Source: pexels.com

Cu 10 ani în urmă, cei de la Apple au revoluţionat piaţa de telefoane mobile prin lansarea primului model de iPhone. De atunci, smartphoneurile au devenit tot mai populare an de an, ajungându-se la valori neaşteptat de mari pentru aceste dispozitive considerate la început dedicate doar segmentului de lux. Potrivit datelor disponibile în prezent, în România s-au vândut până acum, de-a lungul timpului, dispozitive mobile inteligente pe sectorul de telefonie mobilă în valoare totală de peste trei miliarde de euro.

În rândul populaţiei din ţara noastră, rata de penetrare a populaţiei se pare că a ajuns la 50% în acest an. În 2007 s-au vândut în România smartphoneuri în valoare de doar 17 milioane de euro, urmând ca an de an să se marcheze creşteri spectaculoase (în general de zeci de procente faţă de anul anterior). Aşadar, unul din doi români este astăzi utilizator de smartphone, iar acest lucru a determinat o nouă piaţă: cea a serviciilor pe mobil.

Utilizând smartphoneul, românii fac cumpărături online (în total, de pe toate dispozitivele, în 2016, românii au cumpărat de 5 milioane de euro în fiecare zi), dar accesează şi diverse aplicaţii de uz profesional şi personal. De la mobile banking şi până la comenzi de tip catering, de la mobile trading pe piaţa de capital şi până la jocuri online, de la socializare şi comunicare până la divertisment de tip video, totul este la îndemână prin prisma aplicaţiilor mobile şi a websiteurilor optimizate pentru mobil. Pe smartphoneuri, în topul descărcărilor se remarcă şi aplicaţiile de cazino online, aşa cum este populara aplicaţie mobilă a PokerStars Casino, disponibilă evident pe Android şi iOS.

Succesul smartphoneurilor este generat şi de dezvoltarea reţelelor de internet mobil. Tehnologia 4G este deja extinsă foarte puternic, iar operatorii investesc în reţele 4,5G şi chiar 5G. Viteza conexiunilor de internet mobil creşte, calitatea experienţelor online pentru utilizatori creşte de asemenea, singura scădere se observă, „dramatic”, în zona de tarife. Traficul de internet mobil devine foarte ieftin, accesibil pentru orice utilizator, fără a mai lua în calcul că acces mobil la internet poate însemna de fapt şi conectarea cu ajutorul reţelelor WiFi, adesea gratuite.

Conform datelor existente, este de aşteptat ca traficul global de date mobile să crească de şapte ori în perioada 2016 – 2021. În luna februarie a acestui an, aproape jumătate din numărul de vizualizări de pagini web din întreaga lume s-a consemnat pe dispozitive mobile.

În cadrul rezultatelor anunţate recent pentru trimestrul al treilea din 2017 de brandul lider pe piaţa telecom în ţara noastră, Orange, se remarcă unele creşteri spectaculoase: de 3,5 ori creştere a traficului de internet 4G (faţă de perioada similară a anului trecut) şi un total de 2,9 milioane de clienţi 4G. De altfel, creşteri masive ale traficului de internet mobil în general merită semnalate: o dublare la acest capitol, în T3 din 2017 faţă de T3 din 2016. Clienţii companiilor de telecomunicaţii mobile sunt în general tot mai interesaţi de gadgeturi, de smartphoneuri recent lansate, dar şi de ceasuri inteligente (smartwatch), brăţări fitness, roboţi, ochelari VR, console de gaming şi alte asemenea dispozitive.

Mai nou, în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, românii care călătoresc în alte ţări din această comunitate au parte de tarife foarte avantajoase la internet mobil în roaming. Mai mult decât atât, există abonamente şi opţiuni de cartele de tip prepaid care permit utilizarea unei anumite cantităţi de trafic de date în roaming, în mod gratuit (în sensul de fără a genera cost suplimentar). Aşadar, în aceste condiţii, se pare că toţi factorii facilitează creşteri şi noi creşteri semnificative ale traficului mobil de internet nu doar în acest an, ci şi în anii care urmează.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail