Reparații în valoare totală de 1,806,779 de lei s-au realizat până la 1 septembrie (a.c.), la unități de învățământ din județ, în vederea pregătirii deschiderii anului școlar, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.

Suma a fost folosită pentru reparații curente la 126 de structuri de învățământ din județ, majoritatea fondurilor provenind de la Consiliile locale.

Printre tipurile de lucrări finalizate până la data de 1 septembrie, se numără: amenajarea rampei de acces pentru persoane cu dizabilități, schimbarea teracotei cu șemineu, reparații la poartă, amenajare/ reparații grupuri sanitare, amenajare săli de clase, zugrăviri interioare, reparații la mobilierul școlar, reparații trotuar, reparații instalații sanitare, parchetarea sălilor de clasă, executare lucrări de hidroizolații, înlocuirea geamurilor vechi cu termopan, lucrări de reparații șarpantă și învelitori, lucrări de reparații și amenajări terenuri, montat plăci din pietre la intrări și pe scări, reparații la instalații electrice, arată un centralizator al ISJ Covasna.

Inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă că reparații sunt planificate să se desfășoare și în perioada septembrie – decembrie 2017, fără a perturba  activitatea unităților de învățământ.

„Mai sunt lucrări și în continuare; se vor derula până la sfârșitul anului, dar bineînțeles, acestea nu vor perturba activitatea unităților de învățământ!”- a precizat inspectorul școlar general.

Datele prezentate de acesta arată că, în perioada amintită sunt programate lucrări în 54 de unități școlare, în valoare de 868,939 de lei.

Printre  tipurile de lucrări planificate se numără: amenajarea unor parcări pentru persoane cu dizabilități, amenajare grup sanitar pentru persoane cu dizabilități, amenajare WC interior, extinderea sistemului de supraveghere, executarea unor lucrări de hidroizolații, înlocuirea instalației electrice, înlocuirea lambriului de perete, parchetarea sălilor de clasă, lucrări de realizare dren, montarea unor sisteme de supraveghere, mutarea centralei termice, reparații la terenul de sport, repararea  gardului unităţii de învăţământ, repararea și  schimbarea unor uși, reparații la gardul exterior, și nu numai, conform centralizatorului prezentat  de conducerea ISJ Covasna.

Investiții…

„Au fost și investiții mai mari, în 20 de unități școlare (9 fiind finalizate și 11 în derulare – n.r.), investiții în valoare  de aproximativ un milion de lei – asigurați și de către Consilii locale și din fonduri proprii și prin proiecte. Mai avem, în continuare, lucrările care se derulează la Clubul Sportiv Școlar ”- a precizat inspectorul școlar general al ISJ Covasna prof. Kiss Imre.

Pentru efectuarea lucrărilor de construcție la Clubul Sportiv Școlar Sfântu Gheorghe, Ministerul Educației a alocat suma de 950.000 lei, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este 2019, conform datelor ISJ Covasna.

***

Reţeaua şcolară de învăţământ preuniversitar a judeţului Covasna este formată, în anul şcolar 2017-2018, din 312 de unităţi de toate tipurile şi nivelurile de învăţământ, cu două mai puțin comparativ cu anul școlar precedent, prin desființarea Grădiniței din Comolău (structură a Școlii Gimnaziale „Antos Janos” din Reci) și a Școlii Primare din Fotoș (structură a Școlii Gimnaziale „Czetz Janos” din Ghidfalău), arată datele ISJ Covasna.

Potrivit aceleiași surse, 20,83% din unităţile şcolare se află în mediul urban, iar restul în mediul rural (79,17%) și din totalul unităţilor şcolare, în 66,03% se studiază în limba maternă maghiară, în 17,63% din unităţile şcolare se studiază în limba română, iar în 16,34% se studiază atât în limba maghiară, cât şi în limba română.

În anul şcolar 2017-2018, în judeţul Covasna funcționează 78 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, cu o astfel de unitate de învățământ mai puțin decât în anul școlar precedent, prin transformarea Liceului Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe în structură a Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” din municipiul reședință de județ. Cele mai multe centre financiare sunt şcoli gimnaziale – 53 (inclusiv Şcoala Gimnazială Specială Sfântu Gheorghe),  urmate de licee – 17 (în totalitate în mediul urban), grădiniţe- 7 (în totalitate în mediul urban) și o școală postliceală (învățământ particular).

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail