Fiecare familie îşi doreşte să aducă pe lume copii sănătoşi, însă, cu toată tehnica modernă de depistare a malformaţiilor congenitale, încă se nasc copii cu probleme grave de sănătate.
Potrivit medicului Szen Annamaria, de la secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyan Kristof”, cauzele malformaţiilor nu pot fi precizate, cu exactitate, însă, în general sunt determinate de factori genetici şi de factori externi.
Atunci când sunt cauzate de factori genetici, malformaţiile reprezintă o moştenire prin materialul genetic al părinţilor, care poate fi transmisă, sau nu, de la o generaţie la alta. Uneori există mutaţii în materialul genetic al celulelor care vor fi transmise la descendenţi. Majoritatea mutaţiilor sunt foarte grave, chiar incompatibile cu supravieţuirea. Cauzele acestor mutaţii sunt factori foarte agresivi din mediul extern, cum ar fi radiaţiile sau anumite substanţe chimice.
„La nivelul spitalului nostru, anual se diagnostichează în jur de 5 cazuri noi de malformaţii congenitale de cord, la nou născuţi, acestea fiind cele mai frecvente afecţiuni din totalul deformaţiilor la copil. Colectivul spitalului nostru s-a preocupat şi se preocupă în continuare de această patologie”, ne-a spus dr. Annamaria Szen.
Aceasta a precizat că malformaţiile cardiace pot fi izolate sau asociate altor malformaţii, precum cele renale sau de hernie diafragmatică. „Chiar am avut un caz, anul trecut, în care nou-născutul avea o malformaţie cardiacă complexă şi nu am reuşit să îi salvăm viaţa. Din păcate, şi la începutul acestui an am avut un caz asemănător, iar bebeluşul a murit. O altă malformaţie cu care ne-am confruntat a fost o hernie diafragmatică, adică intestinele îi intrau în torace. În acest caz imediat a fost nevoie de o intervenţie chirurgicală. Cei care se nasc cu malformaţii cardiace sau renale minore, pot trăi absolut normal. Doar cei care au şi alte afecţiuni la inimă sau la alte organe pot avea un sistem imunitar mai slăbit şi se pot îmbolnăvi mai uşor“, a mai adăugat medicul neonatolog.
Pentru a da naştere unor copii sănătoşi, dr. Annamaria Szen le sfătuieşte pe viitoarele mămici să fie foarte atente la stilul lor de viaţă. „Malformaţiile congenitale pot fi prevenite dacă viitoarea mămică s-ar îngriji mai mult şi ar fi mai atent supravegheată de către medici. Sunt foarte multe mame care nu merg la ecograf, pe motiv că nu au bani. O ecografie, cu un consult de specialitate la ginecolog, costă în jur de 100 de lei. În timpul sarcinii această măsură ar trebui luată în serios de viitoarele mame. Ceea ce este important este ca în momentul în care femeia doreşte să dea viaţă unui copil, să fie sănătoasă fizic şi psihic. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată, sănătoasă şi bogată în vitamine. Un organism sănătos, care primeşte tot ce îi trebuie şi este îngrijit, are mult mai multe şanse să dea viaţă la un copil sănătos. De asemenea, este obligatorie renunţarea la fumat, cofeină şi este indicată evitarea stresului“, recomandă dr. Annamaria Szen.
Malformaţiile congenitale survin în timpul dezvoltării fătului, iar cele mai frecvente apar în primele trei luni de sarcină. Dacă, însă, sunt depistate la timp, unele malformaţii congenitale, cum sunt cele cardiace, pot fi corectate prin operaţii, iar copiii pot duce vieţi normale.
Anna-Maria Chiţu