Polițiștii readuc în atenția cetățenilor câteva informații despre metoda de înșelăciune „Accidentul”, care constituie o sursă de îmbogățire a escrocilor. Pentru început, trebuie precizat faptul că, la nivelul județului Covasna, în cursul acestui an nu au fost sesizate înșelăciuni comise prin acest mod de operare și, pentru ca cetățenii să rămână în continuare vigilenți și să nu cadă victimă acestui gen de infracțiuni, polițiștii reamintesc ce înseamnă acest mod de operare și transmit și recomandări preventive.

 

Capcana întinsă de escroci îi face pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav, prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Aceștia apelează telefonic victima, se recomandă drept avocaţi, poliţişti, procurori, medici şi anunţă persoana care răspunde la telefon că o rudă a sa (fiul sau fiica) este implicată într-un accident rutier şi că are nevoie urgentă de o sumă de bani, fie pentru o „înţelegere” cu procurorul sau cu persoana vătămată, fie pentru spitalizare. De cele mai multe ori, persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani într-un cont, care îi este comunicat, sau să înmâneze banii unei alte persoane, care se prezintă la domiciliul victimei sau cu care victima se întâlnește personal. Această persoană, complice cu cel de la telefon, prezintă încredere, atât prin felul cum este îmbrăcată, dar și printr-un vocabular decent, ia banii și se face repede nevăzută. În momentul în care victima realizează că a fost înșelată este prea târziu pentru a mai recupera banii și se adresează poliției.

Pe lângă această metodă, infractorii mai folosesc şi alte moduri de operare pentru a comite înșelăciuni, respectiv solicitarea unor sume de bani pentru predarea unor colete care, aparent, sunt trimise de rudele aflate în străinătate ori furtul de bani sau alte bunuri comis de persoane nesupravegheate care pătrund în locuinţa părţilor vătămate sub pretextul vânzării/cumpărării unor bunuri.

 

Ce trebuie să știți pentru a nu cădea în plasa unor astfel de infractori :

 

În primul rând, verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un accident: cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau de parchet unde se află şi sunaţi pentru confirmare. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accident.

Atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care-şi atribuie diferite calităţi, asiguraţi-vă cu privire la informaţiile primite. Persoanele care doresc să vă înșele sunt actori foarte buni, posedă un simț natural în a identifica victimele și ştiu cum să manipuleze pentru a-şi atinge scopul!

Într-adevăr, unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă. De aceea, în niciun caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de cei care doresc să profite de lipsa dumneavoastră de informare.

Pentru a spori şansele ca infractorii să fie identificaţi, deşi persoana care vă sună vă recomandă să fiţi cât mai discret, acceptaţi o întâlnire directă pentru a le oferi banii dar sunaţi în acelaşi timp la 112 cerând ajutorul poliţiei!

Informaţi-vă părinţii, bunicii cu privire la acest mod de operare şi recomandați-le să fie precauţi. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia. Dacă sunteți victima unei infracțiuni sau ați fost martor la săvârșirea unei fapte penale, sesizați imediat poliția printr-un apel la 112 sau mergând la cea mai apropiată unitate de poliţie.

 

 

IPJ Covasna

Agent principal de poliție

Tolvaj- Marin Nicoleta

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail