Sute de kilograme de obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte uzate sunt depuse lunar în punctele de colectare amplasate de „Caritas Alba Iulia” în localitățile din județul Covasna.
„Să ajutăm împreună!” este titlul unui proiect prin care organizațiile Caritas din România au pornit, cu ani în urmă, o campanie de colectare a obiectelor de îmbrăcăminte și încălțăminte uzate în scopul ajutorării persoanelor nevoiașe, prin amplasarea unor containere în mai multe locații din țară.
„Organizațiile <<Caritas>> din România au demarat, în 2013, o campanie de colectare a hainelor și a încălțămintei uzate, la care s-a alăturat și <<Caritas Alba Iulia>>, în aprilie 2014. Organizaţia noastră în parteneriat cu <<SC SecondTextiliAsham 2010 SRL>> a amplasat astfel de containere, în mai multe localități din județele Harghita, Covasna și Mureș. Acțiunea are o direcție socială și una ecologică deopotrivă: pe de o parte, se reduce cantitatea de deșeuri în regiunile menționate, iar pe de altă parte, oamenii pot scăpa de îmbrăcămintea, încălțămintea și alte produse textile nedorite, acestea urmând a fi refolosite și reciclate în produse de materie primă, astfel, prin contravaloarea acestora, putem ajuta mai multe persoane aflate în nevoie, prin intermediul programelor sociale ale organizației noastre. Oamenii sunt deschişi spre a face donaţii de obiecte, și mai ales spre a dona obiectele devenite inutile pentru ei. Aşa se întâmplă şi în cazul îmbrăcămintei, produselor textile, pe care chiar dacă sunt într-o stare bună, nu le mai folosesc și doresc să scape de ele, și dacă astfel pot ajuta, e şi mai bine.”- ne-au explicat Hubbes Kinga, manager „Caritas Alba Iulia”, pe zona Covasna și Varga Csaba, reprezentant al Asociației/
Potrivit acestora, covăsnenii depun, lunar în containerele „Caritas Alba Iulia” sute de kilograme de îmbrăcăminte pe care nu mai folosesc.
„La începutul campaniei, cantitatea de obiecte depuse era mai mare, având în vedere că nu existau multe posibilităţi de a scăpa de îmbrăcămintea folosită. La nivelul întregii țări, aproximativ 3% din deșeurile menajere reprezintă deșeuri textile, și se estimează că mai mult de un milion de tone de textile sunt trimise la groapa de gunoi în fiecare an.”- au transmis cei doi reprezentanți ai Asociației „Caritas Alba Iulia” – filiala Covasna.
27 de puncte de colectare, în județul Covasna
Potrivit acestora, în prezent, un număr de 635 containere sunt amplasate în 16 județe din țară, iar la nivelul judeţului Covasna sunt amplasate în total 27 de containere. Dintre aceste containere, 16 se află la Sfântu Gheorghe, 5 la Târgu Secuiesc şi 4 la Covasna, și câte un container, la Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului.
La Sfântu Gheorghe, acestea sunt amplaste în: Str. 1 Decembrie 1918 (zona Gării), Strada 1 Decembrie 1918 (la colțul supermarketului „Carrefour”), Strada 1 Decembrie 1918 (la colțul supermarketului „Lidl”), în Strada 1 Decembrie 1918 (lângă stația de autobuz), în Strada Sporturilor (sub indicatorul cu numele străzii), în Strada Nuferilor (lângă „Profi City”), la intersecția străzii Nicolae Iorga cu strada Grigore Bălan (lângă terasa „Snack Bar”), la intersectia străzii Grigore Bălan cu strada Mikes Kelemen (lângă supermarketul „Hajno”), pe str. Romulus Cioflec (lângă magazinul „Bertis”), str. Varadi Jozsef (lângă „Haromszek”), str. Stationului (vis-a-vis de cluburile sportive), Str. Tineretului (lângă „Kovamat”), Str. Vasile Goldis nr.11 (lângă stația de autobuz), Str. Vasile Goldiș (lângă Institutul de proiectare), Str. Tavaszy Sandor (între parcări), Str. Grigore Bălan, lângă bl. 33, în Târgu Secuiesc: pe Str. Dezso Gyorgy, lângă „ciupercă”,în zona băncii Transilvania (două containere); Str. Cernatului – zona stadionului; Str. Cernatului – Zona Asirom, Zona „Penny” & „Lidl”, pe trotuar; în Covasna: Zona Băncii „BRD” – str. 1 Decembrie 1918; Zona centrului de informare turistică – în interiorul parcării la blocuri; Zona magazinului „Domo” – str. Libertății; Stația de autobuz –zona bisericii ortodoxe – str. Mihai Eminescu, Întorsura Buzăului: Str. Principală, zona Poliției; Sita Buzăului: zona blocurilor.
Conform reprezentanților „Caritas Alba Iulia”, containerele sunt golite săptămânal, de obicei luni.
„La nevoie, containerele sunt golite şi joia, mai ales în timpul verii şi a sărbătorilor, când se umplu mai repede. Aşa se pare că atunci oamenii au mai mult timp pentru a selecta din lucrurile inutile. Am dori să le transmitem cetățenilor ca în cazul în care observă că este plin containerul, să sune la numărul inscripţionat pe acesta şi să solicite să fie golit de urgenţă. De altfel, sugestii şi reclamaţii tot la acest număr se pot face (telefon: 0752-055046).” – a transmis Hubbes Kinga.
„Este important să evităm să aruncăm gunoiul menajer în container, pentru că dacă se aruncă acolo gunoi menajer, cantitatea depusă devine mai greu de reciclat. De asemenea, locuitorii sunt rugați să pună articolele în orice tip de pungi, saci menajeri. Să ajutăm împreună!”- au transmis reprezentanții „Caritas Alba Iulia”.
Ce se întâmplă cu obiectele colectate?
Potrivit acestora, cantitatea colectată din containere este cumpărată de societatea parteneră a proiectului.
Anual, prin valorificarea obiectelor din containere se colectează aproximativ o sută de mii de lei, în trei județe (Covasna, Harghita și Mureș).
„Din banii obţinuţi sunt ajutați beneficiarii Organizației <<Caritas Alba Iulia>>, prin programe și proiecte sociale. În judeţul Covasna avem următoarele programe complexe în domeniul asistenţei sociale: îngrijirea socio-medicală a bolnavilor și a vârstnicilor la domiciliu, asistenţă familială, centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, centre de zi pentru copii şi tineri aflate în dificultate, programe de integrare pentru romi, programe pentru voluntari.”- au transmis reprezentanții „Caritas Alba Iulia”- filiala Covasna.
Potrivit aceleiași surse, conţinutul containerelor este prereciclat de parteneri, care de altfel asigură containerele special amenajate şi toată logistica, precum colectarea, transportul şi sortarea. Prereciclarea înseamnă trierea, sortarea și prelucrarea hainelor și a încălţămintei, în funcţie de textura materialului, anotimp şi culoare.
„Din relatările partenerilor noștri, din cantitatea colectată numai o parte foarte mică, între 2-4% – este în stare bună sau foarte bună şi se poate refolosi ca şi îmbrăcăminte. Majoritatea acestor obiecte de îmbrăcăminte prezintă o uzură care face imposibilă utilizarea lor în scop de donaţii. Organizaţiile implicate în proiect pot solicita parte din stoc pentru a se acorda persoanelor nevoiaşe, dar Organizaţia Caritas Alba Iulia nu face acest lucru, deoarece această nevoie este acoperită din donaţiile proprii din Occident. După încheierea procesului de prereciclare, textilele sunt presate în baloţi, care iau calea ţărilor estice, unde textilele uzate sunt transformate în produse de bază pentru utilizarea lor în industrie ca materie primă.”- au precizat reprezentanții „Caritas Alba Iulia”.
Uneori, containerele sunt atacate de hoți
Conform aceleiași surse, din când în când containerele sunt prădate de hoţi, și de obicei, adulţii se folosesc de copii, pe care îi bagă în container, pe trapa îngustă a acestuia.
„Copiii ajunşi în interior, aruncă în afară tot ce prind. În cel mai fericit caz copilul iese teafăr, iar produsele nefolositoare sunt aruncate înapoi şi nu lăsate în jurul containerului. Din păcate, siguranţa containerului nu se poate modifica, dar dacă cineva observă astfel de cazuri este rugat să sune la Poliţia Locală.”- au conchis reprezentanții Asociației „Caritas Alba Iulia”.
Ana Ciorici Costache