„Culinariada” – un complex program ce promovează arta culinară și hrănirea sănătoasă în rândul elevilor din țară, demarat de asociația culinară profesională „Euro-Toques România”, a debutat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
În cadrul acestui program, miercuri, 15 noiembrie, și joi, 16 noiembrie, elevii au urmărit prezentări, prelegeri și demonstrații culinare susținute de patru maeștri bucătari.
Activitățile au fost cuprinse, totodată, și în proiectul – pilot intitulat „Întâlnirile franco – române în domeniul turismului”, inițiat în anul școlar precedent de către Institutul Francez din România, împreună cu Ambasada Franței în România și cu Ministerul Educației – în care Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este implicat, alături de alte 17 licee din țară.
„De un an de zile suntem într-un proiect – pilot vizând profesionalizarea elevilor în domeniul turismului și alimentației publice. Școala noastră, alături de alte 17 licee din țară, și-a propus, pentru patru ani de zile, mai multe activități care să ducă până la urmă la o legătură mai strânsă între unitățile de învățământ preuniversitar din domeniul turismului și alimentației publice, agenții economici din domeniul turismului și alimentației publice și asociațiile profesionale din acest domeniu. Scopul este să pregătim personal calificat, la standardele cerute astăzi pe piața muncii din domeniul turismului și alimentației publice. Acum trei săptămâni, la Sibiu, a avut loc o întâlnire a celor 18 licee, prin reprezentanții lor, directorii de școli, și s-au pus bazele unei asociații la care trebuie să adere, până la urmă, toate școlile de turism și alimentație publică din România, agenții economici, asociațiile profesionale, după modelul francez. A avut loc, în luna martie, o deplasare a reprezentanților școlilor din România implicate în acest proiect pilot, în Franța, la Lyon, unde e <<leagănul>> gastronomiei moderne. De acolo s-au învățat foarte multe, și modelul lor va fi foarte bun și în România, dacă acționăm în acest sens (…). La Sibiu am stabilit un calendar de acțiune pe anul școlar 2017 – 2018, o acțiune fiind și invitarea chefilor de renume din țară, în școlile acestea pilot, ca să facă demonstrații de gătit sănătos și la standardele care se cer pe piața națională și internațională, astfel încât acești copii să înțeleagă unde trebuie să ajungă, ce trebuie să facă, ce trebuie să învețe și cât de serioși trebuie să fie în abordarea acestei meserii (…).”- a explicat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, care este, totodată membră a Euro – Toques România.
Aceasta a precizat că liceul pe care îl conduce este primul din totalul celor 18 implicate în proiectul–pilot, care demarează acțiunea de colaborare cu asociațiile profesionale și în care, totodată, pornește programul „Culinariada”, lansat de Euro – Toques România.
Promovarea patrimoniului culinar local și regional, dar și a hranei sănătoase, printre obiectivele programului
„Euro – Toques” este o organizație europeană lansată de maestrul Paul Bocuse, la Lyon, în 1986, a precizat președintele Euro – Toques România, chef Radu Zărnescu.
„Principalul obiectiv al organizației noastre este să menținem, să promovăm și să conservăm patrimoniul culinar local și regional în Europa. (…)” – a precizat chef Radu Zărnescu.
Despre „Culinariada” – la modul general
În cadrul programului „Culinariada”, derulat de Euro- Toques România, membrii organizației, bucătari profesioniști împreună cu profesorii din învățământ vor organiza mai multe sesiuni de prezentări și dezbateri privind: diversele tehnici de gătire cu ingrediente sănătoase pentru elevi; istoria modernă a gastronomiei din Europa; misiunea Euro-Toques Internațional privind prevenirea globalizării din gastronomie, obiectiv lansat de către maestrul Paul Bocuse la Lyon în anul 1986; tehnici de pregătire a bufetelor pentru evenimente aniversare; bucătăria urbană ridicată la rang de artă culinară; hrana sănătoasă.
… și la modul particular
Acestea au fost și activitățile derulate miercuri și ieri, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, de către președintele Euro-Toques România, chef Radu Zărnescu, de executive chef Vasile Spînu, membru Euro-Toques. Alături de aceștia s-au implicat, în prima ediție a programului „Culinariada”, doi bucătari profesioniști din partea Asociației Culturale Euro-Est Alternative (ACEEA), iar joi, maestrul bucătar Dumitru Burtea, președinte de onoare al Euro-Toques a fost prezent la eveniment și s-a implicat activ în derularea acestuia.
„Noi ne-am propus un proiect comun cu anumite licee și colegii din România, se numește <<Culinariada>>, este un proiect prin care noi, bucătarii, venim și vă prezentăm niște tehnici de gătire, pregătirea unui bufet aniversar – de exemplu – și avem câteva subiecte de discutat cu voi, vă vor plăcea, sunt convins, pentru că țin tot de gastronomie și de niște aspecte foarte interesante! (…) Una dintre teme va fi: prevenirea globalizării în industria alimentară – un subiect deosebit de important, poate cel mai important la ora actuală, pe plan mondial. (…) Totodată, vom avea un bufet cu Finger Food (preparate ce pot fi consumate cu mâna liberă – n.r), care va fi compus din patru piese: vorbim despre o linie de preparate cu pește, o linie de preparate cu brânzeturi și două linii cu produs local. Avem un coleg mai vechi de –al nostru, în orașul Sfântu Gheorghe – domnul Mihaly Kovacs – care ne va oferi niște produse. Noi, din acestea, din produsul tradițional, vom face un preparat finit mai evoluat, mai modern (…). Exercițiul pe care îl facem noi cu preparatele domnului Mihaly Kovacs stă la bază, la ora actuală, la sistemul de evaluare pentru cei care obțin stelele Michelin, în Europa. Deci, la ora actuală se pune foarte mare accent pe exploatarea și utilizarea produsului local, bineînțeles, pe punerea lui în valoare prin tehnici moderne sau prin moduri de preparare sau de expunere moderne, ceea ce e foarte important să cunoașteți și voi, pentru că astfel o să vă dați seama mai repede de anumite rețete care duc spre cheia succesului.”- li s-a adresat, miercuri, chef Radu Zărnescu, în deschiderea programului „Culinariada”, elevilor Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”.
La rândul său, de executive chef Vasile Spînu, premiat la competiții importante de profil, li s-a adresat tinerilor prezenți miercuri la lansare, prezentându-le tendințe din domeniu:
„Bucătăria veche revine în actualitate – mă refer aici la <<Slow cooking>> (gătitul în timp mai îndelungat, lent, la foc mic -n.r.)- noi acum o numim bucătăria <<Sous-vide>>, dar înainte, părinții noștri terminau o mâncare în 3-4 ore. În zilele noastre, terminăm o ciorbă în 40 de minute, dar înainte se fierbea la foc mic și tendința este să revină acel stil: adică gătirea la foc mic, pentru ca produsele să nu își piardă din proprietate (…) și, astfel se unesc între ele toate gusturile.” – a spus, printre altele, executive chef Vasile Spînu, care le-a oferit elevilor și sfaturi.
Joi (ieri), elevii au urmărit demonstrațiile oaspeților – bucătarilor profesioniști, au avut ocazia să gătească împreună cu aceștia și să descopere taine ale artei culinare, să acumuleze foarte multe informații.
Directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, a precizat că în program au fost implicați, în total, peste 50 de elevi.
Potrivit informațiilor postate pe pagina de Facebook a Asociației Euro-Toques România, „Culinariada” va face parte din portofoliul de proiecte al Institutului Național de Gastronomie și va fi cuprins în lista cu strategiile pe termen lung.
Ana Ciorici Costache