Iniţiatorii proiectului Lifeursus au lansat portalul www.carnivoremari.ro prin intermediul căruia orice persoană interesată poate afla date despre populaţia de urşi bruni din judeţele Covasna, Harghita şi Vrancea.
Portalul, prezentat luni de conducerea Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, conţine informaţii legate de numărul urşilor, localizarea bârlogurilor şi locurile interzise turiştilor, despre pagubele pricinuite de urşi, despre braconarea acestor carnivore, salvarea puilor orfani, precum şi imagini surprinse pe teren cu ajutorul unor camere web sau aparate foto.
Reprezentantul APM Covasna, Ioan Mihai Pop, unul dintre coordonatorii proiectului, a declarat că site-ul a fost creat pentru a populariza într-o sferă cât mai largă informaţiile legate de viaţa urşilor bruni, astfel încât cetăţenii să înţeleagă necesitatea protejării acestei specii, să afle metodele prin care pot fi prevenite conflictele dintre oameni şi aceste animale, dar şi pentru a schimba atitudinea ostilă pe care majoritatea oamenilor o au faţă de carnivorele mari.
”Este un site pe care îl considerăm util turiştilor, elevilor, studenţilor, autorităţilor locale şi oricăror oameni interesaţi într-un fel sau altul de viaţa acestor animale”, a declarat Ioan Mihai Pop.
Potrivit acestuia, un studiu efectuat anul trecut a relevat că în judeţul Covasna trăiesc între 600 şi 680 de urşi, prezenţa acestora fiind semnalată îndeosebi în zona Bixad, Sfânta Ana, Cheile Vârghişului şi Oituz, dar în total, pe întreg arealul proiectului, incluzând şi judeţele Harghita şi Vrancea, se estimează existenţa a circa 2.300 de exemplare.
Practic, spun iniţiatorii proiectului, cele trei judeţe au cea mai mare densitate de urşi bruni/hectar din Europa (4,3 ursi /1.000 ha).
”Din monitorizările făcute putem spune că urşii trăiesc, în general, la altitudini de 800-1200 de metri, în păduri mixte de răşinoase şi foioase, bârlogurile sunt făcute în cavităţile unor stânci, arbori sau gropi şi sunt expuse spre soare (…). De regulă se află la circa 250 de metri de o apă curgătoare şi cât mai departe de drumurile forestiere’‘, a spus Ioan Mihai Pop.
Proiectul Lifeursus, care se derulează în perioada 2010-2013, este finanţat cu 500.000 de euro de Comisia Europeană prin Programul Life Natura şi are ca scop principal conservarea speciei de urs brun în zona central estică a Carpaţilor Orientali.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES