Peste 255 de elevi din ciclul primar și gimnazial, de la secția română și secția maghiară, au participat la concursul de creație – „Călătorie în lumea basmelor”, numărul concurenților depășind așteptările organizatorilor. Festivitatea de premiere a câștigătorilor a avut loc ieri, la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

Concursul, aflat la prima ediție, s-a derulat în cadrul unui proiect județean derulat de Asociația „Cadincas” a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna și cu Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, cu finanțare din partea Consiliului Județean (CJ) Covasna.

„De ce acest proiect?! Este o întrebare posibilă, la care noi ne-am răspuns prin nevoia de lectură. Cu toții știm că, în ultimii ani, calculatorul, lumea virtuală, a câștigat tot mai mult în fața cărții, a lecturii. Ce poate fi mai atractiv decât lumea basmelor pentru a îndruma pașii elevilor noștri, ai copiilor noștri spre misterele textelor literare?”- ne-au spus organizatorii, ieri, cu prilejul festivității de premiere a concurenților ale căror lucrări au fost declarate câștigătoare.

Concursul s-a derulat pe două secțiuni: secțiunea A, adresată învățământului primar și gimnazial, în cadrul căreia au fost înscrise creații plastice și secțiunea B, adresată învățământului gimnazial – în cadrul căreia au fost înscrise creații literare.

În deschiderea festivității de premiere a luat cuvântul directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, prof. Szocs Emese. Directorul adjunct al instituției, prof. Maria Dobrean, a salutat călduros prezența invitaților și a menționat că proiectul se va finaliza cu o revistă cu ISSN, în care vor fi prezentate rezultatele elevilor participanți, atât la creație plastică, cât și la creație literară.

Prof. Cornea Adriana, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, a transmis mulțumiri cadrelor didactice care au îndrumat elevii spre lectură, dar și părinților care i-au susținut. Alături de doamna Bodor Vilma, profesor de limba și literatura română la aceeași școală, a dat, apoi, citire premiilor obținute.

Potrivit organizatorilor, proiectul a avut ca scop promovarea şi educarea unei atitudini pozitive a copiilor, încă de la vârsta şcolară mică faţă de literatură; crearea respectului faţă de carte şi cultivarea dorinţei de a o păstra în stare bună; dezvoltarea competenţelor de a deosebi binele de rău, a adevărului de minciună, a faptelor bune de cele rele și stimularea copiilor să devină mai buni și mai sensibili.

Acest proiect și-a atins scopul, deoarece elevii au fost sensibilizați și au reușit să intre în lumea fascinantă a basmelor, să trăiască alături de personajele fantastice senzații nebănuite, pe care le-au transpus în cuvinte și culoare, foarte bine îmbinate în eseuri și desene uimitoare. Astfel, mai mult de 255 de elevi din ciclul primar și gimnazial, de la secția română și secția maghiară, un număr care a depășit așteptările echipei de proiect, au participat la Concursul Județean <<Călătorie în lumea basmelor>> și au împărtășit emoțiile și sentimentele lor. Le mulțumim participanților, dar și cadrelor didactice îndrumătoare care au dus mai departe în școlile din județul Covasna speranța că lectura este de neînlocuit. Ne dorim ca dragostea elevilor pentru basme să nu dispară niciodată!” – ne-a transmis, ieri, echipa de proiect.

Ana Ciorici Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail