Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este implicat, alături de alte 17 licee, în proiectul – pilot intitulat „Întâlnirile franco – române în domeniul turismului”, constând în principal, într-un schimb de expertiză între actorii din mediul educațional și de afaceri și în dezvoltarea relațiilor între instituțiile franceze și cele române.
Proiectul a fost inițiat în anul școlar precedent, de către Institutul Francez din România, împreună cu Ambasada Franței în România și cu Ministerul Educației – și va fi implementat pe o perioadă de patru ani, ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe, prof. Tordai Carmen.
Potrivit acesteia, „Întâlnirie franco-române în domeniul turismului” reprezintă un proiect – pilot pentru sprijinirea unei rețele de licee care au specializări din domeniul turismului și alimentației publice. Din acea rețea fac parte 18 astfel de licee, unul dintre acestea fiind Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
Se pun bazele unei asociații a liceelor din turism din România
Prima întâlnire amplă din cadrul acestui proiect a avut loc în luna martie, la Lyon (Franța), unde a participat, din partea liceului covăsnean implicat, prof. de geografie Bartok Piroska. Aceasta a avut ocazia să descopere baza de practică a câtorva licee de profil, dar și restaurante și hoteluri din Franța.
„Prima întâlnire amplă a fost la Lyon în Franța, în martie, acolo ne-a reprezentat școala profesoara de franceză – geografie, Bartok Piroska, pentru că de la dumneaei a pornit inițiativa participării noastre la acest proiect, iar în perioada 23-24 octombrie, la Sibiu a avut loc o întrunire a celor 18 licee de turism și alimentație publică din rețeaua – pilot ce a fost dezvoltată. Acum, la Sibiu a trebuit să mergem toți directorii, fiindcă s-au pus bazele unei asociații a liceelor din acest proiect – pilot al Institutului Francez și al Ambasadei Franței, proiect, în care, după un an, a intrat și Ministerul Educației.” – ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Tordai Camen.
Potrivit acesteia, această asociație a liceelor din domeniul turismului și alimentației publice, la care Liceul „Constantin Brâncuși” va adera, își propune dezvoltarea acestui domeniu, prin crearea de noi parteneriate, schimburi de experiență și atragere de fonduri.
„Ce se vrea prin această asociație? Se știe că este criză de personal în domeniul turismului și alimentației publice și că trebuie să existe un parteneriat între agenții economici și școlile care pregătesc cadre acest domeniu. Modelul francez al asociației, între agenții economici și liceele care pregătesc elevi în acest domeniu este de succes, și partea franceză, prin Institutul Francez și Ambasada Franței au hotărât să sprijine și învățământul românesc, ca după modelul lor să putem funcționa și noi. Avem mari probleme în domeniul alimentației publice cu dotările din laboratoare. Drept urmare, prin această asociație se vor scrie proiecte prin programul << Erasmus+ TVET>>, care are ca și obiectiv și dotarea laboratoarelor din școli. Deocamdată, în perioada amintită, la Sibiu s-a lucrat la statut și s-a lucrat pe brânci. Cine a adus actele ca să devină membru fondator, devine membru fondator, s-au semnat actele, s-a chemat un avocat și urmează săptămâna viitoare să se obțină și actele. Au fost la întâlnirea de la Sibiu și reprezentanți ai Ministerului și ai CNDIPT (Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNIDPT). Sediul asociației va fi la Sibiu, la Casa Corpului Didactic (CCD) Sibiu. S-au ales președinți și vicepreședinți din aproape toate zonele țării, astfel încât puterea de a decide și de a administra fondurile care vor veni, să fie răspândită în toate zonele țării. Din momentul în care asociația va funcționa, vom adera și noi ca și școală, vom plăti cotizația și vom aduce din fiecare școală membri, cadre didactice care predau în domeniul turism și alimentație publică, astfel încât să funcționeze asociația și să ajungă la obiectivele pe care și le-a stabilit.”- a declarat, vineri, prof.Tordai Carmen.
Aceasta a menționat că „obiectivul principal al asociației este dezvoltarea turismului și alimentației publice, a personalului din turism și alimentație publică, la standardele care se cer pe piața națională și internațională.”
Proiectul „Întâlnirile franco – române în domeniul turismului” este unul amplu și cuprinde numeroase activități. Printre următoarele activități derulate la Liceul „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, cuprinse și în acest proiect, se numără o demonstrație de artă culinară susținută, în noiembrie, de doi maeștri bucătari – Radu Zărnescu, actualul președinte al „Eurotoques” (Comunitatea elitei maeştrilor bucătari n.r.) – România – și Vasile Spînu (cei doi au foarte multă experiență și au făcut parte din echipa de bucătari a României, care a participat în competiția internațională Open Ucrainean Culinary Cup, derulată anul trecut în orașul Lviv din Ucraina).
„Proiectul include și schimburi de experiență între entitățile implicate și foarte multe activități în acest an!”- a spus prof. Tordai Carmen.
Ana Ciorici Costache