Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru, din cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, întrunit marţi în şedinţă, a aprobat, în unanimitate, ca proiectul Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav să fie sprijinit regional, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, de Primăria Braşov.
Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a solicitat marţi, în cadrul şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru al ADR Centru, ca, pe lângă cele şapte puncte de pe ordinea de zi, să fie inclus încă un punct, referitor la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
După ce reprezentanţii celor şase judeţe din Regiunea Centru au aprobat această suplimentare a ordinei de zi, George Scripcaru a prezentat Consiliului un proiect de hotărâre prin care aeroportul de la Braşov-Ghimbav să fie declarat proiect de interes regional, susţinut de toate cele şase judeţe şi de ADR Centru, propunerea fiind votată în unanimitate.
Totodată, edilul a solicitat sprijin pentru modificarea Masterplanului General de Transport, în sensul includerii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav între investiţiile strategice pentru dezvoltarea transportului din România, potrivit sursei citate.
George Scripcaru consideră că aprobarea proiectului de declarare a aeroportului Braşov-Ghimbav de interes regional este o decizie foarte importantă în realizarea acestui obiectiv.
„Având în vedere şi faptul că reprezentanţii ADR şi-au dat acordul de a asigura asistenţa necesară şi de a coordona demersurile noastre cred că pot spune că, astăzi, Braşovul a făcut un mare pas înainte. Mă bucur că şi reprezentanţii celor două judeţe unde există aeroporturi, Sibiu şi Mureş, şi-au dat acordul de a sprijini demersul nostru, mai ales că, dacă ne uităm în Regiunea Nord-Vest, din cele şase judeţe, patru au aeroporturi. Având în vedere faptul că, la nivelul Braşovului există un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, realizat cu finanţare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de la BERD, care include şi aeroportul ca proiect prioritar, consider că ar trebui ca şi Ministerul Transporturilor să ţină cont de acest document, asumat şi de MDRAP, şi să modifice Masterplanul de Transport prin includerea proiectului aeroportului Braşov-Ghimbav. Am mare încredere că toţi cei care vor dezvoltarea Braşovului şi a întregii regiuni se vor implica în a sprijini această investiţie”, a declarat Scripcaru, potrivit documentului citat.
Un alt obiectiv important, aprobat în aceeaşi şedinţă, a fost cel legat de promovarea şi susţinerea construirii terminalului intermodal de marfă de la Braşov.
Consiliul Judeţean (CJ) Braşov a primit, miercuri, Proiectul tehnic care vizează execuţia căii de rulare Alfa, a platformei de îmbarcare debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare-aterizare din cadrul obiectivului de investiţii „Aeroport internaţional Braşov-Ghimbav”.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Proiectul Tehnic urmează să fie avizat de Comisia Tehnico-Economică a Consiliului Judeţean după care va urma parcursul pentru avizare şi din partea altor autorităţi, conform procedurilor în vigoare, după care va iniţia procedura de achiziţie publică în vederea selectării constructorului.
„Miercuri am convocat Comisia Tehnico-Economică a Consiliului Judeţean,care va analiza Proiectul-Tehnic, vom aproba indicatorii tehnico-economici în cadrul comisiei, după care, vineri vom merge cu proiectul în plenul Consiliului Judeţean, apoi va fi depus la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) pentru avizare. În cazul în care vor avea de cerut clarificări o vor face. Noi am fost la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, am stat de vorbă cu reprezentanţii acesteia, tocmai pentru a urgenta obţinerea acestui aviz. După obţinerea avizului de la AACR vom iniţia procedura de achiziţie publică în vederea selectării constructorului care va executa proiectul. La nivelul bugetului judeţean dispunem de sumele necesare realizării acestor investiţii. Să nu uităm că, în bugetul pe acest an am alocat suma de 47,134 milioane de lei, adică peste 10 milioane de euro pentru continuarea investiţiilor la aeroport. Valoarea totală estimată cu TVA inclus, pentru execuţia elementelor vizate de Planul Tehnic este de 42,283 milioane de lei. Practic, obiectivele cuprinse în Proiectul Tehnic vor fi primele elemente construite din ceea ce va însemna aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav”, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean.
Sursa citată a adăugat că în cursul acestei săptămâni se va depune scrisoare de intenţie pe SEAP pentru a începe procedurile de achiziţie sperând că nu vor exista nici un fel de greutăţi în aşa fel încât să fie desemnat un câştigător pentru realizarea elementelor din Planul Tehnic.
Reprezentantul firmei de proiectare, Florin Răducu, prezent la conferinţa de presă, a prezentat elementele care urmează să fie executate conform Proiectului Tehnic, care ar trebuit finalizate în termen de patru luni, de la începerea lucrărilor. Este vorba de realizare cale de rurale Alfa, realizare platformă de îmbarcare-debarcare, extinderea reţele de canalizare la calea de rulare Alfa plus platformă, reţea de canalizare pluvială zona pistă, colector descărcare ape pluviale râul Bârsa, sisteme de balizaj TCL+STB cale de rulare Alfa, iluminat platformă, instalaţii electrice de alimentare, separator hidrocarburi.
„Termenul de execuţie preconizat de noi este de patru luni. Am luat toate măsurile să anulăm la maxim riscurile. A existat studii amănunţite GEO şi TOPO, şi toate elementele proiectate au ţinut cont de ce se întâmplă în zona aeroportului şi considerăm că nu va exista nici un risc. De obicei, riscurile sunt în proporţie de 99% din cauza terenului, dar în cazul de faţă nu vor exista probleme”, a dat asigurări reprezentatul firmei de proiectare.
În acest moment la Aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav este construită doar pista, în lungime de 2850 de metri şi lată de 45 de metri, inaugurată în toamna anului 2014. Până acum, pentru construcţia pistei, a gardului de împrejmuire a celor 200 de ha, şi a altor documentaţii necesare s-a cheltuit suma de 24,7 milioane de euro. Costul total al investiţiei este estimat la 57 milioane de euro, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean. Duminică, peste 150 de braşoveni au protestat în stradă cerând urgentarea construcţiei aeroportului.
AGERPRES