Comuna Vama Buzăului, așezată în colțul sud-estic al curburii înterioare a Carpaților, a aparținut totdeauna Transilvaniei, fiind intagrată în toate structurile ei, identificată cu situația românilor ardeleani. Buzăienii ardeleni erau bine ancorați în mișcarea națională de la sfârșitul sec. al XlX-lea din Transilvania, nu au fost străini de activitățile ASTREI. Locuitorii din zonă fiind la granița cu Regatul României, erau o punte de lagătură între frații de sânge, situație folosită de manifestările ASTREI.

Memorialistul Constantin Sporea, din Vama Buzăului, prezintă Adunarea Generală a ASTREI în anul 1896 la Sita Buzăului. Spune autorul că după actvitatea Adunării Generale de la biserică a urmat o masă câmpenească, descrisă de acesta: ,, . . Masa festivă s-a ținut la Crasna, la graniță unde au participat și frații noștri din regat, care ne-au adus salutul cald al Romîniei libere”. Autorul în continuare spune că ,,legăturile noastre erau mai tari ca granitul” .

      Așa se împlineau misiunile Asociațiunii Transilvane, care ținteau spre Marea Unire. Preoți și învățători din satele Buzăului Ardelean erau membrii ai ASTREI din Brașov și Treiscaune.

După Războiul Reîntregirii și făurirea României Mari, Asociațiunea Transilvană Pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român –ASTRA, va extinde rolul său în cimentarea  unității cultural-naționale și spirituale, în  evocarea trecutului și prezentarea valorilor poporului nostru. Acum se vor înființa noi Despărțăminte –ASTRA pe tot cuprinsul românesc.

În anul 1926, protul IOAN  MODROIU, martirul închisorilor ungurești, artizan al României Mari, înființează la Vama Buzăului, Cercul ASTRA ,,Buzău”, cerc astrist, care a împlinit 90 de ani. În cei 90 de ani de existență, acest cerc a împlinit cu fermitate, idealurile Asociațiunii, acelea de consolidare a Unirii din sufletele locuitorilor, de promovare a culturii și civilizatiei populare, de cinstire și evocare a trecutului eroic al neamului.

Astfel, în anul 1935, ASTRA din Vama Buzăului se extinde în toată plasa Buzăul Ardelean, înființând cercuri ASTRA la Întorsura Buzăului, sub îndrumarea dr. Grădină, și la  Sita Buzăului, condus de preotul Olimpiu Russu, constituindu-se Despărțământul ,,Buzăul Ardelean” al Plasei, cu acest nume.

Activitatea Despărțământului în perioada interbelică a fost, pe linia obiectivelor ASTREI, diversificată pe misiunile Asociațiunii. A existat corul ASTREI condus de preotul Olimpiu Russu, a avut biblioteca ASTREI, se organizau sezătorile ASTREI. Din satele Despărțământului, localnicii au participat la ,,Scolile țărănești” organizate la ASTRA Centrală Brașov.

astra-90-ani-1Atenție deosebită a dat conducerea ASTREI organizării REUNIUNII  FEMEILOR  ORTODOXE  ROMÂNE din zonă, care s-au împlicat în acțiuni caritabile și de promovare a CULTULUI  EROILOR. De exemplu la Vama Buzăului, sub îndrumarea preotului Ioan Modroiu, Reuniunea Femeilor Ortodoxe Române a ridicat o troiță în memoria ,,Eroilor fii ai acestei comune căzuti în războiul pentru întregirea neamului”, la 1939, și la Sita Buzăului s-a  amenajat un cimitir, în memoria eroilor  locului.

După anul 1948, activitatea astristă a continuat sub forma promovării culturii populare folclorice și a tradițiilor sub diferite forme.

Reanimarea Asociațiunii, după 1989, a dus la reactivarea activității astriste după vechiul statut.

Primul Cerc ASTRA s-a reactivat tot la Vama Buzăului, cuprins în Despărțământul – ASTRA ,,Frații Popeea” Săcele, în anul 2008, condus de prof. Alexandra Ionașcu.  Cercul a fost numit Constantin Sporea,  astrist de seamă, originar din Vama Buzăului.

În anul 2013, Cercul ASTRA din Vama Buzăului a inițiat reorganizarea vechii structuri a Despărțământului ,,Buzăul  Ardelean”, cuprinzând și orașul Întorsura Buzăului și comuna Sita Buzăului, ca o continuare a Despărțământului – ASTRA ,,Buzăul Ardelean” din perioada interbelică, președinte fiind prof. Corina Bărăgan.

Noul Despărțământ a adoptat statul și misiunile Asociațiunii. Activitatea se desfășoară la nivelul despărțământului și în cercuri pe localități.

În centrul atenției sunt acțiunile culturale, folclorice dar și cele de evocare a evenimentelor istorice și culturale ca și cele legate de valorile locale, pentru a fi cinstite. Pentru a împlinii acest deziderat al Asociațiunii, conducerea Despărțământului a editat în anul 2014 revista  ,,ASTRA  Buzăul Ardelean”, în care se publică studii din istoria locală, creații literare locale sau alte producții artistice și de folclor. Materialele din revistă fac referire la întreagă zona Buzăului Ardelean.

 

Pentru că localitatea Vama Buzăului este așezată la graniță, a fost și oficiu vamal în localitate, are un bogat trecut istoric, ce se impune a fi cunoscut ca parte integrată în istoria neamului. De aceea Cercul Constantin Sporea, din Vama Buzăului, a dat mare atenție cercetării istoriei locale, cunoașterii acesteia, a trecutului școlii și a bisericii. În acest scop s-au făcut cercetări de arhivă, s-au  elaborate lucrări despre Istoria comunei, Monografia învățământului din localitate, etc.

Pentru cunoașterea istoriei acestei așezări de graniță, Cercul ASTRA din localitate în colaborare cu Primăria și Consiliul Local au organizat, în anul 2015, un simpozion de comunicări cu tema ,,240 de ani de atestare documentară a comunei Vama Buzăului”, cu participarea unor istorici și cercetători de marcă.

În anul 2016, la împlinirea a ,,100 de ani de la intrarea armatei române în localitate pentru dezrobirea Ardealului”, a fos organizată o Masă rotundă pe 13 august cu această temă, cu comunicări și dezbateri interesante.  Istorici, istorici militari, arhiviști, cercetători, au dezbătut tema de mare interes, în fața unui public avizat dar și a multor locuitori din Vama Buzăului.

Vrednici de laudă sunt veteranii satului prezenți la aceste dezbateri ca și la toate acțiunile ASTREI, din dragoste și respect pentru comunitate și înaintașii care s-au sacrificat pentru libertate. Dintre seniorii comunei prezenți, buni cunoscători ai istoriei locale, menționăm pe seniorul Gheorghe Mirică de 91 de ani, pe vrednicul Ghiță Păcurar, care se străduie să distribuie și revista ASTRA ,,Buzăul Ardelean”. Ghiță Neagoe, un împătimit al istoriei locului, care găzduiește în curtea sa mormântul primului soldat căzut în 15 august 1916, din Regimental 8 Infanterie Buzău. Meseriașul octogenar Mircea Burlacu, nu numai un bun patriot dar și cunoscător al evenimentelor, a participat la dezbateri în dialog cu istoricii.

A doua zi, pe 14 august 2016, a avut loc dezvelirea unui monument ridicat în memoria eroilor din Războiul Reîntregirii Țării, la punctul Strâmbu pe locul luptelor. Evenimentul a fost cinstit de prezența unui public numeros din toată zona, a oficialităților, parastas făcut pentru eroi de un sobor de preoți, defilarea Regimentului. V.M. Ghimbav Brașov, evocarea de către elevii școliI a momentului.

În Vama Buzăului, prin grija ASTREI s-au pus plăci commemorative pe școlile din satul  Acriș și Vama, pentru învățătorii și preoții David Coman și Ioan Modroiu, artizani ai României Mari, victimele temnițelor ungurești (1915-1918) și pentru învățătorii căzuți în anul 1941 pe Nistru pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, Atanasiu Pătrașcu și Victor Erdeș, iar la școala din Întorsura Buzăului s-a aplicat o placă comemorativă pentru înv. Erou Romulus Negoț, căzut la Odesa în anul 1941.

La 90 de ani de la îmființarea primului Cerc  ASTRA în Vama Buzăului, Plasa Buzăul Ardelean, putem spune cu mândrie că acest despărțământ  s-a străduit să împlineasă obiectivele Asociațiunii, fiind recunoscut în epocă pentru activitățile lui.

Pentru viitorul Despărțământului nostru, redăm urarea astristă:   VIVAT,  CRESCAT  FLOREAT !

 

 

Președinte Desp. ASTRA ,,Buzăul Ardelean”

                                                                                                                                                                            Prof. Corina  Bărăgan

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail