Deputatul PSD de Covasna pregăteşte o interpelare pe această temă adresată premierului Emil Boc.

Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, respins de Senat şi blocat în Camera Deputaţilor de mai bine de  cinci ani, rămâne şi în 2012 o prioritate pentru liderii UDMR. Guvernul a adresat Parlamentului o nouă solicitare  de finalizare a procedurilor legislative pentru aprobarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale, cerând ca actul normativ  să fie aprobat până la sfârşitul  lunii iunie a.c.

Cu privire la acest aspect, liderul PSD Covasna, Horia Grama, a declarat vinerea trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va opune în continuare adoptării legii statutului minorităţilor, în forma dorită de UDMR. În acest sens, deputatul a precizat că pregăteşte o interpelare la adresa prim-ministrului Emil Boc, prin care îi va cere să facă clarificări în ceea ce priveşte  acest proiect de lege, precum şi în ceea ce priveşte  poziţia Guvernului  în legătură cu   adoptarea acestei legi.

„Aşa cum vă amintiţi, premierul Emil Boc a jurat cândva, cu mâna pe Biblie, că nu va face concesii  şi nu va colabora cu UDMR, însă acţiunile acestuia dovedesc exact contrariul.  Cu toate că s-a dezbătut la Legea Minorităţilor Naţionale, de mai bine de o lună şi jumătate, încă nici la ora actuală nu există un punct de vedere al premierului  Emil Boc. În aceste condiţii, am să fac o interpelare la adresa acestuia, prin care am să cer punctul de vedere al Guvernului pe această lege care  încalcă grav constituţia şi are consecinţe grave, mergând până la destructurarea juridică a statului român.  Vreau să  întelegeţi că eu nu am  nimic împotriva  adoptării  unei legi a statutului minorităţilor naţionale,  atât timp cât nu încalcă constituţia României”, a declarat Horia Grama.

În opinia deputatului PSD de Covasna, adoptarea unei asemenea legi, în forma propusă de UDMR, cu prevederi anticonstituţionale îndreptate în mod voit împotriva caracterului naţional şi unitar al statului român, va constitui  un act de trădare de ţară. În plus, Horia Grama  este de părere că adoptarea acestui proiect creează premisele unor grave tensiuni interetnice, mai ales în Ardeal.

„În forma propusă de UDMR sunt chestiuni grave care, după părerea mea, vor genera tensiuni între români şi maghiari,  în special  în Ardeal. O astfel de  lege  prin care acele consilii ale autonomiei culturale încalcă grav autonomia locală, încât nici un consiliu local să nu mai aibe drept de veto (…) nu-şi are rostul  într-o ţară în  care dreptul cultural şi  dreptul la identitate etnică este bine statuat. Într-o ţară  în care, prin autonomia locală, acolo unde sunt majoritare diferite etnii, ele îşi aleg reprezentanţii în Consiliul Local, unde etniile majoritare fac politica locală, nu văd de ce trebuie să împuternicim aceste instituţii care practic nu au nici un suport în Constituţie… instituţii publice cu caracter etnic, nu există aşa ceva…”, a conchis liderul PSD Covasna, Horia Grama.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail