Dragi concetățeni, știm cu toții, și de ce să nu recunoaștem sincer, că imediat după evenimentele din 1989, când se zice că poporul ar fi pășit pe drumul libertății, între comunitatea maghiară și cea românească s-a instaurat o stare de tensiune, intoleranță și anormalitate, căci ambițiile s-au aprins peste măsură și visele de mărire sau interesele străine au încins spiritele. Nu, nu acuzăm pe nimeni, ci consemnăm realitatea istorică…

 

Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

Fără a intra în detalii nedorite, noi încercăm doar să observăm o anumită stare de lucruri care ne afectează pe toți în egală măsură, români, maghiari sau de altă naționalitate trăitori în această zonă. Și tocmai de aceea cei cu mințile mai luminate și cu putere de influențare și decizie trebuie să vegheze mai temeinic la păstrarea stării de normalitate între toți cetățenii și la menținerea unor relații interetnice de bun augur, și nicidecum la învrăjbirea populației prin crearea sau acceptarea de manifestări ostile și provocatoare menite a da naștere intoleranței și urii. Până la urmă nu contează de ce etnie suntem, ci ce fel de oameni suntem…

Se apropie sărbătoarea de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, și firesc ar fi ca această zi să se desfășoare în mod normal, fără evenimente nedorite, chiar dacă în această parte de țară  populația majoritară este de etnie maghiară. La fel cum firesc ar fi ca și ziua de 15 Martie, sau mai nou Ziua Minorităților Naționale, să fie respectată, desigur, în măsura în care ea se desfășoară în limitele decenței și a respectului față de ceilalți concetățeni.

De aceea salutăm cu sinceritate declarațiile apărute în presa românească din județul nostru, sperând că și presa în limba maghiară va păstra echilibrul.

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES și apărut în cotidianul „Mesagerul de Covasna” în 23 noiembrie 2017, referitor la apropiata sărbătoare națională, se spune că „Instituția Prefectului județului Covasna, în baza atribuțiilor legale referitoare la menținerea ordinii publice și prevenirea tensiunilor sociale, a condamnat de fiecare dată manifestările extremiste de orice fel și, în colaborare cu forțele de ordine, a gestionat legal toate aceste situații. Cu consecvență și profesionalism, Instituția Prefectului împreună cu celelalte autorități și instituții cu atribuții în menținerea ordinii publice, va gestiona în cadru legal și pe viitor eventualele derapaje naționalist-extremiste, pe care le declarăm intolerabile, indiferent dacă acestea se manifestă pro sau contra unor evenimente sau sărbători publice, cu atât mai mult cu cât astfel de manifestări extremiste, preluate de presa locală și națională, sunt de natură a alimenta false tensiuni interetnice și contribuie la o imagine distorsionată a locuitorilor județului Covasna”. Ar fi de preferat ca aceste cuvinte să apară și în presa în limba maghiară, cu aceleași comentarii de bune intenții.

Din același cotidian, din 24 noiembrie 2017, aflăm că Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, dl Antal Arpad, a declarat că salută poziția Prefecturii Covasna cu privire la „derapajele naționalist-extremiste” ce s-ar putea manifesta de Ziua Națională a României. Din spusele Domniei sale reiese faptul că nu sunt de dorit persoane din afara județului care vin doar să tulbure apele, apoi pleacă și ne lasă și mai rău de cum am fost: „Din păcate, în anii precedenți, de foarte multe ori s-a întâmplat să vină niște tineri (…) în această zonă, au făcut scandal, au avut mesaje de ură împotriva comunității maghiare, apoi au plecat, iar noi am rămas aici, iar pe 2 decembrie, trebuie să ne întâlnim pe stradă, să ne privim în ochi. Din păcate, cei care vin din alte zone ale țării nu au această responsabilitate, de a gestiona și a doua zi relațiile interetnice.” Considerăm aceasta o declarație justă și de bun simț, dar totuși trebuie să menționăm faptul că naționalismul se naște ca o stare de apărare față de provocări repetate din partea unor oameni, și în special lideri, care au alte interese decât cele naționale. Până când mergem cu toții, în bună înțelegere, pe același drum nu avem de ce să ne facem probleme, însă când începem să nu ne mai respectăm reciproc și să ne temem unii de alții, lucrurile se schimbă în mod nefavorabil pentru noi toți. De aceea este preferată starea de normalitate, în care să ne simțim cu toții bine.

Urmăresc cu uimire efervescența creatoare a diverselor instituții, firme, organizații non-guvernamentale, în toate domeniile de activitate în care sunt implicați locuitorii județului nostru, și nu pot decât să felicit pe organizatori, pentru că toate aceste lucruri constituie și ar trebui să constituie „starea de normalitate”, în care trebuie să domnească toleranța, respectul și buna înțelegere, chiar dacă nu vorbim cu toții aceeași limbă, dar suntem cu toții Oameni și trebuie să luptăm împreună pentru făurirea unei lumi mai bune, în care să ne simțim mai bine și mai fericiți, căci până la urmă cât avem de trăit pe acest pământ, oare merită să ne tot războim între noi și să ne transformăm viața în calvar?!

Alăturându-ne campaniei „Mesagerului de Covasna”, aflată deja în acest an la a IV-a ediție, care lansează ideea de fraternitate prin chemarea „Invită-ți un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Națională a României!”, ne-ar plăcea să credem că această frumoasă invitație nu va fi privită cu malițiozitate, ci cu înțelegere și bună credință.

Și pentru că se aproprie nu doar Ziua Națională, ci și frumoasele sărbători de iarnă, urăm tuturor cititorilor și concetățenilor noștri: SĂRBĂTORI FERICITE și LA MULȚI ANI! În pace și prietenie!

Mihai Trifoi

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail