Sărbătoarea este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie, o nouă zi în care suntem datori a ne reaminti că fiecare om este o valoare și că timpul nu iartă pe nimeni.
„În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a ONU adopta rezoluţia 46/91 cu titlul <<Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi>>. Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.” se arată pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
În Sfântu Gheorghe, personalul Complexului „Zathureczky Berta” le-a pregătit locatarilor un program special, care să îi scoată din rutină. Acesta va începe astăzi, 2 octombrie,la ora 10.00, și va cuprinde un recital de poezie, slujba religioasă și un moment muzical. Activitățile se vor încheia la ora 13.00, cu o masă festivă, dar persoanele prezente vor putea în continuare să viziteze expoziția de origami, compusă din lucrări efectuate de vârstnici, în decursul ultimului an.
„Complexul de servicii pentru persoane vârstnice <<Zathureczky Berta>> din Sfântu Gheorghe asigură trei tipuri de servicii și anume: cămin pentru persoane vârstnice cu o capacitate de 35 de persoane; centru de zi cu o capacitate de 20 de persoane; centrul <<Respiro>> (adică servicii complexe de găzduire, socio/medicale pe perioadă determinată) cu o capacitate de șase persoane. În momentul actual avem 31 de persoane (la Cămin – nr), la centrul de zi, 37 înscrise, cu o participare zilnică de maxim 20 de persoane, iar la Centrul <<Respiro>>, o persoană.” a precizat directorul centrului, Klárik Mária – Antónia.
Printre serviciile oferite de instituție, se numără asistenţa socială; consilierea psihologică; ergoterapia şi petrecerea activă timpului liber; asistenţa medicală curentă şi terminală precum și găzduirea, hrănirea, îngrijirea şi igiena personală a beneficiarilor.
De asemenea, vârstnicilor le mai sunt oferite și o serie de servicii socio-medicale de recuperare: terapie ocupaţională, kinetoterapie, gimnastică medicală, masaj terapeutic și fizioterapie.
Oana-Mihaela Bărzic