Clusterul inovativ al biomasei –„Green Energy” este pe cale să finalizeze proiectul „Schimb de experiență în domeniul eficienței energetice în zonele rurale”, derulat în colaborare cu parteneri norvegieni.
Proiectul, așa cum sugerează titlul său, vizează un schimb de experiență româno- norvegian, în vederea creșterii eficienței energetice în mediul rural și a debutat în luna februarie, fiind implementat în parteneriat cu „Norsk Energi” din Norvegia, și finanțat de Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale la nivelul RO05 – Eficiența Energetică.
„Împreună cu partenerii noștri norvegieni, cu care am mai colaborat și anterior, am depus la începutul acestui an un proiect la Ministerul Fondurilor Europene, care gestionează Fondul Norvegian, proiect constând în primirea vizitei a doi experți din Norvegia, la noi, în mediul rural – pentru ca aceștia să intre în contact direct cu problemele și soluțiile, oportunitățile de aici, respectiv, în deplasarea unor experți de la noi, în Norvegia. Prima parte a proiectului, deci, vizita norvegienilor a avut loc în iunie, la Belin, Moieciu și la Vama Buzăului. Totodată, s-au derulat și diverse acțiuni de promovare a sistemelor de încălzire pe bază de biomasă, în județele Covasna, Harghita, Brașov. A doua etapă a cuprins vizita noastră, a patru reprezentanți ai clusterului, în Norvegia, vizită efectuată în luna august. Acolo, echipa noastră a susținut prezentări și a avut întâlniri cu specialiști norvegieni, trei dintre organizațiile cu care am avut întâlniri fiind: <<Innovation Norway>>, <<Norwegian Energy and Water Directorate>>, <<Norwegian Bioenergy Association>>. Practic, prin aceste activități am încercat să prezentăm soluții în sensul creșterii eficienței energetice în zonele rurale (…). Se pot vedea deja modele în acest sens, avem resursa naturală, dar este importantă conștientizarea și implicarea comunităților locale. (…)” – a declarat președintele clusterului inovativ al biomasei „Green Energy”, pentru „Mesagerul de Covasna” Vajda Lajos.
Acesta a declarat, în repetate rânduri, că potențialul României în ceea ce privește biomasa este foarte mare, iar implementarea unor sisteme de încălzire bazându-se pe aceasta ar avea efecte benefice asupra mediului și ar avea și impact social
Proiectul va fi încheiat în luna octombrie (a.c.). Activitățile din cadrul acestuia ar putea constitui un punct de plecare în vederea derulării unor alte proiecte.
„Dorim să pregătim niște proiecte și în viitor, cu partenerii norvegieni.”- a spus președintele clusterului.
Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” a fost înființat în urmă cu șase ani, și, potrivit președintelui acestuia, „reprezintă o asociere liberă, o formă de cooperare și de bună înțelegere și are elemente inovative și de cercetare.”
Anul trecut printr-un proiect implementat de clusterul „Green Energy”, cu fonduri norvegiene, în localitatea covăsneană Estelnic a fost pus în funcțiune un sistem integrat de încălzire bazat pe biomasă, ce asigură încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei. Toate aceste acțiuni se înscriu în programul lansat de clusterul „Green Energy” cu ani în urmă, sub denumirea de „Un sat, un megawatt”, în scopul creării unor localităţi independente din punct de vedere energetic prin folosirea energiei regenerabile.
Ana Ciorici Costache