Singura autoare de expresie română din judeţul Covasna membră a Uniunii Scriitorilor, poeta Anthonia Amatti, sărbătoreşte anul acesta o frumoasă recoltă literară: zece cărţi, în zece ani! Putea chiar să dubleze la o adică numărul apariţiilor, însă fiind extrem de exigentă cu operele sale încredinţate tiparului nu se grăbeşte, ştiind că măcar o parte dintre ele vor rămâne încrustate ca nişte mici giuvaieruri în memoria cititorilor.
Toţi suntem trecători prin lume, nu-i aşa?, însă doar cei hărăziţi cu talent literar (cum este şi cazul de faţă) se străduiesc să lase ceva deosebit în urmă. Nu doar un copil, o casă, un copac. Ci şi o carte. Ba chiar aproape o… duzină, aşa cum a cizelat până acum poeta căreia îi dedicăm aceste rânduri, ce ne propune un nou volum de versuri: „Clepsidră cu fum”, al cărui semnal editorial dorim să-l anunţăm acum.
Bilanţ de invidiat
Într-adevăr, distinsa profesoară Mioara Nicolau – acesta este numele real al scriitoarei profesioniste Anthonia Amatti – are cu ce se mândri: a realizat pe lângă cele pomenite mai înainte, multe alte isprăvi de invidiat. Timp de patru decenii a educat şi şlefuit personalitatea a numeroase generaţii de elevi, învăţându-i pe unii limba lui Puşkin, pe alţii graiul lui Voltaire. A iniţiat şi condus cenacluri literare, a obţinut premii naţionale, fiind un ferment literar, implicându-se de când se ştie în viaţa culturală a Cetăţii.
După ce vreme de peste 30 de ani a trăit, muncit şi creat pe malul Dunării, la Brăila – predând la mai multe şcoli şi licee din oraş – în ultimii ani a profesat la Covasna, unde a avut cea mai bună clasă din cariera sa.
Aici, în mijlocul munţilor, într-un peisaj de vis propice reveriei şi creaţiei, dascălul şi scriitorul Mioara Nicolau/Anthonia Amatti se bucură, de asemenea, de recunoaşterea comunităţii, a colegilor de breaslă şi a cititorilor.
Cu ocazia Zilei lui Eminescu (mai nou a Culturii Naţionale) a avut loc în acest an – aşa cum ziarul nostru a scris la vremea respectivă – o interesantă manifestare artistică organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, în colaborare cu Radio Târgu Mureş şi revista de cultură „Vatra veche” tot din Târgu Mureş, la Casa memorială a lui „Romulus Cioflec” din Araci. Am ţinut să readucem în atenţia lectorilor noştri succesul acelui important act de cultură, intitulat semnificativ „Eminescu fi-va veşnic”, deoarece a reprezentat contextul fast în care poeta Anthonia Amatti a citit câteva poezii din al X-lea său volum, „Clepsidra cu fum”, ce va fi lansat oficial în curând.
Carte-eveniment
Este o carte-eveniment pentru autoare. Atât prin cifra sa rotundă, cât mai ales prin conţinut. Un volum elegant din punct de vedere tipografic, ce adună creaţii de maturitate, ale unei voci singulare în peisajul scriitoricesc covăsnean.
O felicităm pe autoare şi promitem să revenim cu o cronică de carte după lansare.
Horia C. Deliu