Frigul de afară îi obligă pe angajatorii ai căror salariaţi îşi desfăşoară activitatea în aer liber să le asigure o serie de condiţii minimale, pentru menţinerea stării de sănătate. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a iniţiat o campanie pentru informarea şi verificarea respectăriide către angajatori a măsurilor pe care aceştia trebuie să le pună în aplicare, în zilele cu ger.
În această perioadă cu temperaturi scăzute ei trebuie să ofere angajaţilor un litru de ceai fierbinte, pe schimb, fiecărei persoane. În plus, trebuie să le acorde acestora pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, în spaţii fixe sau mobile, cu microclimat corespunzător, şi să le asigure echipamente individuale de protecţie împotriva frigului.
De asemenea, dacă temperaturile extrem de scăzute, de minus 20 de grade, se menţin pe o perioadă de cel puţin 2 zile consecutiv, angajatorii care nu le pot oferi salariaţilor condiţiile de mai sus vor fi nevoiţi să ia măsuri de reducere a programului de lucru sau de întrerupere colectivă a acestuia, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care acesta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Totodată angajatorii sunt obligaţi să le asigure examene medicale periodice care să urmărească depistarea din timp a bolilor cauzate de expunerea la temperaturi scăzute.
Ördög Lajos, inspector şef ITM Covasna, ne-a spus că în perioada 31 ianuarie -2 februarie, atunci când temperaturile au fost extrem de scăzute, inspectorii instituţiei au făcut verificări la 7 societăţi comerciale din judeţ. „Ne-am axat, în special, pe firmele a căror activitate se desfăşoară în exterior, în spaţii unde angajaţii sunt expuşi la frig extrem, respectiv transporturi, salubritate, pieţe de legume, florării sau chioşcuri de ziare. Aceştia nu au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale, însă au fost aplicate în jur de 12 avertismente. Vom continua verificările, iar în cazul în care angajatorii nu îndeplinesc măsurile ce trebuiesc aplicate, în perioadele cu temperaturi extreme, vor fi amendaţi“, ne-a spus Ördög Lajos.
Potrivit acestuia, amenzile încep de la 1.000 de lei, conform legislaţiei privind securitatea şi sănătatea angajaţilor.
Anna-Maria Chiţu