Împreună cu alte trei organizații membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș – respective Asociațiunea „Astra” – Despărțământul Covasna – Harghita, Asociația de tineret „Grit” și Fundația „Mihai Viteazul”, „Calea Neamului” va demara o nouă acțiune comună în vederea sprijinirii identității naționale și întăririi relațiilor dintre românii din județ. Vârghiș și Doboșeni sunt localitățile în care membrii celor patru organizații vor merge în data de 22 octombrie.
„Luna aceasta ne continuăm acțiunile menite a sprijini identitatea națională a românilor din Arcul Intracarpatic, urmărind totodată întărirea unității atât între aceștia, cât și între ei și românii din celelalte colțuri ale Țării. Pe 22 octombrie cele patru organizații membre ale Forumului Civic, Asociația <<Astra>>-Despărțământul Covasna-Harghita prin doamna vicepreședinte Maria Crețu – Graur, Asociația de tineret <<GRIT>>, condusă de doamna Florentina Teacă, Fundația <<Mihai Viteazul>> coordonată de doamna Maria Peligrad și Asociația <<Calea Neamului>>, care au adus bucurie în urmă cu puțin timp copiilor din Ozun, vor acționa din nou unitar, de data aceasta în locuri foarte de greu încercate de istorie. Mergem, așadar la Vârghiș și Doboșeni, acolo unde au mai rămas extrem de puțini oameni care se mai declară români și ortodocși. Mergem pentru ei, pentru ultimii români de pe aceste meleaguri, dar și pentru cei mulți urcați la Cer în credința strămoșească și limba română. Acțiunea noastră are, așadar, un puternic caracter comemorativ, înțelegând astfel să ne cinstim eroii, martirii și ctitorii de biserici ortodoxe.”- a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Asociației „Calea Neamului”, medicul Mihai Tîrnoveanu.
În memoria înaintașilor, delegația formată din reprezentanții celor patru organizații, cu sprijin venit din partea a numeroase persoane din țară și din diaspora, vor înălța o troiță, în curtea bisericii ortodoxe din Vârghiș.
Vom înălța o Sfântă Troiță în curtea bisericii vechi din Vârghiș, construită în 1807, scăpată din prigoana anului 1940, atunci când trupele horthyste au dărâmat bisericile ortodoxe din Doboșeni, Vârghiș, Căpeni și Herculian construite în perioada interbelică. Această troiță a românilor de pretutindeni a fost făurită de prietenul nostru din Slănic Prahova, Ioan Ilie și realizată prin contribuția financiară a românilor de pe întreg cuprinsul țării si din diaspora. Este o mare onoare pentru noi să primim ajutorul Maestrului Ștefan Csukat care prin faptă și cuvânt predă zi de zi adevărate lecții de patriotism. Iată ce spune într-un recent interviu: <<Eu sunt jumătate maghiar- după tată, jumătate român. Dar România e țara mea E DACIA. Aici am băut lapte, aici am plâns, aici muncesc, aici respir. Mă duc în piață și iau un pumn de mălai și-mi fac o mămăligă și smulg o ceapă din grădină, dar de-aici nu plec. Țara asta, istoria noastră mă inspiră, mă hrănește și eu aici stau, aici mor. O iubesc pe țara asta până-n maduva oaselor și sper să o văd într-o zi așa cum merită. Și cu atâta iubire parcă și mai mult aș lucra. Așa simt eu, ăsta mi-e drumul. Și dacă țara mea are nevoie de mine, mă duc pentru ea și fac tot ce pot, cu ea în cuget și-n simțiri, că eu sunt român, sunt dac și roman, sunt aici urmaș de-al lui Burebista și de-al lui Ștefan cel Mare!>> De altfel, întreaga acțiune la fel ca si celelalte se îndeplinește cu sprijinul acestor minunați români care vor prin acest lucru să le transmită fraților si surorilor lor din inima țării că nu sunt singuri, reiterând mesajul transmis în 10 iunie din Capitala României: <<În Harghita și Covasna sunt o sută de mii de români cu douăzeci de milioane de frați și surori>>. Fundația și soclul acestei Troițe au fost făcute prin muncă voluntară de prietenii noștri din Frăția Ortodoxă <<Sfântul Mare Mucenic Gheorghe>>, care au acționat și în sprijinul bisericilor ortodoxe din Baraolt, Aita Medie si Dobârlău Vale.” – a spus medicul Mihai Tîrnoveanu.
Acesta a menționat că pe lângă contribuțiile financiare, românii au trimis pentru această acțiune si icoane pentru biserica veche din Vârghiș, dar și pentru bisericile martirizate din Doboșeni și Herculian. „Avem nădejdea ca aceste sfinte icoane vor răpune întunericul si vor fi cu ajutorul lui Dumnezeu un nou început pentru aceste meleaguri. Tinem totodată si pe această cale să-i mulțumim din tot sufletul maestrului Stefan Csukat din Huși, care va dărui bisericii cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail și Gavriil o frumoasă cruce de Altar ce va fi așezată în sfântul lăcaș din Vârghiș tot în data de 22 octombrie. Așadar mergem la Vârghiș si Doboșeni cu troiță, cruce și icoană, ne vom ruga pentru sufletele celor căzuți și pentru sănătatea si fericirea celor vii. Așa să ne ajute Dumnezeu.”- a spus medicul Mihai Tîrnoveanu.
Întrebat ce mesaj dorește să transmită cititorilor noștri, acesta a răspuns:
„Dorim să le transmitem cititorilor cotidianului <<Mesagerul de Covasna>> mesajul pe care Iisus Hristos l-a transmis neamurilor lăsate de Dumnezeu pe pământ: <<În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea>>.”
Cei care doresc să sprijine acțiunile derulate sub egida „Calea Neamului” pot face donații în bani, în contul asociației: cont BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația Calea Neamului (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU si adresa bancii: Poienelor, nr.2, bl.211, Brașov).
„Banii trimiși vor fi folosiți atât pentru activitățile aflate în derulare, cât si pentru cele viitoare. Vă mulțumesc, spunându-vă, totodată, următorul lucru: să fii român este greu, dar întotdeauna atât de frumos. Doamne ajută!”- a spus Mihai Tîrnoveanu.
Asociația „Calea Neamului” s-a înființat la începutul lunii octombrie 2016, însă activitatea reprezentanților acesteia era cunoscută sub denumirea „Români pentru români”.
Grupul „Români pentru români”, format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, s-a constituit în decembrie 2014, de Sfântul Nicolae, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan – actual Mitropolit al Banatului, inițiativele continuând cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei Moldovan, actualul Episcop al Covasnei și Harghitei.
Scopul Asociației constă în sprijinirea românilor din județele Covasna şi Harghita.
Ana Ciorici Costache