Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe organizează astăzi, 24 octombrie, de la ora 17.00, simpozionul „Mihai Viteazul și întregirea României”.
Evenimentul are loc la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și face parte din programul manifestărilor derulate sub genericul „Mihai Viteazul și Visul Unirii”.
Simpozionul va fi moderat de către profesorul Vasile Stancu și va cuprinde următoarele prezentări: „Întorsura Buzăului, Mihai Viteazul – personificare a ideii de unitate statală”- susținută de prof. Anca Preda,„ Mihai Viteazul, erou și simbol național”- susținută de prof. Corina Bărăgan – Sporea, din Vama Buzăului, „Unirea de la 1599 în mass – media maghiară”- prezentare susținută de către dr. Ioan Lăcătușu, din partea Centrului European de Studii Covasna – Harghita, „Arc peste timp – 1600 – 1918”- susținută de ing. Ciprian Hugianu din Sfântu Gheorghe; „De la Mihai Viteazul, la Marea Unire – Rolul esențial al armatelor românești în înfăptuirea Unirii” – susținută de prof. Vasile Stancu, Sfântu Gheorghe.
Vor fi prezentate, apoi, următoarele cărți: „Poiana Sărată – un sat românesc din Carpați în vâltoarea istoriei” – volum semnat de Ciprian Hugianu și apărut la Editura „Eurocarpatica” , în Sfântu Gheorghe, 2017; „Mărcuș – lada de zestre. Pagini de monografie” – volum semnat de Ioan Stoica și apăut la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe, în 2017; „ASTRA BUZĂUL ARDELEAN” – Publicație editată de Asociațiunea ASTRA – Despărțământul „Buzăul Ardelean” – seria I, anul IV – 2017- sub coordonarea prof. Corina Bărăgan – Sporea.
Programul „Mihai Viteazul şi visul Unirii” a ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție, evenimentul fiind dedicat celor 418 ani de la intrarea domnitorului în Alba Iulia şi de la realizarea primei Uniri a Ţărilor Române, și reprezintă, totodată, un omagiu adus patronului spiritual al Fundației organizatoare.
„Acest eveniment este un omagiu adus patronului nostru spiritual, al cărui nume îl poartă fundația noastră și care nu a fost ales la întâmplare. Era necesar, în anii 1990, când pericolele de destrămare a țării erau evidente (ca și acum de altfel), să alegem un nume care să ne unească, un nume care să <<coboare>> din istorie și să ne dea tăria de a lupta împotriva vicisitudinilor vremurilor care se prefigurau. După mine, fiecare ediție a manifestării <<Mihai Viteazul și visul Unirii>> este actuală.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Potrivit acesteia, în cadrul ediției actuale, vineri, 27 octombrie, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” se va desfășura concurs de istorie – literatură pentru elevii de clasa a VIII-a şi cei din ciclul liceal, premiul constând într-o excursie documentară intitulată „Mihai Viteazul și reîntregirea României” , care va fi organizată sâmbătă, 4 noiembrie.
Duminică, 29 octombrie, după oficierea sfintei liturghii va avea loc tradiționala Adunare Populară, cu plecarea de la Catedrala Ortodoxă spre grupul statuar „Mihai Viteazul” din municipiu. Acolo va avea loc o prezentare a personalității și a importanței lui Mihai Viteazul în istoria neamului românesc, după care se va desfășura un program artistic susținut de elevi, preșcolari, tineri din județ.
Ana Ciorici Costache