De câteva zile pe Facebook circulă zvonul potrivit căruia, clasa cu predare în limba română  de la Şcoala Generală „Varadi Jozsef” s-ar putea desfiinţa.

Mai mult, de aproximativ două săptămâni este popularizată petiţia online „Spune nu desfiinţării clasei cu predare în limba română de la Varadi Jozsef”. Peste 1200 de persoane şi-au manifestat susţinerea în acest sens. În legătură cu acest subiect, liderul PNL Sfântu Gheorghe a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă:

„Salut iniţiativa celor peste 1000 de semnatari ai petiţiei împotriva desfiinţării clasei în limba română de la „Varadi Jozsef”. Nu sunt de acord cu tot ceea ce scrie în ea, am semnat-o ca idee şi ca mesaj pe care vrea să îl transmită, dar nu sunt de acord cu durităţile de limbaj de acolo. Cei peste 1000 de semnatari mi s-a părut că au transmis totuşi un semnal, mulţi dintre semnatari fiind părinţi ai copiilor de la „Varadi Jozsef” de acum, sau care vor să îi înscrie în clasa I-a. Într-adevăr, este pur o problemă tehnică. Nu cred că este normal să scoţi singura clasă în limba română din zona Simeria, având în vedere că este un cartier destul de mare, în care lumea chiar a mers. Personal, sunt foarte mândru de mulţi dintre copiii care au terminat la „Varadi” (…) Au fost discuţii în zona aceasta, şi mă bucur că reacţia oamenilor a fost promptă, rapidă, şi sper că în nici un caz nu se va lua o asemenea decizie”, a declarat Mădălin Guruianu.

Cum prezentam într-un articol din ediţia de ieri a ziarului nostru, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna au precizat că, în prezent, conform unei proceduri interne a instituţiei, este în desfăşurare recensământul copiilor din unităţile de învăţământ din toate localităţile judeţului. Cu această ocazie se face şi înregistrarea opţiunii părinţilor viitorilor boboci cu privire la nivelul de clasă la care solicită înscrierea, respectiv clasă pregătitoare sau clasa I-a. Această acţiune se va finaliza în data de 18 februarie, urmând ca la finalul acestei  luni IŞJ Covasna să aprobe cifrele de şcolarizare pentru viitorul an şcolar, precum şi defalcarea pe unităţile  de învăţământ din judeţ.

Până atunci însă, reprezentanţii IŞJ Covasna au precizat că nu îşi pot exprima punctul de vedere cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea  unor clase de secţie română sau maghiară, în vreuna din şcolile covăsnene.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail