Preşedintele Sindicatului Sanitas, Vasile Neagovici, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nouă foşti angajaţi ai Hotelului Montana din staţiunea Covasna şi-au primit banii pentru orele suplimentare efectuate în anii 2012 şi 2013,  ca angajaţi ai complexului.

. . „Au reuşit, în baza unei soluţii câştigate de noi în instanţă,  să primească banii pentru orele suplimentare efectuate de cei concediaţi, restul ne judecăm pe partea de concediere. Le-au plătit la începutul lunii ianuarie pentru orele suplimentare efectuate în anul 2012 şi în anul 2013. Au fost obligaţi pentru că dacă nu, formulam şi alte demersuri. Au primit de la 500 de  lei la 4.000 de lei, în funcţie de numărul de ore reale pe care noi le-am probat”, a declarat Vasile Neagovici.

Acesta a mai spus că cel mai probabil protestele în faţa hotelului nu se vor opri aici, urmând să fie reluate după ce se deschide sezonul.

Contactată de către redacţia Mesagerul de Covasna, managerul financiar al firmei care administrează complexul balnear a confirmat că foştii angajaţi şi-au primit banii pentru orele suplimentare, subliniind faptul că de la început conducerea şi-a recunoscut obligativitatea în acest sens, fiind pregătiţi să achite aceste sume la pronunţarea hotărârii de către instanţa de judecată. „A fost o hotărâre judecătorescă în acest sens. Am făcut apel, au făcut şi ei, şi domnul Neagovici, a făcut fiecare pe alte probleme, dar chiar şi în aceste condiţii, nefiind definitivă (n.red.- hotărârea judecătorească) , noi am achitat aceste sume. Ne-am recunoscut obligativitatea vizavi de orele suplimentare şi am achitat conform legii. Prin acel apel pe care l-au depus cereau anularea deciziilor de concediere, dar instanţa a spus că nu se anulează, iar în cazul orelor suplimentare au spus că aveau dreptate,  şi atunci societatea este obligată la plata acestor ore, lucru care s-a şi efectuat la începutul lunii ianuarie”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Claudia Bragheşiu, manager financiar al Sind Tour.

***

Hotelul „Montana”, aflat în patrimoniul CNSLR „Frăţia”, este administrat de firma timişoreană S.C. Sind Tour Trading S.R.L., care în 2011 a preluat activele sub contract de management pentru o perioadă de nouă ani. În luna noimbrie anul trecut, firma “a încercat să impună” angajaţilor ca în extrasezon (lunile ianuarie-aprilie a.c.) să renunţe la contractele de muncă pentru o perioadă nedeterminată, să semneze contracte de muncă pe perioadă determinată, iar apoi să intre în şomaj, după cum a declarat Vasile Neagovici. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme ale liderului sindical, ceilalţi angajaţi ai hotelului aveau să primească un salariu de 50-75% din salariu de încadrare.

Întrucât angajaţii nu au fost de acord cu condiţiile impune, firma timişoreană a început disponibilizările în luna decembrie a anului trecut. După concedierile a 25 angajaţi, conducerea Hotelului Montana din oraşul Covasna a mai dat afară încă 10 persoane la sfârşitul lunii ianuarie.

După mai multe încercări eşuate de dialog deschis cu firma timişoreană, foştii angajaţi au continuat să protesteze pentru a li se da înapoi locurile de muncă luate “în mod abuziv”.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail