Centrul Militar Judeţean (C.M.J.) Covasna – Biroul Informare Recrutare, în colaborare cu Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA” Sfântu Gheorghe, a organizat și în acest an evenimentul intitulat „Ziua Armatei României în școli”, în preambulul Zilei Armatei României.
Cadrele militare le-au prezentat ieri elevilor de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” echipamente și tehnică militară, însemnătatea Zilei Armatei, dar și oferta educaţională, precum şi avantajele îmbrățișării carierei militare. Copiii de toate vârstele au fost fascinați mai ales de armament și de „armuri” – denumirea dată de câțiva dintre ei vestelor de protecție și căștilor militare.
Ministerul Apărării Naţionale organizează, în perioada 17-24 octombrie, cea de-a șasea ediţie a evenimentului „Ziua Armatei României în şcoli”. Echipe formate din militari de la toate categoriile de forţe, elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ militar şi reprezentanţi ai birourilor informare – recrutare vor prezenta elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a şi a XII-a din instituţii civile de învăţământ din Bucureşti şi din ţară importanţa Zilei Armatei României, misiunile desfășurate de militari în țară și în teatrele de operații, precum și informații pentru cei interesați de o carieră militară, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro.
În județul Covasna, evenimentul s-a desfășurat în organizarea Centrului Militar Judeţean (C. M. J.) Covasna – Biroul Informare Recrutare, în colaborare cu Batalionul 22 Vânători de Munte „CIREŞOAIA” Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (I. S. J.) Covasna și al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din municipiu.
Maior Maricel Șelaru, ofițer responsabil cu activitatea de informare și relații publice la Unitatea Militară 01048 Sfântu Gheorghe a declarat cu privire la acest eveniment că instituția militară pe care o reprezintă vine în sprijinul instituțiilor organizatoare (C.M.J. și I.S.J.) prin „activități de prezentare a armamentului de infanterie, a materialelor de alpinism și a aparaturilor de orientare în teren.”
În paralel, în sala de festivități a colegiului, reprezentanții Centrului Militar Județean, locotenent colonel Constantin Nicolae Șerban, plutonier adjutant principal și plutonier Mironciuc Eniko, din cadrul Biroului Informare Recrutare, le-au prezentat elevilor claselor a opta și a douăsprezecea oferta de învățământ a Ministerului Apărării Naționale.
Pentru ca tinerii să își facă o imagine cât mai clară și mai realistă asupra vieții ca elev sau student militar, acestora le-au vorbit despre experiența lor elevul fruntaș Harpa Vasile Laurențiu și eleva fruntaș Cristina Foca, din cadrul Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, student caporal Raluca Maria Fogarcea, din cadrul Academiei Tehnice Militare din București, precum și student caporal Alexandru Nicolae Ștefan, din cadrul Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, din Brașov. Toți cei patru tineri sunt în anul doi de studii la școlile pe care le-au reprezentat ieri cu mare mândrie.
Elevii prezenți în sala de festivități au fost foarte impresionați, atât de materialele prezentate de către cadrele militare cu experiență, care au venit pregătite cu filmulețe, broșuri și reviste, cât și de poveștile celor patru tineri reprezentanți ai instituțiilor de învățământ militare, întâlnirea având un caracter interactiv și relaxat. Unii dintre cei prezenți s-au arătat în mod deosebit interesați de cariera militară, zăbovind la sfârșitul prezentării pentru a mai pune întrebări militarilor.
Despre importanța Zilei Armatei și despre cariera militară, locotenent colonel Constantin Nicolae Șerban, șeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul C.M.J. Covasna ne-a declarat următoarele: „Noi desfășurăm această activitate în fiecare an în instituțiile civile de învățământ. Cu această ocazie facem promovarea ofertei educaționale a Ministerului Apărării Naționale și le arătăm tuturor elevilor, atât celor de clasa a opta, cât și celor de a douăsprezecea, cât e de frumoasă viața în Armata Română și că nu este nimic greșit în a-ți alege o asemenea carieră. Noi le arătăm care sunt primii pași în ceea ce privește recrutarea și admiterea în instituțiile de învățământ militar – colegii militare, academii, școli de maiștri militari și subofițeri. Le prezentăm inclusiv care sunt riscurile, pentru că nu este o meserie pentru oricine, este o meserie pentru cei curajoși. Deviza acestei activități de promovare este <<Forță, Curaj, Disciplină>> – acestea sunt caracteristicile principale ale armatei și numai cine le posedă poate să facă față vicisitudinilor serviciului militar. Sunt foarte mulți copii interesați și unii chiar dau curs acestei opțiuni. Noi, la sediul C.M.J. le punem la dispoziție toate informațiile, prin Biroul Informare-Recrutare. Astăzi am făcut doar o scurtă prezentare, avem o ocazie deosebită, cu prilejul sărbătoririi Zilei Armatei Române, dar îi așteptăm oricând pe cei interesați la sediu.”
În ceea ce privește accesul în instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale, acesta a mai precizat: „Criteriile generale au rămas ca și în anii precedenți: candidatul trebuie să fie cetățean român, apt din punct de vede fizic și psihologic, apt medical, să nu aibă probleme cu legea, să nu facă parte din organizații interzise de lege. Dacă până acum, femeile aveau un acces oarecum restrâns în armată, începând din acest an, nivelul de accesibilitate pentru femei și bărbați este același, în toate instituțiile de învățământ și la toate specializările. Acum intră cel mai bun, indiferent de sex. După cum știți, în teatrele de operații, Armata Română își face datoria exemplar și suntem lăudați de forurile aliaților noștri, deci ne mândrim că pregătim unii dintre cei mai buni militari.”
Alte activități dedicate Zilei Armatei Române
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române, structurile aparținând Ministerului Apărării Naționale din garnizoana Sfântu Gheorghe, vor organiza Ziua Porților Deschise, în data de 24 octombrie 2017, începând cu orele 10.00, la sediul U.M. 01048 din Sfântu Gheorghe. În cadrul acestei activități se vor prezenta diverse ateliere ale armamentului și tehnicii militare din dotare, vor avea loc exerciții, jocuri, precum și un moment culinar. La acest eveniment sunt așteptați elevii claselor a șaptea, a opta, a unsprezecea și a douăsprezecea, din județ.
Oana-Mihaela Bărzic