Ministrul Consultării Publice și a Dialogului Social (MCPDS), Gabriel Petrea, a declarat luni, la Tulcea, că „trebuie făcută lumină” în ceea ce privește numărul organizațiilor nonguvernamentale care funcționează în prezent în țara noastră, precizând că au început consultările cu asociațiile și fundațiile din România pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000.
„Acum sunt 107.000 de organizații neguvernamentale în România, dar efectiv cele care-și depun bilanțul contabil la final de aprilie sunt mult mai puține. Trebuie să facem puțină lumină și să vedem câte asemenea organizații avem. Să spunem că avem 30.000. Dintre astea, trebuie să știm câte sunt asociații de proprietari, asociații de părinți, câte reprezintă societatea civilă care lucrează cu beneficiarii”, a spus Petrea.
Conform acestuia, modificările la ordonanța nr. 26/2000 au fost dezbătute cu reprezentanții Ministerului Justiției și vor fi transmise Comisiilor de dialog social care funcționează pe lângă prefecturile județelor, pentru ca MCPDS să obțină forma cea mai potrivită a viitorului act normativ.
„Principalul lucru pe care ni-l dorim este mutarea înregistrării organizațiilor neguvernamentale de la tribunale sau judecătorii la Registrul Comerțului, pentru că este o instituție aflată tot în subordinea Ministerului Justiției, dar are o bază materială foarte bună. Ei sunt informatizați și pot procesa modificări la statut, la acte constitutive mult mai repede decât ceea ce se întâmplă acum la Tribunal. Suntem în plin proces de dezbatere cu organizațiile neguvernamentale”, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul Petrea.
O standardizare a organizațiilor neguvenamentale și a fundațiilor va permite preluarea expertizei acestora de către autorități și un mai bun dialog între cele două părți în beneficiul societății, a menționat Petrea.
Gabriel Petrea a a participat luni la ședința Comisiei de dialog social de pe lângă Prefectura județului, în timpul căreia au fost prezentate principalele modificări aduse Legii nr. 53/2005.
AGERPRES