Cea de-a VI-a ediție a festivalului de teatru pentru elevi „Juventus” va avea loc sâmbătă, la Centrul Cultural Covasna.

Evenimentul este organizat de Liceul „Kőrósi Csoma Sándor”, având ca partener Casa Orășenească de Cultură,  și beneficiind de sprijinul Consiliului Local Covasna și face parte din Calendarul Activităților Educaționale Regionale, stabilit de Ministerul Educației, la poziția 893.

„Pe data de 23 septembrie 2017, la Centrul Cultural al orașului Covasna organizăm cea de-a VI-a ediție a festivalului de teatru <<Juventus>>, prin care dorim să promovăm noi mentalități față de noi înșine și față de cei de lângă noi. Suntem conștienți că talentul este ca un strop de rouă într-un ocean și fără muncă, acesta este ca o piatră rară, neșlefuită, dar vârsta copilăriei este cea mai fascinantă perioadă din viața unui om!”- au transmis, vineri, reprezentanții Liceului „Kőrósi Csoma Sándor”.

Festivalul își propune, printre altele, să promoveze teatrul şcolar ca activitate extraşcolară şi mai ales ca instrument de dezvoltare personală a elevilor.

„V-ați întrebat vreodată cum ar fi să trăim într-o lume fără culori? Cum ar fi să fim cu toții identici? Monoton, plictisitor, trist … pentru că diversitatea dă farmecul vieții. Din acest motiv, Liceul <<Kőrösi Csoma Sándor>>, din Covasna vine cu propunerea realizării unor parteneriate educative, în speranța că prieteniile legate vor sta la baza unei noi mentalități față de noi înșine și față de cei de lângă noi. Am plecat de la ideea că esența unei terapii prin teatru constă în transpunerea într-o altă lume. O barieră mentală este depășită din clipa aceea. Teatrul este o metodă ce vine în sprijinul copiilor, ajutându-i să se autodescopere, să se exteriorizeze, să se accepte mai ușor unii pe alții, îi învață să fie toleranți, dar și critici. Teatrul oferă posibilitatea de a pătrunde într-o altă realitate, în care lucrurile și amintirile pot vorbi, în care sentimentele iau chipul unor personaje, în care sunt posibile minuni și vrăji. Prin <<joaca de-a teatrul>>, copiii își descoperă resursele interioare, își dezvoltă imaginația, potențialul creator și spontaneitatea.Trăind într-o lume bulversată de neliniști generale și personale, de incertitudini și nonvalori care încearcă să acapareze conștiințele, singura cale spre adevăr, spre salvare rămâne autocunoașterea prin autoeducație ca factor de stabilitate, de abilitate ca persoană și personalitate, ca mod de viață și afirmare.”- se arată pe site-ul evenimentului, http://juvent14.wixsite.com/festivalul-juventus.

Potrivit aceleiași surse, festivalul se desfășoară în regim de concurs și se adresează trupelor de teatru formate exclusiv din elevi (clasele V-XII). Trupele din ciclul gimnazial și cele de liceu vor concura în secțiuni separate, urmând ca fiecare secțiune să aibă clasament și premii proprii, iar durata unui spectacol va fi cuprinsă între 5 și 30 de minute.

Un alt obiectiv al evenimentului este acela de a „promova educația fomală și nonformală, de a aduce în atenția comunității, în general, importanța educației, a activităților extrașcolare, de a contribui la redescoperirea teatrului școlar, ca o plăcere, ca un hobby, dar și ca o utilitate, un izvor de cunoaștere și colaborare”- conform site-ului amintit.

Reprezentanții Liceului „Kőrósi Csoma Sándor” din Covasna au lansat invitația de participare „tuturor iubitorilor de frumos, tuturor celor care vor să se reîntoarcă la inocență și candoare, pentru a defini împreună o altfel de școală”.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail