Optsprezece familii din comuna Ozun au primit, în acest an, câte o suprafață de teren pe care să își ridice câte o căsuță.
Fosta rampă de gunoi a comunei Ozun, care a fost închisă și ecologizată conform legii, putea să rămână un simplu teren viran, pe care să crească în voie bălăriile. Consiliul local a venit, însă, cu ideea împărțirii acestui teren în parcele, pe care să le concesioneze unor familii nevoiașe, aflate în imposibilitatea de a-și achiziționa vreodată terenuri pe care să își ridice case. Astfel, în prima săptămână a lunii ianuarie 2017, a fost emisă Hotărârea Consiliului Local Ozun nr. 3, privind aprobarea concesionării directe a 20 de parcele de terenuri, situate în comuna Ozun nr. 662, ca măsură pentru prevenirea şi combaterea marginalizării sociale.
„Este vorba despre un teren pe care Consiliul Local Ozun l-a intabulat, l-a parcelat, iar acele parcele au fost acordate pentru familii nevoiașe, care aveau cartea de identitate sau buletinul pe comuna Ozun, inclusiv cele șase sate (Sântionlunca, Măgheruș, Lisnău, Lisnău Vale, Bicfalău, Lunca Ozunului – n. red.). Ceea ce este important, aceste parcele sunt cu niște restricții în ceea ce privește construcțiile. Nu se pot ridica acolo construcții grele, deoarece pe acest teren a fost cândva o rampă de gunoi. Resturile de aici au fost transportate, terenul a fost ecologizat, iar fundația nu este atât de sigură ca să poată suporta clădiri cu greutate mare. Tocmai din acest punct de vedere, Consiliul Local a comandat un proiect de construcții care se referă la o construcție ușoară și pe care o să îl oferim către acești beneficiari în mod gratuit. Proiectantul va lua în considerare toate studiile geologice și știe ce structură de casă se poate executa pe aceste teren. Fiecare lot are o suprață de aproximativ 4-5 ari și este concesionat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă jumătate din perioada concesionată anterior. Beneficiarii trebuie să plătească o chirie de 120 de lei pe an.” , a declarat primarul comunei Ozun, Raduly Istvan.
Acesta a mai precizat că unii dintre noii proprietari au și început deja să își ridice locuințe pe terenurile respective, din puținele resurse de care dispun, ceea ce dovedește că un dram de ambiție și o mână de ajutor poate determina orice om să își depașească situația.
Oana-Mihaela Bărzic