Nu cred că există vreun locuitor al judeţului nostru, sau chiar din ţară, care să nu fi gustat din multitudinea de produse lactate fabricate la Sfântu Gheorghe, dar mai ales să nu fi auzit şi să fi fost încântat de reclamele de prezentare ale produselor din gama „Covalact de ţară”, în care personajul principal este Coana Chiva, întruchipat de actriţa Nataşa Raab. Ieri, aceasta s-a aflat în Sfântu Gheorghe unde a fost „sufletul” festivităţii de inaugurare a depozitului logistic al Covalact.
În prezenţa oaspeţilor, Nataşa Raab a spus: „Când vorbeşti de «Covalact de ţară», eu cred că vorbeşti despre un copil minune al mediului de afaceri din România, care, ca şi Prâslea cel voinic a sărit nişte etape şi a ajuns să ocupe un loc fruntaş în industria de lactate din ţara noastră. Faptul că la numai un an de la lansarea din 2010 a fost ales, de către consumatori, Superbrandul anului 2011, denotă că atunci există dragoste şi suflet pentru ceea ce faci, se pot obţine rezultate remarcabile”.
În cuvântul său de deschidere, preşedintele Grupului Covalact, Radu Bugică, a adresat mulţumiri tuturor celor care şi-au adus aportul, prin munca lor, la realizarea acestei investiţii, respectiv proiectantului SC CAD PROJECT SRL, constructorului SC CONSIC SA şi Fondului de investiţii SIGMA BLEYZER, în calitate de finanţator. Acesta a precizat că noul centru logistic pentru produse lactate va stimula evoluţia economică a companiei şi va facilita distribuţia produselor către consumatori, dar, totodată, va duce la angajarea de personal pe partea de producţie, marketing, vânzări. În noul depozit pot fi depozitate peste 700 tone de produse lactate, la temperatură controlată, iar sistemul logistic deserveşte cele două fabrici ale Grupului Covalact de la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.
Radu Bugică ne-a declarat că realizarea depozitului logistic al Covalact, în valoare de peste 5 milioane lei, face parte din programul de investiţii al societăţii care a fost început imediat după preluarea Covalact SA şi Lactate Harghita, de către Sigma Bleyzer. Acesta a precizat că de la achiziţie şi până în prezent Fondul a direcţionat pentru investiţii aproape 7 milioane de euro, iar alte 4 milioane de euro urmează să fie investite în următorii ani, în extinderea capacităţii de producţie şi lansarea de noi produse. „Noi considerăm că suntem într-un moment bun al dezvoltării noastre care ne va permite să creştem, în continuare. Pe lângă toate realizările de până în prezent, şi nu sunt puţine, eu cred că cel mai important lucru este faptul că am reuşit să construim o echipă care va duce mai departe numele COVALACT”, a spus Radu Bugică.
Construcţia Centru logistic – o provocare pentru toţi
Din echipa cu care societatea covăsneană se poate mândri face parte şi directorul tehnic, Istvan Oltean, care, potrivit directorului Radu Bugică, a „dus greul” în realizarea acestei investiţii.
Vădit emoţionat, acesta a spus: „Sunt mândru de ziua de azi. Depozitul este gata şi îl folosim, deja, din 7 decembrie. Lucrurile au decurs în ritm alert, iar dacă ar fi să punctez evoluţia lor, cronologic, ar arăta astfel: În luna octombrie 2010 am început estimările împreună cu d-nul arhitect Nemeth Csaba. Pentru el, probabil, nu a fost uşor, pentru că am avut mai multe variante: altă formă, altă locaţie, alte idei: să mărim în înălţime depozitul vechi. La sfârşitul lunii aprilie 2011 am finalizat conceptul pentru licitaţie, iar în luna mai am semnat cu constructorul Conico SRL contractul cu condiţii severe: să ne mutăm în depozitul nou în data 1 decembrie 2011, fără nicio zi de întârziere. Când au început lucrările, cerneala nici nu se uscase pe contractul semant cu constructorul. Însă, printr-o colaborare strânsă între architectul Nemeth Csaba, conducerea Conico şi firma Davicani care a asigurat frigul industrial, parte importantă pentru un depozit alimentar, avem rezultatul aici, în faţa D-voastră. Să ridicăm această clădire în mijlocul curţii, între cele două clădiri de producţie, a fost o provocare pentru noi toţi”, a spus Istvan Oltean.
Oaspeţi de seamă la inaugurare
De la festivitatea de ieri nu putea să lipsească unul dintre «arhitecţii» COVALACT SA, dl. Ioan Bălan, care ne-a spus că dacă în anul 2007, când a vândut pachetul majoritar de acţiuni către Sigma Bleyzer, era cât de cât sceptic, acum este convins că firma la care a lucrat peste 25 de ani este pe drumul cel bun, şi nu se va închide, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, cu multe alte societăţi din ţara noastră. „Este un moment de mare bucurie, întrucât s-a finalizat o investiţie importantă şi utilă, care nu-i de ici, de colo, şi care nu face altceva decât să crească puterea Covalactului”, ne-a spus acesta.
El nu a venit singur ci însoţit de unul dintre cei mai importanţi fermieri cu care colaborează Covalactul, de peste 15 ani, Mihai Tatu, directorul societăţii braşovene Prodag. Firma sa se ocupă cu activităţi în ferme mixte – cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor şi are un punct de lucru la Hăghig. Acesta ne-a spus că are o colaborare foarte bună cu fabrica de produse lactate din Sfântu Gheorghe, încă de pe vremea d-lui Bălan. În prezent, societatea pe care o conduce predă cantitatea de 7.000 litri lapte/zi, pentru procesare.
La ceremonia de inaugurare au participat peste 120 de persoane printre care Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Herman Rosner, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Siko Barabasi Sandor, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, Magdalena Rigo, comisar şef al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Covasna, Laszlo Kovacs, fost acţionar majoritar al societăţii Primulact din Miercurea Ciuc.
Lev Bleyzer – partener Fondator al Fondului de investiţii Sigma Bleyzer, fond care deţine fabricile Covalact şi Primulact, a inaugurat oficial centrul logistic, prin tăierea simbolică a panglicii
În prezent grupul Covalact are 550 de angajaţi în cele două fabrici de la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc. Reuşind să îmbine tradiţia cu tehnologiile de ultimă oră, grupul realizează 80 de produse reprezentând o cantitate lunară de lactate de peste 1.600 tone.
Maria Graur