276 de persoane s-au prezentat la Secția de Primiri – Urgențe (UPU)–SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, de la începutul anului și până în data de 3 iulie, cu mușcături de căpușă, conform informațiilor oferite de biroul de presă al instituției.

Datele biroului de presă al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe arată și că doar între 26 iunie și 3 iulie, la secția UPU – SMURD a spitalului s-au prezentat 41 de persoane cu mușcături de căpușă.

Cum ne putem proteja de mușcăturile de căpușă?

Căpuşele se hrănesc cu sânge (sunt hematofage) și pot transmite boli, printre care meningita, encefalita, boala Lyme.

Pentru prevenirea înțepării de către acestea, este necesar să fie evitate, pe cât posibil, a zonelor de risc, iar dacă totuși nu putem evita acele zone, este recomandat ca pielea să ne fie cât mai acoperită; să purtăm haine deschise la culoare, pentru a se putea vedea ușor căpușele, să purtăm bluze cu mâneci lungi și strânse la încheietură, pantaloni bine strânși pe glezne. Totodată, pe pielea expusă pot fi aplicate substanțe diverse pentru îndepărtarea căpușelor.

„Cel mai sigur este să nu umbli în zone în care sunt căpușe – în ierburi, în tufișuri…sunt peste tot (…). Mai sunt lucruri transmise prin mass – media, pentru prevenție, cum e ideea ca îmbrăcămintea cu care mergi în pădure (…), să fie bine închisă la glezne, să fie de culoare deschisă, dacă se poate, și sunt repelenții – mai multe feluri se pot găsi. Căpușele stau, în special, în umbră. Ele se ascund pe spatele frunzelor. Nu stau la suprafață. Degeaba te uiți de sus, că nu vezi nimic. Ai atins frunza, ea se întoarce cu spatele, se prinde de haina ta și caută apoi să intre sub haină, ca să nu fie  în lumină, și acolo își găsește un loc prielnic pentru a se instala (…). Totuși, este bine să verifici imediat ce ai ieșit dintr-o asemenea zonă – poate găsești o căpușă care circulă pe piele, dar care încă nu a făcut nimic, și trebuie lichidată imediat.” – ne-a spus, ieri, dr. Santa Ferenc, medic primar epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

Îndepărtarea căpușelor fixate este foarte importantă, la fel cum este și modul de îndepărtare. Extragerea căpușelor de la nivelul pielii, fără ajutor medical, trebuie efectuată cu foarte multă atenție.

„Trebuie să știe cine este înțepat că trebuie scos parazitul din piele. Nu există metode chimice – cum e ideea să verși peste căpușă ulei … astfel o poți omorî,  dar (aplicarea uleiului – nr.) duce la sufocarea artropodei, care duce la chinuri care o fac să verse salivă și microorganisme chiar în plagă. Nu e bine nici să apeși cu degetul pe corpul căpușei. O metodă este să  folosești fie un instrument care se poate găsi acum pentru scos căpușe, care poate fi din plastic, cu o crăpătură mică unde intră corpul căpușei (…), se prinde capul și se scoate ridicând în sus, fără să apeși (…). Mai sunt pense foarte bune care se închid numai la vârf. Pensa care se închide numai la vârf poate să fie  dusă la nivelul capului căpușei, închisă cât trebuie; trebuie apoi răsucit spre spatele artropodei și ridicat în sus. (…) Cine nu are posibilitatea să rezolve problema asta, să se ducă la un dermatolog. Ei (dermatologii – n.r.) știu cum trebuie procedat (…).”– a spus medicul Santa Ferenc.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail