În perioada 2-4 martie a.c., la Sfântu Gheorghe se desfăşoară cea de a VI-a ediţie a competiţiei de dezbateri «Saint George, City of Debate».
Până în prezent, s-au înscris peste 100 de echipe din Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Timişoara, Satu Mare, Buhuşi, Târgu Ocna, Târgovişte, Făgăraş, Turda, Constanţa, Buzău, Câmpina, Botoşani, Codlea, Alba Iulia, Braşov şi Sfântu Gheorghe, cu peste 400 de participanţi. Astfel, ediţia din acest an se anunţă a fi un eveniment de excepţie, atât pentru lumea dezbaterilor, dar şi pentru comunitatea locală. Într-un comunicat remis redacţiei noastre se arată că, după ediţia de anul trecut coordonată, la nivelul arbitrilor, de campionul covăsnean, Radu Cotarcea, la această ediţie echipa de arbitri va fi condusă de Bianca Dragomir, fostă campioană naţională – la elevi în 2007 şi la studenţi în 2010-, finalistă la Europenele din 2011, dublă semifinalistă la Oxford şi la Europene în 2010, responsabilă de mai multe proiecte în cadrul Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică de la Bucureşti.
«Sfântu Gheorghe confirmă, încă o dată, că poate fi numit un Centru al Dezbaterilor, adunând la un loc cei mai mulţi oameni angrenaţi în mişcarea de dezbateri academice din întreaga ţară. Succesul acestui eveniment anual se datorează mai multor factori, începând cu amplasarea oraşului nostru exact în centrul ţării, continuând cu succesele echipelor de organizare, de-a lungul precedentelor ediţii, cu sprijinul constant oferit de partenerii ARDOR Transilvania, Colegiul Naţional Mihai Viteazul şi Asociaţia de Tineret Ecou, şi cu distincţiile obţinute la Gala Societăţii Civile de-a lungul anilor, dar şi recunoasterea pe care ARDOR şi implicit proiectul « Saint George, City of Debate » a obţinut-o în 2011, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu», a declarat Mădălin Guruianu, iniţiatorul şi coordonatorul acestui proiect.
Potrivit acestuia, competiţia va avea patru runde de calificare a câte 50 de meciuri disputate concomitent în sălile de la C.N.M.V., urmate de sferturi, pentru cele mai bune 8 echipe, de semifinale şi marea finală. Şi în acest an temele sunt extrem de incitante, vizând “dreptul tinerilor de 16 ani să voteze” şi “eliminarea vetoului din cadrul proceselor decizionale ale UE”, În sferturi şi în semifinale se vor disputa moţiuni impromptu, adică anunţate doar cu o jumătate de oră înainte.
Pe lângă trofeele, medaliile şi diplomele binemeritate, echipa câştigătoare din acest an va prelua trofeul transmisibil – Cupa Saint George, City of Debate – de la echipa căştigătoare de anul trecut formată din Adelina Voiculescu, Fometescu Adina şi Cercega Lidia, reprezentantă a Banatului, de la clubul Chrome condus de Radu Stoiţa. La acestea se adaugă un trofeu unicat, creaţia artistului Ramon Grosos, premiat constant în ultimii ani, atat în ţară, cât şi în străinătate, şi membru al Academiei de Artă din Italia.
Pentru că această întâlnire anuală este mai mult decât o competiţie de dezbateri, pe parcursul celor trei zile participanţii vor lua parte la mai multe programe artistice şi sportive cum ar fi: spectacole de teatru şi teatru-dans, vizitarea muzeelor sau galeriilor de artă, karaoke, retro party, paintball, tenis, bowling, billiard, ping-pong, înot, squash, fotbal, baschet, volei etc.
În perioada competiţiei de la începutul lunii martie, participanţii vor fi cazaţi în patru locaţii, respectiv la Hotel Park –80 persoane, la Căminele de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” –150 de persoane, la Colegiul „Mikes Kelemen” – peste 150 de persoane şi Palatul Copiilor – 45 de concurenţi. Organizatorii speră ca toţi participanţii să se simtă excelent la întâlnirea devenită tradiţională la Sfântu Gheorghe.
Anna-Maria Chiţu