Frigul de afară îi obligă pe angajatorii ai căror salariaţi îşi desfăşoară activitatea în aer liber să le asigure o serie de condiţii minimale, pentru menţinerea stării de sănătate. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a iniţiat o campanie pentru informarea şi verificarea respectăriide către angajatori a măsurilor pe care aceştia trebuie să le pună în aplicare, în zilele cu ger.

În această perioadă cu temperaturi scăzute ei trebuie să ofere angajaţilor un litru de ceai fierbinte, pe schimb, fiecărei persoane. În plus, trebuie să le acorde acestora pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, în spaţii  fixe sau mobile, cu microclimat corespunzător, şi să le asigure echipamente individuale de protecţie împotriva frigului.

Ördög Lajos, inspector şef ITM Covasna

De asemenea, dacă temperaturile  extrem de scăzute, de minus 20 de grade,  se menţin pe  o perioadă de cel puţin 2 zile  consecutiv, angajatorii care nu le pot oferi salariaţilor condiţiile de mai sus  vor fi nevoiţi să ia măsuri de reducere a programului de  lucru sau de întrerupere  colectivă  a acestuia, cu asigurarea  continuităţii activităţii în locurile în care acesta nu poate fi întreruptă,   potrivit prevederilor legale. Totodată angajatorii   sunt obligaţi să le asigure  examene medicale  periodice  care să urmărească depistarea  din timp  a bolilor cauzate de  expunerea la temperaturi scăzute.

Ördög Lajos, inspector şef ITM Covasna, ne-a spus că în perioada 31 ianuarie -2 februarie, atunci când temperaturile au fost extrem de scăzute,  inspectorii instituţiei au făcut verificări la 7 societăţi comerciale din judeţ. „Ne-am axat, în special, pe firmele a căror activitate se desfăşoară în exterior, în spaţii unde angajaţii sunt expuşi la frig extrem, respectiv transporturi, salubritate, pieţe de legume, florării sau chioşcuri de ziare. Aceştia nu au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale, însă au fost aplicate în jur de 12  avertismente. Vom continua verificările, iar în cazul în care angajatorii nu îndeplinesc măsurile ce trebuiesc aplicate, în perioadele cu temperaturi extreme, vor fi amendaţi“, ne-a spus Ördög Lajos.

Potrivit acestuia, amenzile încep de la 1.000 de lei, conform legislaţiei privind securitatea şi sănătatea angajaţilor.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail