Delegaţia militarilor din Cluj a fost întâmpinată, la orele amiezii, pe muzică de fanfară, de către oficialităţile locale, militarii ştafetei din Zalău şi doi veterani de război.

„Astăzi ( ieri- n.red)  este despre veterani, despre sacrificiu, despre recunoştinţă, despre patriotism, despre simboluri naţionale, cuvinte care nu vrem şi nu trebuie să devină desuete. Ştafeta veteranilor este un eveniment organizat de Asociaţia Voluntarilor Invictus România, în cooperare cu autorităţile locale şi constă în refacerea în alergare, în preajma Zilei Armatei, a traseului parcurs de armata României de la Bucureşti la Carei, în lupte pentru eliberarea ţării, arătând în felul nostru respectul pentru cei care şi-au sacrificat viaţa sau sănătatea pentru patrie, în orice timp sau loc unde neamul acesta a fost purtat de vremuri. Asociaţia voluntarilor Invictus este o echipă de oameni, militari şi civili, capabili să facă diferenţa, să schimbe, să motiveze, să inspire. Ne propunem să creăm o punte între militari şi civili, ca oameni. Este un ideal prin care sufletul curat este pus în slujba voluntariatului şi a camarazilor”, a declarat plutonier major Dârjan Florin, membru al ştafetei Zalău.

După predarea steagului de către voluntarii din Cluj, pe drapel au semnat atât primarul Zalăului, Ionel Ciunt, cât şi cei doi veterani prezenţi la festivitate şi membrii ştafetelor din cele două oraşe.

„Chiar dacă plouă şi timpul nu este foarte frumos, momentul la care participăm este unul important pentru comunitatea noastră, mai ales că el precede ziua de 25 octombrie, ziua în care întreaga ţară sărbătoreşte oştirea română. Acest proiect Invictus, la care participaţi, şi ştafeta Invictus se doreşte să fie, deopotrivă, o luptă împotriva ignoranţei, iar pe de altă parte, o punte de legătură între militari şi civili. Drapelul pe care îl purtaţi cuprinde în el, ca simbol naţional, întreaga noastră istorie. Vă mulţumim că ne-aţi adus, pentru o clipă, eroii acasă şi au venit să ne zică nouă, generaţiilor de azi şi generaţiilor care urmează după noi, că ei au dat supremă jertfă pe câmpurile de bătălie, pentru întregirea neamului şi a ţării”, a precizat, la rândul său Ionel Ciunt.

După primirea ştafetei, echipa Invictus Zalău s-a îndreptat spre Cimitirul Eroilor din Zalău, unde a depus eşarfe tricolore la mormintele eroilor căzuţi, după care, va continua traseul spre Carei.

Este primul an în care ştafeta parcurge trei trasee, fiecare având desemnată o culoare a tricolorului: traseul Iaşi – Carei poartă culoarea albastră, traseul Bucureşti – Carei poartă culoarea galbenă şi traseul Craiova – Carei poartă culoarea roşie. Cele trei ştafete se vor reuni în 25 octombrie, la Carei, în timpul ceremonialului dedicat Zilei Armatei Românei, pentru a întregi tricolorul românesc.

Echipa Invictus Zalău va parcurge ultima etapă a traseului Bucureşti – Carei, purtând culoarea galbenă a drapelului de la Zalău la Carei. Membrii echipei sunt plutonier major Dârjan Florin, plutonier major Magdaş Daniel, fruntaş Crainic Andrei şi fruntaş Inceu Andreea. Susţinătorii echipei sunt Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sălaj, Organizaţia Crucea Roşie Sălaj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sălaj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum”, ciclişti sălăjeni, elevi din unităţile de învăţământ din judeţ.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail