016-2020 există o axă prin care se finanțează din bani europeni, de data aceasta, reabilitarea termică pentru blocurile de locuit. Însă, acolo condiția este ca cel care depune cererea de finanțare să fie o asociație de proprietari, constituită în condițiile legii. Se pare că nu există voință sau interes din partea proprietarilor de apartamente de a se constitui în asemenea asociații de proprietari. În condițiile în care ar opta pentru a înființa asociația de proprietari, ar trebui să contribuie și dânșii la costurile reabilitării, dar într-o foarte mare măsură ar putea să acceseze și fonduri europene. În aceste condiții și primăria orașului Covasna ar avea o cotă parte la realizarea acestor lucrări, dar ar fi avantajos pentru asociație: 15% din costul reabilitării i-ar reveni consiliului Covasna, 25% proprietarilor, iar restul de 60% ar fi bani de la Uniunea Europeană. Deocamdată, din păcate, în orașul Covasna nu sunt asociații de proprietari care să își dorească apartenența  la acest proiect Pe această cale chiar îi invit pe covăsneni să înființeze, ori să coopereze la înființarea asociațiilor de proprietari pentru reabilitarea termică a fațadelor blocurilor de locuit.”

S-au făcut primii pași pentru înființarea bazei de agrement, un alt proiect important al primăriei Covasna

„O altă chestiune ce vizează o perspectivă de timp, de mai mulți ani, este crearea unei infrastructuri de agrement în județul Covasna, constând într-un centru SPA, wellness, ștrand. Deocamdată lucrăm la PUZ-ul terenului pe care l-am identificat. Suntem la jumătatea drumului: așteptăm avizele și autorizațiile de la autoritățile abilitate, iar în măsura  în care ele ne vor parveni, vom face și următorul pas – să aprobăm PUZ-ul prin hotărâre de consiliu local, după care putem să întocmim un studiu de prefezabilitate, și să găsim surse de finanțare, fiind vorba de o investiție foarte mare.”, a declarat Gyerő József.

Acesta a adăugat că a identificat deja trei posibilități pentru ca acest proiect să devină o realitate:  „Una din ele este ca această investiție să fie cuprinsă și în masterplanul pe turism al României, pentru anii următori (…). Teoretic aceasta este finanțabilă din banii Guvernului României. În măsura în care, totuși nu se va realiza acest lucru, dorim să construim acest centru de agrement din banii orașului și din banii consiliului județean, sens în care domnul președinte Tamás Sándor și-a exprimat un punct de vedere pozitiv, în sensul că și autoritățile județene apreciază necesară crearea unei asemenea infrastructuri în orașul Covasna, dat fiind și statutul său de stațiune turistică balneoclimaterică de interes național. În măsura în care nici această variantă nu ar fi fezabilă, ar mai fi vorba de un parteneriat public-privat între oraș și un partener privat, care să se implice în construirea acestei facilități.”

Târg de Crăciun și spectacole, în centrul stațiunii

Pe scena ce va fi amplasată în parcul central din Covasna, vor fi așteptați toți artiștii, mici și mari, care doresc să contribuie la atmosfera de sărbătoare. Primarul orașului Covasna invită, în acest sens școlile, grădinițele, asociațiile culturale, corurile, pe oricine dorește să participe la un program cultural-artistic, să se prezinte la primăria orașului Covasna pentru a fi trecut în calendarul acestor activități. Târgul de Crăciun va fi organizat, în același loc, tot în perioada 18-22 decembrie.

Covăsnenii au început deja să se bucure de sosirea sărbătorilor de iarnă: „În această perioadă de Advent, cu patru săptămâni înainte de Crăciun, aprindem în fiecare duminică câte un beculeț pe coroana de Advent, instalată în fața casei de cultură din orașul Covasna, unde se ține o slujbă și are loc câte un mic program artistic prezentat de copii.”, a mai menționat primarul Gyerő József.

Prin intermediul Mesagerului de Covasna, acesta a ținut să le aducă urări de bine locutorilor orașului pe care îl conduce: „Covăsnenilor le transmit sărbători fericite, pace bucurie, înțelegere în familie, sănătate și să aibă un an cu realizări, cu succese și să ne fie alături, așa cum încercăm să le fim și noi lor alături și împreună să facem numai lucruri bune pentru orașul Covasna.”

 

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail