Prin intermediul municipalității,  persoanele care își sterilizează câinii până la data de 31 decembrie 2017, vor beneficia de prețuri reduse aproape la jumătate.

Conform HG 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestiona-re a câinilor fără stăpân, consiliile locale pot subvenționa total sau parțial sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale, prin concesionarea (…) operațiunilor de sterilizare către unul sau mai mulți medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii. Deținătorii de câini de rasă comună sau metiși ai acestora care doresc să beneficieze de subvenționarea sterilizării câinilor pe care îi dețin trebuie să depună o solicitare în acest sens la consiliile locale. Consiliile locale vor transmite persoanelor care au făcut solicitarea, o adresă a cabinetelor medicale veterinare de liberă practică care au concesionat procesul de sterilizare, împreună cu un bon de ordine cu numele și adresa deținătorului câinelui, care va fi parafat și semnat de medicul veterinar, după efectuarea operației de sterilizare.

Sterilizarea – o controversă

Deși face parte din categoria marii chirurgii, sterilizarea este una dintre cele mai comune operații practicate de medicii veterinari și singura metodă de a exclude complet bolile hormonale ale cățelelor. Acesta este principalul motiv pentru care medicii veterinari recomandă această procedură. Proprietarii de câini ajung deseori să își identifice patrupedul cu un membru al familiei, cu un copil. Însă aceștia uită că, deși emoțional, cățelul se poate oricând situa pe același loc cu orice alt membru al familiei, din punct de vedere biologic, acesta rămâne un animal, al cărui organism funcționează diferit de cel al omului. Mulți stăpâni de câini uită să se documenteze cu privire la aspectele mai puțin plăcute ale deținerii unui animal, aflând ulterior că o cățea va intra în călduri de două ori pe an, câte două săptămâni, pe tot parcursul vieții ei, fiind în tot acest timp aptă de reproducere. Perioada de estru nu este chinuitoare doar pentru cățea, fiind însoțită de dureri, de dereglări ale tranzitului intestinal și de o exacerbare a nevoii de împerechere, dar este deosebit de deranjantă și pentru  stăpân.

Este o idee preconcepută, care nu se regăsește în literatura de specialitate, faptul că sarcina o va proteja pe cățea de viitoarele dereglări hormonale. Medicii veterinari susțin că singura cale de a ne proteja animalul de boli precum piometrul, endometrioza, pseudogestația și tumorile aparatului reproducător este sterilizarea.

„Sterilizarea este o operație de mare chirurgie și  presupune anumite riscuri. După operație, în prima săptămână, câinele va avea restricții de mișcare, va face o terapie cu antibiotice post-operatorie. Pe termen lung, nu va prezenta nici un risc, ba chiar va scade procentul apariției  bolilor hormonale. Semnele acestor boli sunt: înrăutățirea stării generale a câinelui, apariția de tumori, infecții purulente ale uterului. Unele dintre ele se tratează numai chirurgical și pun în pericol viața câinelui.”- a declarat dr. Bölöni Sándor, din cadrul cabinetului veterinar Anima din Sfântu Gheorghe, unul din cabinetele la care se pot efectua operațiile de sterilizare, prin programul primăriei.

De la câine cu stăpân la câine fără stăpân

Sunt încă numeroase cazurile de stăpâni care își țin cățelele legate, în curte,  și se trezesc cu pui pe care îi aruncă în stradă. Dr. Dan Andras, unul din medicii veterinari căruia primăria Sfântu Gheorghe i-a concesionat operațiile de sterilizare, a precizat că „singura cale de a menține sub control numărul câinilor fără stăpân este sterilizarea acestora. În plus, din punct de vedere medical, sterilizarea previne apariția tumorilor și a altor probleme hormonale. Singura grijă deosebită pe care trebuie să o aibă stăpânul  unui câine sterilizat este cea legată de alimentație, întrucât după sterilizare  metabolismul animalului suferă modificări și acesta se poate îngrășa.”

Calitatea rasei, aspect neglijat de mulți crescători de câini

Din punct de vedere legal, apartenența la o rasă ori alta este atestată numai de către certificatul Pedigree, acel certificat de înscriere a unui câine în Cartea de Origine care, în România, este emis de A.Ch.R. (Asociația Chinologică Română). Un câine care nu are pedigree nu poate fi considerat „câine de rasă pură”, chiar dacă, din punct de vedere morfologic, acel exemplar este identic cu câinii din rasa căreia „ar trebui” să aparțină. Acest certificat nu atestă doar apartenența la o anumită rasă, ci oferă și o garanție a faptului că animalul nu a preluat anumite boli transmisibile genetic, astfel asigurându-se calitatea rasei. Iubitorii de câini susțin că un animal metis este mai puternic și mai sănătos decât unul de rasă pură. Dar această afirmație vine numai din dragostea lor pentru animale, ca o justificare a faptului că orice cățel merită iubit. Motivația este nobilă și demnă de urmat, însă, din punct de vedere biologic, un metis poate moșteni, într-adevăr, toate calitățile înaintașilor săi, dar în aceeași măsură poate moșteni și toate defectele lor, iar cei care achiziționează un cățel fără pedigree, ar trebui să își asume acest lucru. Cunoașterea legislației cu privire la deținerea unui animal de companie intră, de asemenea, în obligația posesorilor de animale, și nu ar trebui neglijată, întrucât posesorii de câini riscă amenzi ustorătoare, în cazul încălcării acesteia.

Locuitorii orașului Sfântu Gheorghe nu sunt pro-sterilizare

Deși programul primăriei Sfântu Gheorghe  de sterilizare a câinilor  se derulează de aproximativ trei luni, până în acest moment mai puțin de 25 de stăpâni de căței au profitat de această facilitate. Sterilizarea unui mascul costă aproximativ 130 de lei, iar prețul sterilizării unei femele se ridică la circa 225 de lei. Prin acest program, prețurile scad la 65 de lei pentru un mascul și 100 de lei pentru o femelă.  Cele două cabinete veterinare din Sfântu Gheorghe, unde se pot efectua operații de sterilizare ale cățeilor, prin programul derulat de către Primăria Sfântu Gheorghe,  sunt: CABINETUL VETERINAR ANIMA (Dr. Bölöni Sándor), str. Váradi József nr. 30, (telefon 0745 980 138) și CMVI DR. DAN ANDRAS (Dán András), str. Gödri Ferenc nr. 23, (telefon 0745 015 327).

 

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail