Consiliul Județean Covasna și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont împreună cu Inspectoratul de Jandarmi al județului Covasna au început punerea în aplicare a măsurilor prevăzute în Planul de Colaborare, încheiat în luna iulie a acestui an.

Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont (C.J.P.N.D.R.S) Covasna funcționează din anul 2012, în subordinea Consiliului județean Covasna, și are ca scop asigurarea managementului şi punerea în valoare a patrimoniului natural al judeţului Covasna precum și  îndeplinirea obligațiilor asumate prin luarea în custodie a unor arii naturale protejate de către Consiliul Judeţean Covasna.

În cadrul conferinței de presă de ieri, ce a avut loc la Inspectoratul de Jandarmi al județului Covasna, a fost invitat si Leonid Moscviciov, şef serviciu C.J.P.N.D.R.S Acesta a adus în discuție problemele cu care se confrună serviciul aflat în subordinea dânsului, și anume distrugerea și degradarea marcajelor și panourilor turistice.

„De la  începutul anului acesta am amplasat peste 80 de indicatoare turisitce, care se regăsesc în munții Baraolt – Bodoc. Mai demult aceste indicatoare efectiv au fost distruse ori sustrase.” a menționat acesta.

În vederea evitării pe viitor a unor astfel de probleme, în luna iulie a acestui an a fost încheiat un Plan de colaborare între Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna și Consiliul Județean Covasna și Centrul Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont.

Printre primele activități desfășurate de aceste două instituții în colaborare a fost marcarea unor trasee turistice din zona de competență precum și desfășurarea unor acțiuni de ecologizare în zona Rezervației Mestecăniș din localitatea Reci.

Din anul 2007, de când s-a instituit regimul de arie naturală protejată pentru situl de importanță comunitară „Mestecănișul de la Reci”, tot mai mulți turiști, în special din județul Brașov au început să viziteze Rezervația renumită pentru biodiversitatea sa.  Aici se pot admira și chiar studia numeroase de specii de plante și animale, în habitatul lor natural, neatinse încă de mâna civilizației.

Cu privire la această arie protejată, Leonid Moscviciov a ținut să sublinieze faptul că este interzis accesul oricăror tipuri de mijloace motorizate în perimetrul rezervației, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 2000 de hectare, între Reci și Ozun. Pentru turiștii care vor să viziteze zona la pas, cu biciclete sau chiar călare, au fost deja amenajate trasee speciale. Tot pentru vizitatori, vor fi amplasate hărți și indicatoare cu informații despre mestecăniș, la intrările pe trasee, iar întreaga zonă va fi  delimitată cu aproximativ 40 de indicatoare ce vor fi amplasate în decursul acestui an.

„Totodată doresc să atrag atenția celor care doresc să organizeze manifestări sportive, culturale, tabere, pe raza mestecănișului, să ceară acordul custodelui. Este un acord care se oferă din partea noastră, pe baza unei cereri și se poate elibera în maxim 24 de ore. Deci mare rugăminte, indiferent ce manifestări se organizează, este obligatoriu să se aibă acordul custodelui.” a mai precizat șeful  Centrului Județean pentru Protecția Naturii, Dezvoltare Rurală și Salvamont Covasna.

În ceea ce privește siguranța la incendiu și igiena zonei, pentru evitarea unor evenimente neplăcute, vor fi amenajate vetre speciale, pentru ca turiștii să poată face grătare în zona rezervației și vor fi amplasate centre pentru colectarea gunoiului pe raza mestecănișului.

Oana-Mihaela Bărzic

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail