Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Henning László,  a făcut precizări cu privire la metodologia implementării programului „Cornul și laptele”  adoptată de Guvern pe data de 7 septembrie a.c.,, în cadrul unei conferințe de presă ce a  avut loc  vineri, 8 septembrie 2017.

Acesta  a precizat că „ încă din luna mai au apărut informații că se va modifica proiectul vechi apărut în 2002 referitor la lapte și corn. A apărut în Monitorul Oficial din 25 august Ordonanța numărul 13, care a fost adoptată pe 18 august și în care se specifică faptul că în 30 de zile se va elabora o metodologie. Aceasta a fost aprobată ieri (joi, 07 septembrie 2017 – n. red.), prin Hotărâre de Guvern, dar aceasta încă nu a apărut în Monitorul Oficial”.  Metodologia prevede, printrea altele, modificarea sumelor alocate fiecărui produs alimentar ce va fi distribuit elevilor, care au crescut, în medie cu aproximativ 20 de bani.

Noua legistalție prevede și măsuri educative legate de nutriție

„În afară de acest lucru, programul pentru școli cuprinde o serie de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor,a  laptelui șia  produselor de panificație, ce pot fi realizate și anume: organizarea de vizite la ferme pomicole, legumicole sau la ferme de producere a laptelui, expoziții, târguri și alte evenimente, organizarea de concursuri tematice legate de consumul de fructe, legume, lapte, produse  lactate. (…) Și pentru aceste activități educative vor fi alocate sume specifice.” a mai declarat Henning László.

Trei școli din județ, propuse pentru programul pilot de acordare a unei mese calde

Consiliul Județean Covasna a propus inițierea programului pilot privind acordarea unei mese calde  în comunele Malnaș, Belin și Brețcu, unde sunt înscriși, în total, aproximativ 1.160 de elevi. Aceste localități au fost propuse de către Consiliul Județean, deoarece  dispuneau de spațiile necesare derulării programului, prevăzute în legislație. Se așteaptă , însă, aprobarea Guvernului, pentru demararea programului pilot în aceste comune. Vicepreședintele Consiliului Județean a menționat că „momentan nu avem nici din partea Ministerului Educației, nici din partea Guvernului nici un răspuns cu privire la aceste școli, dar se pare că se va aproba pornirea programului pilot la două dintre ele, pentru că din fiecare județ apar câte două comune.”

Lucrurile se derulează greoi, datorită birocrației

Din punct de vedere procedural, după apariția metodologiei de aplicare a ordonanței, în Monitorul Oficial, prefectul trebuie să dispună constituirea unei comisii de monitorizare care să supravegheze punerea în aplicare a procedurilor, de către instituțiile competente, după adoptarea pașilor de către Consiliul Județean Covasna.

Consiliul Județean susține noul proiect

„Noi, din partea Consiliului Județean, promovăm în fond acest proiect, față de proiectul lapte și corn. (…) Copiii trebuie să primească o masă caldă.” a mai comunicat Henning László. Acesta susține faptul că instituția pe care o reprezintă este dispusă să acopere o parte din cheltuielile aferente acordării unei mese calde tuturor elevilor, de la preșcolari, până la ciclul gimnazial.

În total, 23.947 de copii vor beneficia de noul program, dintre care  3.963  depreșcolari, 11.275 de elevi ai ciclului primar și 8.709 din ciclul gimnazial.

 

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail